15.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 4:33

Δημοσκόπηση για τις εκλογές στην Ελλάδα: Επτακομματική Βουλή – Πάνω από 20 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Στις 21,7 μονάδες φθάνει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, στην πρώτη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου δημοσκόπηση. Διενεργήθηκε στο διάστημα 6-10 Ιουνίου, σε δείγμα 1.200 ατόμων, από την εταιρεία Alco, για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha, όπου και παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 39,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,2%, το ΠΑΣΟΚ 10,8%, το ΚΚΕ 6,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, η Νίκη 3,4%, Ελληνική Λύση 3,3% και το ΜέΡΑ25 1,7%, ενώ τα άλλα κόμματα παίρνουν 4,9% και οι αναποφάσιστοι είναι στο 7,3%.

Στο ερώτημα αν στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσετε για να επιβεβαιώσετε ή για να διορθώσετε το αποτέλεσμα της κάλπης τον Μάιο, το 64% των ερωτηθέντων απάντησε πως η ψήφος τους θα είναι για επιβεβαίωση, το 24% για διόρθωση και το 12% απάντησε «Δεν ξέρω» ή «Δεν απαντώ».

Σε ερώτηση για «το κυρίαρχο συναίσθημα που σας προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου», οι απαντήσεις – κυρίως από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά και από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση – ήταν 22% σιγουριά, 14% ανακούφιση, 12% ελπίδα. Στον αντίποδα, κατά βάση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν ότι νιώθουν απογοήτευση (31%), ανασφάλεια (12%) ή φόβο (4%).

Στο εάν η σταθερότητα στη χώρα προϋποθέτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μπορεί να επιτευχθεί και με κυβερνήσεις συνεργασίας, οι ερωτηθέντες τάχθηκαν σε ποσοστό 49% υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης, έναντι 42% που προέκριναν τις συνεργασίες.

Σε ό,τι αφορά στις συσπειρώσεις, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 96%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 89%, το  ΚΚΕ 88% και το ΠΑΣΟΚ 85%. Η Ελληνική Λύση είναι στο 76%, η Νίκη στο 87%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 66% και το ΜέΡΑ25 στο 45%.

Η ίδια δημοσκόπηση «έδειξε» πως η Πλεύση Ελευθερίας κερδίζει 32% από το ΜέΡΑ 25 και από 4% από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Για το τι ψήφισαν τον Μάιο όσοι δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, η έρευνα «έβγαλε» πως το 14% προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, από 7% από το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25.

Τέλος, με βάση τα ευρήματα της Alco, στις 25 Ιουνίου οκτώ στους 100 ερωτηθέντες αλλάζουν κόμμα, έναντι της ψήφου τους τον Μάιο: Ποσοστό 1,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ, από 9% του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, 12% του ΚΚΕ, 24% της Ελληνικής Λύσης, 17% της Πλεύσης Ελευθερίας, 7% της Νίκης και 32% του ΜέΡΑ25.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!