25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 14:30

Βέλγιο: Ευθανασία για 56χρονη που είχε δολοφονήσει τα πέντε παιδιά της

Στις 28 Φεβρουαρίου 2007 η Ζενεβιέβ Λερμίτ, μια μητέρα και νοικοκυρά με λευκό ποινικό μητρώο, χτύπησε στο κεφάλι και στη συνέχεια έσφαξε τον γιο και τις τέσσερις κόρες της – τα παιδιά ήταν ηλικίας από 3 μέχρι 14 ετών. Η πενταπλή δολοφονία έγινε μέσα στο σπίτι της οικογένειας στο Νιβέλ του Βελγίου. Ο σύζυγος και πατέρας των παιδιών έλειπε σε ταξίδι.

Η Λερμίτ επιχείρησε στη συνέχεια να αυτοκτονήσει: μαχαιρώθηκε, αλλά επέζησε.

Την Τρίτη, η  56χρονη Βελγίδα, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2008 υποβλήθηκε σε ευθανασία, ανήμερα της συμπλήρωσης 16 ετών από τις δολοφονίες.

Την πληροφορία αυτή, που μετέδωσε το γαλλόφωνο μέσο Sudinfo, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικολά Κοέν, ο δικηγόρος της Ζενεβιέβ Λερμίτ.

Το 2019 η Λερμίτ αποφυλακίστηκε υπό όρους, ώστε να εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Με βάση έναν νόμο του 2002 στο Βέλγιο επιτρέπεται η ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία για να μπει τέλος στη σωματική ή ψυχική οδύνη ενός ανθρώπου, εφόσον η κατάστασή του κρίνεται «αφόρητη και επίμονη». Ο ασθενής, ανήλικος ή ενήλικας, πρέπει να έχει συνείδηση του τι ζητά, να διατυπώσει «κατ’ επανάληψη» το αίτημά του και η κατάσταση της υγείας του να κριθεί «αδιέξοδη».

«Αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία ακολούθησε η  Λερμίτ, συγκεντρώνοντας διάφορες ιατρικές γνωματεύσεις», είπε ο Κοέν, επιβεβαιώνοντας ότι η ευθανασία έγινε την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου.

«Τελείωσε αυτό που άρχισε»

Σύμφωνα με μια ψυχολόγο που ρωτήθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό κανάλι RTL-TVI, η Ζενεβιέβ Λερμίτ επέλεξε να πεθάνει στις 28 Φεβρουαρίου κάνοντας «μια συμβολική χειρονομία απέναντι στα παιδιά της».

«Ήταν ίσως ο τρόπος για εκείνη να τελειώσει αυτό που άρχισε επειδή ουσιαστικά ήθελε να πεθάνει όταν τα σκότωσε», σχολίασε η ψυχολόγος Εμιλί Μαρουά.

Το έγκλημα, στο οποίο βασίστηκε η βραβευμένη ταινία «Πέρα από τη λογική» του Γιοακίμ Λαφός, προκάλεσε φρίκη στο Βέλγιο. Η δίκη της Λερμίτ, το 2008, είχε επίσης μεγάλο αντίκτυπο. Η κατηγορουμένη προσπάθησε να αποδείξει, ματαίως, ότι ήταν ψυχικά ασθενής, για να γλιτώσει τη φυλακή. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε «μάχη» εμπειρογνωμόνων, ωστόσο οι ένορκοι δεν πείστηκαν: θεώρησαν ότι η Λερμίτ έδρασε συνειδητά και προμελετημένα και δεν μπορούσε να θεωρηθεί ψυχικά διαταραγμένη.

Ζητούσε 3 εκατ. ευρώ από τον ψυχίατρό της

Αφού καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, η Λερμίτ έκανε αγωγή το 2010 στον πρώην ψυχίατρό της, απαιτώντας 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση επειδή εκείνος δεν απέτρεψε την προαναγγελθείσα τραγωδία. Δέκα χρόνια αργότερα ωστόσο, εγκατέλειψε τη δικαστική μάχη, χωρίς να έχει δικαιωθεί.

Πέρσι έγιναν στο Βέλγιο 2.966 ευθανασίες (αύξηση 9,85% σε σύγκριση με το 2021), ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αντιμετώπιζαν πολλαπλά σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεντρική: Διατήρησε στο 1% το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας

Στο 1% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας με ημερομηνία εφαρμογής την 2α Ιουνίου του 2024. Σε ανακοίνωσή της...

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

ΕΤΑΠ: Στην Πάφο υπάρχουν 20.000 κλίνες σε 6000 αυτοεξυπηρετούμενά καταλύματα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Πάφου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει καταγραφή με βάση την οποία σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες...

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!