23.6 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 17:10

Η σύζυγος του CEO της OceanGate είναι απόγονος επιβατών του Τιτανικού- Η ιστορία τους

Μια προσωπική σύνδεση με το ναυάγιο του Τιτανικού φαίνεται πως έχει ο CEO της εταιρείας OceanGate, το τουριστικό υποβρύχιο της οποίας εξαφανίστηκε στην προσπάθειά του να φτάσει στα συντρίμμια του πλοίου στον Βόρειο Ατλαντικό.

Ο Στόκτον Ρας, που είναι επίσης μέσα στο βαθυσκάφος που αναζητείται, είναι ο σύζυγος μιας απογόνου δύο επιβατών της πρώτης θέσης στον Τιτανικό, που βυθίστηκε πριν από 111 χρόνια, στις 15 Απριλίου 1912.

Η ιστορία των Στράους

wikimedia commons

Σύμφωνα με τους New York Times, που κάνουν την αποκάλυψη επικαλούμενοι αρχεία της εποχής,  σύζυγος του Στόκτον Ρας είναι η Γουέντι Ρας, η οποία είναι δισέγγονη των Ίσιντορ και Άιντα Στράους, ενός πλούσιου ηλικιωμένου ζευγαριού που πέθανε το 1912 στο ναυάγιο του Τιτανικού. Ο Ίσιντορ ήταν συνιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Macy’s.

Επέλεξαν να πεθάνουν μαζί, σύμφωνα με τον δισέγγονό τους Πολ Κούρζμαν. Ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν προτεραιότητα να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους, ένας αξιωματικός του πλοίου έκανε μια εξαίρεση για τον Ίσιντορ  λόγω της ηλικίας του και της ταυτότητάς του, είπε ο Κούρζμαν. «Και, ο προπάππους μου είπε, “Όχι. Μέχρι να δω ότι κάθε γυναίκα και κάθε παιδί σε αυτό το πλοίο είναι σε σωσίβια λέμβο, δεν θα μπω ο ίδιος σε σωσίβια λέμβο”», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έτσι η Άιντα πήρε την απόφαση να μείνει πίσω με τον σύζυγό της.

Όλα αυτά είναι γνωστά από την υπηρέτρια της Άιντα, Έλεν Μπερντ, η οποία επέζησε και ήταν παρούσα στις τελευταίες στιγμές του ηλικιωμένου ζευγαριού.

Η ιστορία των Στράους ενέπνευσε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στην ταινία «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον, κατά την οποία ένας ηλικιωμένος άνδρας και μια γυναίκα αγκαλιάζονται στο κρεβάτι καθώς το δωμάτιό τους αρχίζει να πλημμυρίζει.

Η σορός του Ίσιντορ εντοπίστηκε μετά από δύο εβδομάδες, αλλά της Άιντα δεν βρέθηκε ποτέ.

Η Γουέντι Ρας και η OceanGate

Η Γουέντι είναι συγγενής με μια από τις κόρες των Στράους, από την πλευρά του πατέρα της, δήλωσε στους NYT η εκτελεστική διευθύντρια της Straus Historical Society Τζόαν Άντλερ.

Παντρεύτηκε τον Στόκτον Ρας τον Ιούλιο του 1986, και συμμετείχε στην OceanGate ως διευθύντρια επικοινωνίας και μέλος της ομάδας αποστολής, σύμφωνα με τη σελίδα της στο Linkedin. Ωστόσο, δεν κατονομάζεται στη σελίδα της ομάδας του OceanGate Expeditions.

Τι ξέρουμε για τον Στόκτον Ρας

O Στόκτον Ρας είναι μεταξύ των πέντε ανθρώπων που αγνοούνται από την Κυριακή αφότου χάθηκε η επικοινωνία με τους χειριστές ελέγχου.

Αποφοίτησε από το Πρίνστον το 1984 με πτυχίο στην αεροδιαστημική μηχανική. Όνειρό του ήταν να γίνει αστροναύτης, αλλά δεν είχε καλή όραση.

Μετά το πανεπιστήμιο, μετακόμισε στο Σιάτλ για να εργαστεί για την McDonnell Douglas Corporation ως μηχανικός πτήσεων στο πρόγραμμα F-15. Απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ το 1989.

REUTERS/Shannon Stapleton

Ήθελε να συμμετάσχει σε διαστημικό ταξίδι, ως τουρίστας. Αλλά το 2004 άλλαξε το όνειρό του όταν ο Ρίτσαρντ Μπράνσον εκτόξευσε το πρώτο εμπορικό αεροσκάφος στο διάστημα. «Δεν ήθελα να πάω στο διάστημα ως τουρίστας. Ήθελα να γίνω ο Captain Kirk στο Enterprise. Ήθελα να εξερευνήσω», έχει πει.

Το 2009 ίδρυσε την OceanGate, με δεδηλωμένη αποστολή «να αυξήσει την πρόσβαση στο βαθύ ωκεανό μέσω της καινοτομίας».

Η OceanGate διαθέτει σήμερα τρία υποβρύχια για τη διεξαγωγή έρευνας, παραγωγής ταινιών και «ταξιδιών εξερεύνησης», συμπεριλαμβανομένων περιηγήσεων στο ναυάγιο του Τιτανικού πάνω από 13.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Έχει καλλιεργήσει τη φήμη ενός σύγχρονου Ζακ Κουστώ, φυσιολάτρης, τυχοδιώκτης και οραματιστής.

Υλοποίησε το το όνειρό του για την εξερεύνηση των ωκεανών με παιδικό ενθουσιασμό και «αλλεργία» στους κανονισμούς. «Αν θέλετε απλώς να είστε ασφαλείς, μην σηκώνεστε από το κρεβάτι. Μην μπείτε στο αυτοκίνητό σας. Μην κάνετε τίποτα», έχει δηλώσει.

Έχει επίσης αποκαλύψει πως έχει «παραβεί κάποιους κανόνες» στην διάρκεια της καριέρας του. «Νομίζω ότι ήταν ο στρατηγός Μακάρθουρ που είπε ότι θα σε θυμούνται για τους κανόνες που έχεις παραβεί», έχει πει.

Πιστεύει ότι η θάλασσα, και όχι ο ουρανός, θα προσφέρει στην ανθρωπότητα την καλύτερη ευκαιρία για επιβίωση όταν η επιφάνεια της Γης γίνεται ακατοίκητη. «Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι κάτω από το νερό, όχι στον Άρη», έχει πει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!