33.7 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 18:50

Εκρήξεις στην Κριμαία: Τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες- Ο διπλός σκοπός των Ουκρανών

Τουλάχιστον οκτώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη φαίνεται ότι έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν εντελώς στην πρόσφατη επίθεση στην αεροπορική βάση Σακί στην Κριμαία, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.  

Οι εικόνες, από την Planet Labs δείχνουν μεγάλες περιοχές καμένης γης που έχουν απομείνει από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν. Οι κύριοι διάδρομοι της βάσης φαίνεται να είναι άθικτοι, αλλά τουλάχιστον οκτώ αεροσκάφη φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές.  Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της βάσης όπου ήταν σταθμευνένος μεγάλος αριθμός αεροσκαφών.

PLANET LABS PBC

Το μετά

Οι εικόνες τραβήχτηκαν γύρω στις 8 π.μ. στις 9 Αυγούστου, περίπου τέσσερις ώρες πριν από την επίθεση, και περίπου στις 4:40 μ.μ. στις 10 Αυγούστου. Η σύγκριση των εικόνων πριν και μετά από την επίθεση είναι η πρώτη ανεξάρτητη επιβεβαίωση της ζημιάς στη βάση, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το πώς μια τοποθεσία που απέχει περισσότερο από 160 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή δέχθηκε επίθεση.

Η βάση, στα δυτικά της Κριμαίας- την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014- επλήγη από μια σειρά εκρήξεων την Τρίτη, σκοτώνοντας ένα άτομο.

PLANET LABS PBC

Το πριν

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο, τα στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα στοχευμένης επίθεσης. Η Ρωσία προσπάθησε, από την άλλη, να υποβαθμίσει την επίθεση, αρνούμενη ότι οποιοδήποτε αεροσκάφος υπέστη ζημιές από τις εκρήξεις και παραδέχτηκε μόνο ότι «πολλά πυρομαχικά της αεροπορίας πυροδοτήθηκαν» σε αποθηκευτικό χώρο στις εγκαταστάσεις.

Σχολιάζοντας το Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου υπογραμμίζει ότι έχει επικρατήσει σύγχυση για την επίθεση, την αιτία της οποίας δεν μπορεί ακόμα να εκτιμήσει. Οι δορυφορικές εικόνες απεικονίζουν ζημιές που θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από πολλά πράγματα: τις ειδικές δυνάμεις, τους αντάρτες ή τους πυραύλους, και επίθεση επί τόπου ή από απόσταση.

Πάντως ο ιδρυτής και διευθυντής του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat, Έλιοτ Χίγκινς, είπε ότι «δεν μπορεί να σκεφτεί μια φορά που η Ρωσία έχασε τόσα αεροπορικά μέσα σε μια μέρα στην πρόσφατη ιστορία».  «Ένα πράγμα που ξεχωρίζει είναι ότι δεν υπάρχουν ορατές κρούσεις που να φαίνονται σαν να είναι αστοχίες, επομένως είτε χρησιμοποίησαν πολύ ακριβή όπλα είτε ήταν πολύ τυχεροί», πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στο αποτέλεσμα της επίθεσης, ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας, Μικ Ράιαν, σημείωσε ότι η Ρωσία θα στερηθεί αεροσκάφη, αλλά στην πραγματικότητα διαθέτει πολλά περισσότερα. Για τον ίδιο είναι πιο σημαντική η απώλεια πυρομαχικών ή/και αποθεμάτων καυσίμων στη βάση. «Θυμάστε πώς η Ιαπωνία απέτυχε να βγάλει τις δεξαμενές καυσίμων στο Περλ Χάρμπορ; Οι Ουκρανοί δεν έκαναν το ίδιο λάθος. Θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις αεροπορικές δραστηριότητες», είπε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, υπογράμμισε επίσης τη σημασία του πλήγματος για τη «φήμη» της ρωσικής αεράμυνας,κάτι που έχει ήδη αναλυθεί από ορισμένους ειδικούς. «Η βάση ήταν γνωστό ότι προστατεύεται από συστήματα S400. Ακόμα κι αν δεν ήταν αυτό το σύστημα, θα υπήρχαν στρώματα AD και άλλες άμυνες που σαφώς απέτυχαν. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των Ρώσων στα δικά τους συστήματα (μεγάλο θέμα) και σε αυτήν των πιθανών πελατών», εξήγησε.

Ένα άλλο θέμα που θίγει ο Ράιαν αναφορικά με την επίθεση είναι ότι πλέον η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να απειλεί τμήματα της Κριμαίας. «Και όχι μόνο αεροπορικές βάσεις. Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, τα καύσιμα, τα πυρομαχικά, τα ναυπηγεία επισκευής και οι υποδομές είναι πλέον ευάλωτα. Αυτό θέτει τους Ρώσους σε πραγματικό δίλημμα», σημείωσε εξηγώντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέλουν να την εγκαταλείψουν (και δεν θα το κάνουν), αλλά θα πρέπει είτε να διπλασιάσουν το AD, τη σκλήρυνση των υποδομών και άλλων αμυνών, είτε να ξανασκεφτούν ποια πολύτιμα στρατιωτικά συστήματα βασίζουν εκεί».

Όπως και να χει, η Κριμαία εξυπηρετεί διπλό σκοπό για τους Ουκρανούς, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. «Είναι σαφές ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν το βλέμμα τους στην Κριμαία – είτε για να την εκμεταλλευτούν ξανά μεσοπρόθεσμα (που θα είναι πάντα στόχος της Ουκρανίας), είτε βραχυπρόθεσμα για να τη χρησιμοποιήσουν ως τέχνασμα για να βάλουν τους Ρώσους σε στρατηγικό δίλημμα σχετικά με την ανάπτυξη δυνάμεων», ανέφερει ο Ράιαν.

Ωστόσο, για τον Ράιαν το χτύπημα στην Κριμαία δεν είναι κλιμάκωση του πολέμου. «Είναι μέρος των προσπαθειών της Ουκρανίας να ενημερώσει τη Ρωσία ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, τα στρατηγικά πολύτιμα assets της Ρωσίας θα τεθούν σε κίνδυνο και θα στοχευθούν σε άλλες τοποθεσίες. Αυτό περιπλέκει τον ρωσικό σχεδιασμό, όμως δεν είναι κλιμάκωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!