19.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 20:42

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΥΡΙΑ: Στους 2.300 οι νεκροί και σε 8.533 οι τραυματίες από το φονικό σεισμό – Κατέρρευσαν 2.834 κτίρια – Μάχη με το χρόνο στα ερείπια για τους επιζώντες

Στους 2.300 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον διπλό φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία,. Σύμφωνα με το AFAD, δημόσιο τουρκικό φορέα διαχείρισης καταστροφών, περίπου 1500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία και άλλοι 800 ως τώρα στη Συρία.

Οι σεισμοί έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 8.533 τραυματίες. 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους για ακόμη βαρύτερο απολογισμό.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ώρες, άλλωστε συνεχώς και κάθε λίγα λεπτά ανακοινώνονται περισσότερα θύματα, καθώς οι διασώστες αναζητούν επιζώντες. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του δεύτερου σεισμού.

 

Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στο Γκαζιαντέπ τα ξημερώματα της Δευτέρας ενώ ο κόσμος κοιμόταν.

Κάτοικοι ορισμένων από τις περιοχές που επλήγησαν από τους σημερινούς σεισμούς περιέγραψαν το σοκ και τον φόβο να βιώσουν δύο τόσο μεγάλες δονήσεις σε σύντομοχρονικό διάστημα.

Η Τουλίν Ακκάγια, η οποία ζει στο Ντιγιαρμπακίρ, περίπου 180 μίλια ανατολικά από το σημείο όπου σημειώθηκαν οι σεισμοί, είπε ότι προσπαθούσε ακόμα να ηρεμήσει μετά τον πρώτο σεισμό όταν χτύπησε ο δεύτερος.

«Είμαι τόσο φοβισμένη. Το ένιωσα τόσο έντονα επειδή μένω στον τελευταίο όροφο», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Βγήκαμε έξω πανικόβλητοι. Δεν μπορώ να επιστρέψω στο διαμέρισμά μου τώρα – δεν ξέρω τι θα συμβεί στη συνέχεια.»

EPA/YAHYA NEMAH

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, που είχε ένταση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ, ενώ του δεύτερου, με μέγεθος 7,5, ήταν περίπου 80 μίλια βόρεια, στην επαρχία Καχραμανμάρας.

Η Μελίσα Σαλμάν, η οποία ζει στο Καχραμανμάρας, είπε ότι το να ζήσει σε μια σεισμογενή ζώνη σήμαινε ότι είχε συνηθίσει να «τινάζεται», αλλά ότι σήμερα ήταν «η πρώτη φορά που βιώσαμε κάτι τέτοιο».

«Πιστεύαμε ότι ήταν η αποκάλυψη», είπε.

Βοήθεια από 45 χώρες – C130 με μονάδα της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα

Συνολικά 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια για τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Έτοιμη να συνδράμει είναι και η Ελλάδα. Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα θα συνδράμει άμεσα. «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ και με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το αίτημά της Άγκυρας για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αναπτύσσονται έτσι ομάδες έρευνας και διάσωσης από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δραματικά αυξάνεται καθώς περνάνε οι ώρες, ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία το πρωί, και τη νέα ισχυρότατη δόνηση των 7,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή περίπου στις 12:25 ώρα Κύπρου.

Ο σεισμός σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων, πρόσθεσε το EMSC. Ακολούθησε λίγο αργότερα νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 6 Ρίχτερ. Μετά τις νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις, επικράτησε πανικός.

Τουρκία

Τουρκία

Μέχρι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 1.800 σε Τουρκία και Συρία ενώ ο αριθμός αναμένεται να εκτοξευθεί δραματικά τις επόμενες ώρες. Χιλιάδες είναι επίσης οι τραυματίες και στις δύο χώρες οι οποίοι έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Τουρκία

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD), ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 1.121 στην Τουρκία. Συνολικά 1.121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 7.634 τραυματίστηκαν και 2.834 κτίρια υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία, δήλωσε ο Orhan Tatar, γενικός διευθυντής της AFAD. Την ίδια ώρα στη Συρία, τουλάχιστον 430 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στις περιοχές του Χαλεπίου, της Χάμα, της Λατάκειας και της Ταρτούς, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, και τουλάχιστον 1.284 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Σε live μεταδοση

Την ίδια στιγμή, κόβει την ανάσα βίντεο με δημοσιογράφο, ο οποίος ενώ μετέδιδε ζωντανά από τις πληγείσες περιοχές του πρώτου ισχυρού σεισμού που άφησε πίσω του πάνω από 900 νεκρούς, σημειώνεται η δεύτερη σεισμική δόνηση των 7,7 Ρίχτερ.

Οι άνθρωποι βρίσκονται, όπως φαίνεται και στο βίντεο, σε πανικό δείχνοντας κάτι που πιθανότατα να είναι κάποιο κτίριο που καταρρέει ενώ ακούγονται κραυγές από πολίτες οι οποίοι τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση.

Πρόκειται για το χειρότερο σεισμό που έχει πλήξει την Τουρκία από το 1933, αναφέρουν Τούρκοι.

Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι νεκροί στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό έφτασαν τους 912. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 2.818 κτήρια κατέρρευσαν στο σεισμό, ενώ έχουν τραυματιστεί 5.385 Τούρκοι πολίτες. 2.470 άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια.

Ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

Βοήθεια από 45 χώρες – C130 με μονάδα της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα

Συνολικά 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια για τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Έτοιμη να συνδράμει είναι και η Ελλάδα. Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα θα συνδράμει άμεσα. «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως έγινε γνωστό καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ και με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το αίτημά της Άγκυρας για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αναπτύσσονται έτσι ομάδες έρευνας και διάσωσης από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για ορισμένες περιοχές της Τουρκίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε νωρίτερα πως ανησυχεί για περιοχές της Τουρκίας από τις οποίες δεν έχουν υπάρξει νεότερα ύστερα από τη φονική σεισμική δόνηση που έπληξε τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Οι εθνικές αρχές θα επικεντρωθούν στην έρευνα και διάσωση αυτή τη στιγμή», ανέφερε εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε δήλωση στο Reuters. «Στη συνέχεια, αναμένουμε αυξημένη ανάγκη για τη φροντίδα των τραυματιών και τη στήριξη του συνολικού συστήματος υγείας στις πληγείσες περιοχές».

 

 

Τουρκία

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία. Σχεδόν 1.000 εθελοντές διασώστες έχουν αναπτυχθεί από την Κωνσταντινούπολη στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια.

Ο φονικός σεισμός έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιάντεπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Στην Αντιόχεια έχουν καταρρεύσει ελληνικές εκκλησίες.

Τουρκία

Ο ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Κύπρου) κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Πηγή: Skai.gr, In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!