Την ίδια ώρα, δραματική παραμένει η κατάσταση μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, κοντά στη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, όσο και αν έχει υποχωρήσει αισθητά η στάθμη των υδάτων. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 32 χωριά και 3.784 σπίτια εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου, που ελέγχεται από το Κίεβο και 29 άνθρωποι αγνοούνται. Η εκκένωση συνεχίστηκε επίσης στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πλευρά του ποταμού.
Νέα συμβόλαια με Τσετσένους μισθοφόρους
Για να αντιμετωπίσει την ουκρανική προέλαση ,το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε σήμερα μια νέα σύμβαση με την ομάδα μισθοφόρων «Αχμάντ» , που θεωρείται ο ιδιωτικός στρατός του Τσετσένου ηγεμόνα Ραμζάν Καντίροφ. Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θέλει να αναλάβει τη διοίκηση όλων των «ιδιωτικών στρατών» που πολεμούν στην πλευρά της Μόσχας έως την 1η Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 10.000 Τσετσένοι στρατιώτες συμμετέχουν ενεργά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Καντίροφ τους χαρακτήρισε «εθελοντές», αλλά οι Τσετσένοι μαχητές είναι πολύ έμπειροι στον «αστικό πόλεμο», μια πτυχή που θα μπορούσε να βοηθήσει τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν βασικές τοποθεσίες στην Ουκρανία.
Το φιλορωσικό τάγμα του Βορείου Καυκάσου, γνωστό ως «Καντίροβτσι», είναι σε κάθε περίπτωση η ιδιωτική πολιτοφυλακή του Καντίροφ και μέρος της Ρωσικής Εθνοφρουράς. Οι «Καντίροβτσι», ξεκίνησαν ως μια τσετσενική αυτονομιστική ομάδα με επικεφαλής τον πατέρα του Καντίροφ,Αχμαντ Καντίροφ ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής της Τσετσενικής «Δημοκρατίας της Ισκερία» κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Τσετσενικό πόλεμο στη δεκαετία του 1990. Η σύγκρουση ακολούθησε την αποτυχία της ρωσικής και της τσετσενικής ελίτ να καταλήξουν σε συμφωνία για το καθεστώς της Τσετσενίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Μετά τη δολοφονία του Αχμάντ Καντίροφ το 2004, ο Ραμζάν Καντίροφ ανέλαβε την ηγεσία. Μετέτρεψε σημαντικό αριθμό Τσετσένων μαχητών σε μέλη του πιστού του περιβάλλοντος, των «Καντιρόβτσι», και κέρδισε μοναδικά προνόμια στη ρωσική άρχουσα τάξη ως ο μουσουλμάνος ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας. Η Μόσχα παραχώρησε στον Καντίροφ μεγάλες αυτόνομες εξουσίες, ενώ η μονάδα «Καντίροβτσι», με την έγκριση του Πούτιν, έγινε η κύρια δύναμη ασφαλείας της δημοκρατίας. Λειτουργούν εκτός της κανονικής δομής στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας, ενώ αναλαμβάνουν τον ομοσπονδιακό έλεγχο σε τοπικό επίπεδο.
Η Μόσχα ανέθεσε επίσης στους «Καντίροβτσι», την παροχή πρόσθετης ασφάλειας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στη Ρωσία και την υποστήριξη της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας μεταξύ του Κρεμλίνου και των κινεζικών δυνάμεων στην Αυτόνομη Περιοχή Σιντζιάγκ, που κατοικεί η μειονότητα τψν Ουιγούρων.
Ο ρόλος του Σόιγκου
Βρετανικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου προσπαθεί συνεχώς να αναβαθμίζει το ρόλο του ιδιωτικού στρατού «Αχμαντ, του Καντίροφ. «Στο πλαίσιο της εφαρμογής της εντολής του Υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας οργάνωσης των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών εθελοντικών οργανώσεων, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και του εθελοντικού αποσπάσματος Αχμάντ,,που εκπαιδεύεται για Ειδικούς Σκοπούς», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.
«Σήμερα, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός μονάδων, αποσπασμάτων εθελοντών και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών συμμετέχουν στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, μαζί με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ελπίζω ότι στο μέλλον , βλέποντας την πρώτη μας εμπειρία, και οι υπόλοιπες εθελοντικές αποσπάσεις θα υπογράψουν τέτοιες συμβάσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.
Ο Σόιγκου θέλει να παρουσιάζεται όλο και περισσότερο ως το κεντρικό πρόσωπο στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τον επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού «Βάγκνερ», Γεβγκένι Πριγκόζιν. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι ο Σόιγκου είναι έμπιστος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και προφανώς ήθελε να εμφανιστεί ως ο κορυφαίος στρατηγός , καθώς εκδηλώνεται η ουκρανική αντεπίθεση. «Ο Σόιγκου πιθανώς γνωρίζει την ανάγκη να διατηρήσει μια θετική εικόνα ενόψει της ολοένα και πιο κραυγαλέας κριτικής από ορισμένους συμπατριώτες του», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Ο Σόιγκου, κάλεσε επίσης δημόσια τη ρωσική αμυντική βιομηχανία να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και επέκρινε τους αξιωματούχους ότι δεν έστειλαν εφεδρικά τεθωρακισμένα οχήματα στο μέτωπο ,αρκετά γρήγορα.
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]