21.1 C
Nicosia
Δευτέρα 13 Μάιος 2024 | 22:15

Η ΕΕ επιδιώκει την παράδοση των δόσεων της AstraZeneca με δικαστική εντολή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τους δικαστές να διατάξουν την AstraZeneca να προμηθεύσει εκατομμύρια ακόμη δόσεις του εμβολίου της στα 27 κράτη- μέλη στον τελευταίο γύρο μιας δύσκολης νομικής διαμάχης μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της ΕΕ, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ένα βελγικό δικαστήριο θα σταθμίσει τους ισχυρισμούς της ΕΕ ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αξίζει να δοθεί η εντολή στην φαρμακοβιομηχανία να παραδώσει τις δόσεις.

Το ίδιο δικαστήριο θα εξετάσει αργότερα φέτος εάν η AstraZeneca παραβίασε τους όρους της σύμβασής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για δόσεις του εμβολίου ώστε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το δικαστήριο να απαιτήσει από την εταιρεία να χορηγήσει επαρκή αριθμό δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού σκέλους της ΕΕ, Στεφάν Ντε Κεερσμάεκερ.

Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ τέθηκε αποτέλεσε επίκεντρο της αντιπαράθεσης μετά την παράδοση μόλις 30 εκατ. δόσεων το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με έναν αρχικό στόχο 120 εκατ.

Η εταιρεία δικαιολόγηση το έλλειμμα στις παραδόσεις στις δυσκολίες παραγωγής που αντιμετώπισε στις ευρωπαϊκές μονάδες.

Η ΕΕ από την άλλη επέμεινε ότι η εταιρεία έπρεπε να βασιστεί στις εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία, ωστόσο, είχε συμφωνηθεί αρκετά νωρίτερα.

Η Ευρώπη είχε μια αδύναμη εμβολιαστική αρχή, η οποία τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την αβεβαιότητα σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, κάτι που την καθυστέρησε στο άνοιγμα των οικονομιών της.

Εκτός από τη διαμάχη σχετικά με τις παραδόσεις, το εμβόλιο της Astra έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη στην Ευρώπη σχετικά με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες οδήγησαν ορισμένα μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποίησε τους γιατρούς να ελέγχουν ασθενείς που ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε θρόμβους.

Τελικά και μετά από όλα αυτά, η ΕΕ στράφηκε στις Pfizer και BioNTech για την προμήθεια επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων. Η ΕΕ είχε παραγγείλει συνολικά 300 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca πέρυσι. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα παραδώσει 100 εκατ. έως τα τέλη Ιουνίου.

Η AstraZeneca δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε συμμορφωθεί πλήρως με τη σύμβαση και «κάθε δικαστική διαφορά είναι χωρίς αξία».

Η φαρμακοβιομηχανία πωλεί το εμβόλιό της σε τιμή κόστους καθώς δεν το εμπορεύεται με στόχο το κέδρος, ωστόσο, η προοπτική μιας μακράς νομικής μάχης με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνει τον κίνδυνο δικαστικών εξόδων και ζημιών.

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών θα μπορούσε να αποφασίσει εντός του μήνα σχετικά με το αίτημα της ΕΕ για παραγγελία των εμβολίων της AstraZeneca.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ανάρπαστα τα εισιτήρια του τελικού κυπέλου – Η Ομόνοια απορρόφησε 8.967

Ανάρπαστα έγιναν τα εισιτήρια που αναλογούσαν στην Ομόνοια, για τον μεγάλο τελικό κυπέλλου με την Πάφο στο ΓΣΠ. Σύμφωνα με ενημέρωση των πρασίνων, τα 8967...

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ολκίν για το κυπριακό

Συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Angela Holguín Cuéllar, θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η...

Άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Συμφώνησαν ότι διαφωνούν – Οι σπόντες και οι δηλώσεις των δύο (φώτο,βίντεο)

Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ – Κέρδη 0,21%

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 0,21%, κλείνοντας στις 150,74 μονάδες. Άνοδο 0,22% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE...

Ανόρθωση: Αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανόρθωση που ενημέρωσε πως αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση που θα γινόταν αύριο (14/05). Αναλυτικά: «Η εταιρεία Ανόρθωσις Αμμοχώστου (Ποδόσφαιρο) Δημόσια Λίμιτεδ ενημερώνει...

ΔΗΣΥ: Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τον Θανάση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφορικά την πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι καθήκον των αρμοδίων αρχών να κάνουν ότι μπορούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!