25.9 C
Nicosia
Πέμπτη 30 Μάιος 2024 | 19:03

Ποια χώρα έστειλε εμβόλια στην Ταϊβάν και γιατί αντιδρά το Πεκίνο;

Η Ιαπωνία παρέδωσε 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ταϊβάν την Παρασκευή, ανακουφίζοντας τη χώρα που δυσκολεύεται να βρει πρόσβαση στην προμήθεια εμβολίων με την Ταϊπέι να έχει εν μέρει κατηγορήσει την Κίνα ότι της βάζει εμπόδια.

Το Πεκίνο δεν είδε με το καλό μάτι τη δωρεά της Ιαπωνίας την οποία και καταδίκασε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γουενμπίν, επέκρινε την Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα για το σχέδιό της να στείλει τα εμβόλια λέγοντας ότι είχε υποβαθμίσει τη βοήθεια των εμβολίων σε «εργαλείο πολιτικού προσωπικού συμφέροντος».

Στο μεταξύ η αργή ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχει επιδεινώσει το πρώτο τοπικό ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ταϊβάν, υπονομεύοντας την ενότητα με την οποία η χώρα αντιμετώπισε την πανδημία.

Μόνο το 2,4% του πληθυσμού των 23,6 εκατ. της χώρας εμβολιάστηκε αφού η Ταϊβάν έλαβε λιγότερα από 1 εκατ. από τις περισσότερες από τις 15 εκατ. δόσεις που παρήγγειλε από τις φαρμακοβιομηχανίες AstraZeneca και Moderna.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times,η Κίνα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το έλλειμμα προσφέροντας δημόσια εμβόλια ενώ αντιτίθεται στη διεθνή υποστήριξη προς την Ταϊβάν, η οποία ισχυρίζεται πως αποτελεί μέρος της επικράτειάς της.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι παρεμβαίνει στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει απευθείας το εμβόλιο των BioNTech / Pfizer από την BioNTech.

Σύμφωνα με το υπουργό Υγείας της Ταϊβάν, Τσεν Σιχ-Τσάνγκ, η Ταϊπέι υπέγραψε σύμβαση με την BioNTech τον Ιανουάριο για προμήθεια 5 εκατ. δόσεων. Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία ζήτησε την απόσυρση της λέξης «χώρα» από την κινεζική έκδοση της ανακοίνωσης της συμφωνίας. Ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία είχε καθυστερήσει έκτοτε.

Παρόλο που η Ιαπωνία έχει εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει συμφωνία να αγοράσει 120 εκατ. δόσεις, αποφάσισε να μην το χρησιμοποιήσει στο δημόσιο πρόγραμμα εμβολιασμού λόγω ανησυχίας για τους θρόμβους αίματος.

Τώρα προσπαθεί να δωρίσει τις δόσεις της AstraZeneca, είτε σε διμερείς συμφωνίες είτε μέσω του μηχανισμού Covax, του προγράμματος προμηθειών εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ιαπωνία, η οποία κυβέρνησε την Ταϊβάν για 50 χρόνια έως το 1945, είναι ιστορικά προσεκτική στις σχέσεις της με τη χώρα. Ωστόσο, οι πολιτικοί του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος πιέζουν το Τόκιο να βελτιώσει τους δεσμούς του με την Ταϊπέι, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την ένταξη της Ταϊβάν στην εμπορική συμφωνία για το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Κύπρος τίμησε τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ-Ενταφιάστηκαν και επαναπατρίστηκαν οστά αγνοουμένων του 1974

Μέσα σε κλίμα πένθους και οδύνης τελέστηκε η κηδεία τεσσάρων ΕΛΔΥΚάριων πεσόντων κατά την Τουρκική Εισβολή και κατά την περίοδο 1963-1964, τα οστά των...

Ισλανδία: Ποτάμια λάβας και καπνός από το ηφαίστειο (βίντεο)

Λάβα και καπνό συνεχίζει να εκτοξεύει για δεύτερη συνεχή ημέρα το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, έπειτα από την πέμπτη κατά σειρά έκρηξή...

Πανελλαδικές 2024: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν στα Νέα Ελληνικά

Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό...

Τέξας: Θυελλώδεις άνεμοι πήγαν «βόλτα» ολόκληρο αεροσκάφος της American Airlines (βίντεο)

Οι ισχυροί άνεμοι (και καταιγίδες) που πλήττουν το Τέξας κατάφεραν να μετακινήσουν ολόκληρο αεροσκάφος που ήταν προσγειωμένο σε πύλη του αεροδρομίου του Ντάλας, πρωτεύουσας...

Λονδίνο: Πυροβολισμοί σε εστιατόριο – 9χρονη μεταξύ των 4 τραυματιών

Μάχη για τη ζωή της δίνει μία 9χρονη, έπειτα από επεισόδιο με πυροβολισμούς σε εστιατόριο στο ανατολικό Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν σοβαρά...

Παραμιλάει η Ευρώπη για τον Ολυμπιακό – Ο θρίαμβος, η δικαίωση και το διαρκές ερυθρόλευκο πάρτι

Μάχη, αγωνία, συγκίνηση, θρίαμβος, δικαίωση. Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το χθεσινό έπος που κατόρθωσε ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός, φέρνοντας στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!