21.8 C
Nicosia
Τετάρτη 1 Μάιος 2024 | 0:27

Υποβρύχιο: Η κλεψύδρα του χρόνου άδειασε, οι ελπίδες χάνονται, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται

Σε ένα θαύμα ελπίζουν πλεόν οι ομάδες που δίνουν μάχη για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου Titan, που χάθηκε, καθώς προσπαθούσε να φτάσει σε βάθος 4 χιλιομέτρων, στο ναυάγιο του Τιτανικού. Το χρονικό όριο που είχε προσδιοριστεί από μερίδα ειδικών (λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος) για την εξάντληση του οξυγόνου που είχαν στη διάθεσή τους τα 5 μέλη του πληρώματος, έχει παρέλθει. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να ελπίζουν, καθώς ανάλογα με τις αντοχές του οργανισμού και τη διαχείριση που έγινε εντός του βαθυσκάφους, κάποιοι ενδέχεται να έχουν επιβιώσει.

Οι ειδικές ομάδες ΗΠΑ και Καναδά έχουν επεκτείνει την ακτίνα των ερευνών σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μιλίων. Εξακολουθούν δε να λαμβάνουν πλήθος ήχων από χτυπήματα, αν και δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα από πού προέρχονται αυτά.

Η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία συντονίζει την επιχείρηση, έχει αρνηθεί πάντως να ανακοινώσει το τέλος των ερευνών για τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων. «Οσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, υπάρχει ελπίδα», δήλωσε ο λοχαγός  Τζέιμι Φρέντερικ ,εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, στη Βοστώνη. Η αγωνιώδης έρευνα για το βαθυσκάφος Τιτάν έχει επικεντρωθεί στην  περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι ήχοι. Η  επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επεκτάθηκε χθες με την ενσωμάτωση πλοίων από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και ειδικούς από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Συνολικά, 10 σκάφη, υποστηριζόμενα από τρία αεροσκάφη C-130 του Στρατού των ΗΠΑ, χτενίζουν μια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων, αναζητώντας κάποιο ίχνος. Οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν χθες το απόγευμα αυξάνοντας την πολυπλοκότητα της  επιχείρησης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή κύματα ύψους δύο έως τριών μέτρων και άνεμοι με ριπές έως και 50 χιλιομέτρων την ώρα ,καταγράφονταν στην περιοχή έρευνας τις τελευταίες ώρες.

Ο Δρ Κεν Λεντέζ  ειδικός στην υπερβαρική ιατρική στο Πανεπιστήμιο Memorial στο St John’s, είπε στο BBC News ότι, ανάλογα με τις συνθήκες, ορισμένοι από τους επιβαίνοντες θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Εξαρτάται από το πόσο κρυώνουν και πόσο αποτελεσματικοί είναι στη διατήρηση του οξυγόνου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ρίγος θα καταναλώσει πολύ οξυγόνο, ενώ το να τυλιχτεί κανείς με μία κουβέρτα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμότητας. Εξήγησε πως το να τελειώσει το οξυγόνο είναι μια σταδιακή διαδικασία. «Δεν είναι σαν να σβήνεις ένα φως, είναι σαν να σκαρφαλώνεις σε ένα βουνό – το πόσο γρήγορα πέφτει η θερμοκρασία και ο μεταβολισμός εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ανεβαίνεις σε αυτό το βουνό» τόνισε. Ενώ παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζουμε την πλήρη κατάσταση μέσα στο υποβρύχιο, ο Δρ Λεντέζ σημείωσε ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι διαφορετικές από άτομο σε άτομο και ότι παρόλο που είναι μια «ενοχλητική συζήτηση», ορισμένοι θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο από άλλους. «Δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό κατανάλωσης οξυγόνου ανά επιβάτη στο υποβρύχιο», είπε ο Αντιναύαρχος Μάουγκερ στο BBC.

Πώς θα έρθει στην επιφάνεια αν εντοπιστεί

Μπορεί να μοιάζει με ένα γιγάντιο πηνίο από σχοινί, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό είναι το Flyaway Deep Ocean Salvage System (FADOSS) και χρησιμοποιείται από το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Υπάρχει ένα FADOSS αυτήν τη στιγμή στο St John’s και περιμένει ένα διαθέσιμο ROV (απομακρυσμένο όχημα) ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή αναζήτησης.

Αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε στο BBC ότι το FADOSS  δένεται στο κατάστρωμα ενός πλοίου από το ένα άκρο και στη συνέχεια το άλλο άκρο του συνδέεται με ένα ROV, το οποίο καταδύεται στα βάθη του ωκεανού.

Είναι αρκετά δυνατό για να σηκώσει 27.000 κιλά και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 6 χιλιομέτρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!