23.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 21:54

Μαρτυρίες φρίκης από τη Γάζα, όπου η αιματοχυσία δεν έχει τέλος (φωτό)

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται αδιάκοπα, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο BBC, μετά την επίσκεψη σε νοσοκομείο που αγωνίζεται να περιθάλψει τους εκατοντάδες τραυματίες.

Η Τζέμα Κόνελ της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ είπε στο BBC πως αυτό που είδε στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στην κεντρική Γάζα τη Δευτέρα ήταν «απόλυτη σφαγή». Πολλοί σοβαρά τραυματίες δεν μπόρεσαν να νοσηλευτούν επειδή το νοσοκομείο ήταν «απόλυτα υπερφορτωμένο»,ενώ δεκάδες άψυχα σώματα μέσα σε λευκούς νεκρικούς σάκους είχαν συγκεντρωθεί σε μία αίθουσα.

«Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, άκουσε σπαρακτικές αφηγήσεις από το ιατρικό προσωπικό και θύματα για τα δεινά που προκάλεσαν οι εκρήξεις», ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter). «Παιδί έχασε όλη του την οικογένεια στον βομβαρδισμό του καταυλισμού. Νοσηλεύτρια του νοσοκομείου υπέστη την ίδια απώλεια, όλη της η οικογένεια σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 70 άνθρωποι χάθηκαν στον βομβαρδισμό προχθές Κυριακή του καταυλισμού προσφύγων αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «επαληθεύει το συμβάν».

Δεκάδες σοροί στο Αλ Ακσά, ανήμερα των Χριστουγέννων, REUTERS/Shadi Tabatibi

«Τον έλεγαν Αχμέντ… Ήταν 9 χρονών»

«Ο αριθμός των ασθενών που διακομίζονται στο νοσοκομείο ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές του σε όρους κλινών και προσωπικού», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Πολλοί δεν θα βγουν ζωντανοί από τις αίθουσες αναμονής». «Αυτή η τελευταία επιδρομή σε κοινότητα της Λωρίδας της Γάζας δείχνει γιατί χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα», εξήγησε.

Ο Σον Κέισι, μέλος της αποστολής του ΠΟΥ, είπε πως ήταν παρών όταν οι γιατροί χειρίστηκαν την περίπτωση 9χρονου αγοριού τραυματισμένου πολύ σοβαρά στο κεφάλι. Το έλεγαν Αχμέντ. «Του δόθηκε απλά αναισθησία, για να ανακουφιστεί ο πόνος προτού πεθάνει», περιέγραψε σε βίντεο γυρισμένο στο νοσοκομείο, καταβάλλοντας εμφανώς προσπάθεια να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Τραγικές εικόνες στο νοσοκομείο Χαν Γιούνις στη Γάζα. REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός

Οι εικόνες μίας αιματοχυσίας δίχως τέλος έχουν εντείνει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για ανακωχή. Ακόμη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να μειώσει την ένταση των επιδρομών του. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία πρόταση ανακωχής από την Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με αναφορές, το σχέδιο θα προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων και ενός απροσδιόριστου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές κατά τη διάρκεια ενάμιση μήνα, τελειώνοντας με την αναστολή της επίθεσης του Ισραήλ.

Μια προηγούμενη προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας που διαπραγματεύτηκε το Κατάρ οδήγησε στην απελεύθερωση δεκάδων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Όχι» από τον Νετανιάχου

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφθηκε τη Γάζα τη Δευτέρα το πρωί, είπε  ότι η στρατιωτική εκστρατεία στον θύλακα «δεν είναι κοντά στο να τελειώσει» και διεμήνυσε ότι η μάχη κατά της Χαμάς θα ενταθεί.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Πεντάγωνο αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον «πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν» ως απάντηση σε επίθεση στην αεροπορική βάση Ιρμπίλ που τραυμάτισε τρεις στρατιωτικούς των ΗΠΑ, ο ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο τρεις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν η Χεζμπολάχ και συνδεόμενες οργανώσεις.

Είπε ότι υπήρξε μια σειρά επιθέσεων βάσεις των ΗΠΑ τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να προστατεύσουν τους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις τους.

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Τα ζοφερά δεδομένα στον κύκλο του αίματος

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς εξαπέλυσε μία φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περίπου 240. Το Ισραήλ λέει ότι 132 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι 20.674 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες.

Μέχρι στιγμής, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν αντισταθεί στις αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!