15.9 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 5:34

Αποκαλύπτονται οι εντάσεις μεταξύ του πρώην πάπα Βενέδικτου και του Φραγκίσκου

Μόλις μία εβδομάδα μετά την κηδεία του Βενέδικτου ΙΣΤ’, ο στενότερος βοηθός του κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του την Πέμπτη, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τις εντάσεις μεταξύ του αείμνηστου επίτιμου Πάπα και του πιο φιλελεύθερου διαδόχου του, Πάπα Φραγκίσκου.

Το βιβλίο του Γκέοργκ Γκενσβάιν (Georg Gaenswein) αποκαλύπτει ιδιωτικές συνομιλίες και με τους δύο Πάπες και χαρτογραφεί την άνοδο του Γερμανού πρώην ποντίφικα στην εξουσία και τη δεκαετία που πέρασε στη συνταξιοδότησή του μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του το 2013.

Το Βατικανό δεν έχει απαντήσει επίσημα, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον Γκενσβάιν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα, μετά από μέρες συνεντεύξεων πριν από τη δημοσίευση, στις οποίες ο 66χρονος Γερμανός εξέφρασε πολλά παράπονα.

Σε μία συνέντευξή του, ισχυρίστηκε ότι «πόνεσε η καρδιά του Βενέδικτου» όταν ο Φραγκίσκος ουσιαστικά ανέτρεψε την απόφαση του προκατόχου του να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση των Λατινικών στην παραδοσιακή Θεία Λειτουργία.

Μέχρι τον θάνατό του, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, σε ηλικία 95 ετών, ο Βενέδικτος παρέμενε ένα πρόσωπο της συντηρητικής πτέρυγας της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία θεωρεί τον Πάπα Φραγκίσκο ως υπερβολικά φιλελεύθερο.

Σοκαρισμένος και άφωνος

———–

Ως γραμματέας του Βενέδικτου από το 2003, ο Γκενσβάιν ήταν συνεχώς στο πλευρό του, και κατά τα τελευταία του χρόνια που ζούσε σε ένα μοναστήρι στους χώρους του Βατικανού, ήταν ο θυρωρός του.

Μετά τον θάνατο του Βενέδικτου, ο Γκενσβάιν οδήγησε τους πενθούντες επισκέπτες στο φέρετρο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά τη διάρκεια της κηδείας υπό τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στο βιβλίο του “Nothing But the Truth: My Life Beside Pope Benedict XVI”, ο Γκενσβάιν περιγράφει την αμηχανία του Βενέδικτου σε ορισμένες από τις αποφάσεις του Φραγκίσκου και τις προφανείς προσπάθειες του τελευταίου να κρατήσει υπό έλεγχο τον προκάτοχό του.

Αφού έγινε το 2013 ο πρώτος Πάπας σε έξι αιώνες που παραιτήθηκε, ο Βενέδικτος υποσχέθηκε να ζήσει «κρυφά από τον κόσμο», αλλά αθέτησε αυτή τη δέσμευση για να μιλήσει ανοιχτά για πολλά εκρηκτικά ζητήματα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να ήταν ένα βιβλίο που συνέγραψε ο Βενέδικτος για την ιερατική αγαμία το 2020 – κάτι για το οποίο ο Γκενσβάιν είπε ότι ο Φραγκίσκος φαινόταν να κατηγορεί εν μέρει τον ίδιο.

Ο Γκενσβάιν απολύθηκε ουσιαστικά ως αρχηγός του παπικού οίκου με άμεση ισχύ.

“Μείνε σπίτι από τώρα. Συνόδεψε τον Βενέδικτο, που σε χρειάζεται, και γίνε ασπίδα του”, του είπε ο Φραγκίσκος.

Ο Γκενσβάιν, ο οποίος είχε βρεθεί στο προσκήνιο με την εκλογή του Βενέδικτου, λέει ότι έμεινε «σοκαρισμένος και άφωνος» από τον υποβιβασμό του.

Στο άκουσμα της είδησης, ο Βενέδικτος είπε μισοαστεία «φαίνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν με εμπιστεύεται πια και σε κάνει κηδεμόνα μου».

Ο πρώην ποντίφικας παρενέβη και προσπάθησε να κάνει τον Φραγκίσκο να αλλάξει γνώμη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, έγραψε ο Γκενσβάιν.

“Πανέμορφος Γκέοργκ”

———–

Όπως ο Βενέδικτος, έτσι και ο Γκενσβάιν γεννήθηκε στη Βαυαρία. Περιγράφει τον νεαρό εαυτό του ως «λίγο παραβατικό», που έχει ατίθασα μαλλιά και ακούει Pink Floyd.

Γιος σιδηρουργού, χειροτονήθηκε το 1984 και ανέβηκε στις βαθμίδες για να γίνει γραμματέας του τότε καρδιναλίου Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Όταν ο Ράτσινγκερ έγινε Πάπας το 2005, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ενθουσιάστηκαν αμέσως με τον εμφανίσιμο βοηθό του.

Είχε το παρατσούκλι “Bel Giorgio” (“Πανέμορφος Γιώργος”) και τα ΜΜΕ άρχισαν με χαρά να δημοσιεύουν φωτογραφίες του σε στυλ παπαράτσι.

Η στενή του σχέση με τον Βενέδικτο πυροδότησε ζήλια, είπε ο Γκενσβάιν στα απομνημονεύματα.

Αλλά ο νέος Πάπας, Φραγκίσκος, φαινόταν να μην τον ήθελε κοντά, είπε ο Γκενσβάιν, επικαλούμενος την άρνηση του Ποντίφικα να του επιτρέψει να ζήσει στο διαμέρισμα του παλατιού που είχε χρησιμοποιήσει ο Βενέδικτος.

Τα απομνημονεύματα δεν αναμένεται να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών και δεν ήταν σαφές τι δουλειά θα δοθεί τώρα στον Γκενσβάιν.

Ορισμένοι σχολιαστές του Βατικανού εικάζουν ότι θα μπορούσε να διοριστεί ως πρέσβης του Βατικανού ή ως διευθυντής ενός σημαντικού ιερού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Η CYTA θα μπορεί να προμηθεύσει έξυπνους μετρητές

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και αφορά την ακύρωση προσφοράς που κατακυρώθηκε από την ΑΗΚ στην CYTA...

Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή

Με στόχο την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα προσόντα και κριτήρια πολιτογράφησης αλλοδαπών, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νόμο που τροποποιεί τον...

Ρόμπερτ Φίτσο: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης – Τα νεότερα για την υγεία του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Σε σταθερή, αλλά «πολύ σοβαρή» κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε από ένοπλο χθες, Τετάρτη,...

Δημοσκόπηση: Ανοίγει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – «Ανοιχτή» η δεύτερη θέση

Διαφορά 13,4 μονάδων μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, 24 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, με την ψαλίδα να διευρύνεται  σε σχέση με τα προηγούμενα...

Πολωνία: Ο Τουσκ δήλωσε ότι δέχτηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Φίτσο

Απειλές δέχτηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου ομολόγου του, ενώ ένα μέσο ενημέρωσης ανέφερε...

Τουρκία: 42 χρόνια φυλάκιση σε Ντεμιρτάς-Βαριές ποινές σε Κούρδους πολιτικούς

Στη δίκη που αφορούσε την εξέγερση Κούρδων της Τουρκίας το 2014 δικαστήριο της Τουρκίας επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης σε Κούρδους πολιτικούς. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!