19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 12:00

ΕΕ: Εφαρμογή στρατηγικής για προσαρμογή στην κλιματική ουδετερότητα

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα που στηρίζουν μια “νέα στρατηγική που σκιαγραφεί ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την ΕΕ να γίνει μια ανθεκτική στο κλίμα κοινωνία που θα είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έως το 2050”, ανακοίνωσε η πορτογαλική προεδρία.

Τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα παρέχουν πολιτική καθοδήγηση στην Κομισιόν όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής.

Το Συμβούλιο υποστηρίζει την εστίαση της στρατηγικής στην καλύτερη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων για τη βελτίωση της πρόσβασης και της ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις και την προσαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της πλατφόρμας Climate-ADAPT.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία της σχέσης του κλίματος και των υδάτων και τονίζει τον σημαντικό ρόλο των φυσικών λύσεων στη δημιουργία ανθεκτικότητας στο κλίμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση ή στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, καθώς και στην προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν τις προσπάθειες της στρατηγικής για ενσωμάτωση της προσαρμογής στις μακροοικονομικές δημοσιονομικές πολιτικές. Η Koμισιόν καλείται, σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη, να εξετάσει τον τρόπο μέτρησης και διαχείρισης των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα για τα δημόσια οικονομικά και να αναπτύξει ένα πλαίσιο που να ενθαρρύνει τη χρήση ασφαλίσεων έναντι κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Το Συμβούλιο τονίζει τον σημαντικό ρόλο της οικοδόμησης της ανθεκτικότητας του κλίματος στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19. Η ΕΕ έχει θέσει στόχο τουλάχιστον 30% για δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής, στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027, και τουλάχιστον 37% στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Το Συμβούλιο υποστηρίζει το στόχο της στρατηγικής για την ενίσχυση της διεθνούς δράσης για την προσαρμογή, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού. Επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών να αυξήσουν περαιτέρω την κινητοποίηση της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα και υποστηρίζει την ενίσχυση της παγκόσμιας δέσμευσης και ανταλλαγών για την προσαρμογή.

Τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα παρέχουν επίσης οδηγίες για την υποβολή ανακοίνωσης προσαρμογής της ΕΕ στην UNFCCC πριν από την COP26.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!