30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 16:44

Ισραήλ: Νέες διαδηλώσεις μετά την καθαίρεση του ΥΠΑΜ

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου καθαίρεσε την Κυριακή τον Υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, εξαιτίας της πρωτοβουλίας του δευτέρου να προβεί σε διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας καλώντας την Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα στην διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων που αφορούν την δικαστική μεταρρύθμιση και έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης και των εφέδρων στρατιωτικών.

Με σχετική ανακοίνωσή του ο Βενιαμίν Νετανιάχου αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι «ο Γιοάβ Γκάλαντ έχασε την εμπιστοσύνη του, δρώντας αντίθετα προς τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο Γκάλαντ προέβη στις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με τον Πρωθυπουργό και με αυτόν τον τρόπο δεν διευκόλυνε την διαδικασία ανεύρεσης λύσης ως προς το ζήτημα της δικαστικής μεταρρύθμισης».

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ, σχολίασε λακωνικά την αποψινή εξέλιξη αναφέροντας ότι «η ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ πάντοτε ήταν και θα συνεχίσει να είναι ο μοναδικός σκοπός της ζωής μου».

Αυθόρμητες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής από τις 10 τοπική ώρα σε πολλαπλά σημεία στο Ισραήλ μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να καθαιρέσει τον Υπουργό Άμυνας.

Οι κυριότερες μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ, στην Χάιφα, και στην Ιερουσαλήμ στην είσοδο της υπηρεσιακής πρωθυπουργικής κατοικίας και γύρω από το κτήριο του κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία σημαντικών οδικών αξόνων της χώρας, με κυριότερο την περιμετρική οδό Αγιαλόν που συνδέει το Τελ Αβίβ με το υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο.

Ο όγκος των διαδηλωτών εμπόδισε την αστυνομία να θέσει υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις. Αστυνομικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι διαπέρασαν τα φυλάκια ελέγχου πλησίον της υπηρεσιακής πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ιερουσαλήμ. Ο διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας, Ρονέν Μπαρ, αναγκάστηκε να μεταβεί προσωπικά στο σημείο της συγκεκριμένης διαδήλωσης για να παρακολουθήσει επί τόπου την εξέλιξη της κατάστασης.

Στις περισσότερες διαδηλώσεις η αστυνομία διατήρησε διακριτική παρουσία. Ωστόσο, περί τις 3 τα ξημερώματα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής πραγματοποίησαν επιχείρηση διάλυσης της συγκέντρωσης στην οδό Αγιαλόν του Τελ Αβίβ κάνοντας χρήση οχημάτων ρίψης νερού.

Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων δεν σημειώθηκαν βίαια έκτροπα με μόνη εξαίρεση στην εθνική οδό στην είσοδο της πόλης Χαντέρα του βορείου Ισραήλ, όπου οδηγός παρέσυρε αντικυβερνητικό διαδηλωτή, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί. Η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τον δράστη.

Η γενική συνομοσπονδία εργαζομένων του Ισραήλ, Χισταντρούτ, ανακοίνωσε ότι εξεπλάγη δυσάρεστα από την απόφαση του Πρωθυπουργού να καθαιρέσει τον Υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, πλην όμως δεν εξέδωσε απόφαση να κηρύξει σήμερα γενική απεργία. Αντιθέτως, οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της χώρας ανακοίνωσαν ότι από σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφασης καθαίρεσης του ΥΠΑΜ. Παράλληλα, η ένωση μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας ανακοίνωσε ότι σήμερα οι μαθητές του Λυκείου της χώρας θα απέχουν από τα μαθήματά τους.

Από κυβερνητικής πλευράς, καθ’ όλη τη διάρκεια των αυθόρμητων διαδηλώσεων που διήρκησαν πεντέμισι ώρες σε πολλά σημεία της χώρας, δεν προέβη σε καμία επίσημη ανακοίνωση και οι Υπουργοί της δεν προέβησαν σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε ολονύκτια συνεδρίαση, με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν, προκειμένου να καθορίσει τις ενέργειες της κυβέρνησης μετά από τις χθεσινοβραδινές αυθόρμητες μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, τα τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η συνεδρίαση στο Πρωθυπουργικό Γραφείο δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί.

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Ισραήλ» προσθέτοντας ότι «αναμένει από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να έρθουν σε συμβιβασμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!