23.5 C
Nicosia
Δευτέρα 13 Μάιος 2024 | 11:20

Βαθαίνει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα – Προβλήματα στο διεθνές εμπόριο

Βαθαίνει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, στον απόηχο των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία, στη σκιά του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα την ίδρυση στρατιωτικού συνασπισμού στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Φύλακας της Ευημερίας» (Prosperity Guardian) και με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων.

Συνολικά, περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», με  κοινές περιπολίες στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Η Ισπανία, αν και είχε προαναγγελθεί αρχικά η συμμετοχή της, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στον συνασπισμό.

Την Κυριακή, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μία ημέρα πριν, το ναυτικό της «κατέρριψε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προέρχονταν από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, χημικό δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε το Σάββατο σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ινδίας από «drone εφόδου που εκτοξεύθηκε από το Ιράν», την ώρα που και δύο πετρελαιοφόρα κι ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο drones που εκτόξευσαν οι Χούθι.

Απορρίπτει τις κατηγορίες το Ιράν

Τη Δευτέρα, το Ιράν απέρριψε τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι drone που εξαπολύθηκε από τα δικά του εδάφη έπληξε δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών στον Ινδικό Ωκεανό.

«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες κατηγορίες απορρίπτονται ως αβάσιμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, προσθέτοντας ότι αντ’ αυτού θα πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες στις ΗΠΑ για τον ρόλο τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Χούθι: Προπαγανδιστικό βίντεο και απειλές

Τις προηγούμενες ημέρες, οι Χούθι «απάντησαν» τον σχηματισμό του στρατιωτικού συνασπισμού εκτοξεύοντας απειλές κατά της Δύσης, ενώ σε προπαγανδιστικό βίντεο που δημοσίευσαν, παρουσίασαν τη δύναμή τους σε θάλασσα και στεριά, εκφράζοντας εκ νέου την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστινίους της Γάζας.

Πάνω από 8,6 δισ. την ημέρα κοστίζουν οι επιθέσεις των Χούθι

«Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα κοστίζουν 360 εκατομμύρια ευρώ την… ώρα», σύμφωνα  με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), στις Βρυξέλλες. Με απλά μαθηματικά, η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο από τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης είναι 8,64 δισ. την ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», αξιωματούχος της ΕΥΕΔ έδωσε αυτό το απίστευτο νούμερο στους 27 πρεσβευτές που μετέχουν  στην «Επιτροπή Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας», κατά τη διάρκεια εμπιστευτικής συνάντησης.

Το τεράστιο κόστος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα εμπορικά πλοία αναγκάζονται πλέον να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, δηλαδή τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή από την Ασία στην Ευρώπη, λόγω της απειλής από τους Χούθι. Η παράκαμψη αυτή των 6.000 μιλίων  οδηγεί σε καθυστερήσεις έως και δύο εβδομάδων στον κατάπλου των σκαφών στη Μεσόγειο.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Eurovision 2024: Είναι η Βρετανία ο μεγάλος ηττημένος;

Η Eurovision έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο των τηλεθεατών της στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Τον μεγάλο τελικό, το βράδυ του Σαββάτου παρακολούθησαν...

Ενώπιον των Αρχών η μητέρα του βρέφους που βρέθηκε στα σκουπίδια

Ενώπιον των δικαστικών αρχών θα βρεθεί σήμερα το πρωί η 24χρονη μητέρα του βρέφους που βρέθηκε νεκρό σε σακούλα στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη Βραυρώνα. Η 24χρονη θα...

Παραλίγο τραγωδία σε γάμο στην Κρήτη – Άνδρας πήγε να πνιγεί από φαγητό

Πανικός επικράτησε σε γαμήλιο γλέντι στην Κρήτη, με 1.500 καλεσμένους όταν παραλίγο να πνιγεί από φαγητό ένας 62χρονος. Όπως αναφέρει το cretalive.gr, οι συνδαιτημόνες του 62χρονου, πάγωσαν όταν...

ΗΠΑ: Πώς το κοτόπουλο μετατρέπεται στο νέο hedge κατά του πληθωρισμού

Δυναμική επιστροφή στις προτιμήσεις των Αμερικανών καταναλωτών πραγματοποιεί το κοτόπουλο, με τις λιανικές πωλήσεις των προϊόντων κοτόπουλου να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3% για...

Σε εξέλιξη η συνάντηση ΠτΔ-Ολγκίν στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα...

Το Ιράν δεν θα απέκλειε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Το Ιράν είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αλλάξει πορεία όσον αφορά την πολιτική του έναντι της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!