18.2 C
Nicosia
Τρίτη 14 Μάιος 2024 | 0:58

Έκκληση από Μαλάουι για διεθνή βοήθεια λόγω του κυκλώνα Φρέντι

Ο Πρόεδρος του Μαλάουι Λάζαρους Τσακουέρα απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Φρέντι, μιλώντας για «εθνική τραγωδία», ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας έφθασε τους 225 νεκρούς στην πάμφτωχη αφρικανική χώρα.

Ο αρχηγός του κράτους κήρυξε εθνικό πένθος για δύο εβδομάδες ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες την πρώτη.

«Αυτός ο κυκλώνας είναι ο τρίτος που πλήττει τη χώρα μας μέσα σε 13 μήνες. Απόδειξη των πραγματικοτήτων της κλιματικής αλλαγής», εκτίμησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Αργότερα, επισκεπτόμενος την Μπλαντάιρ (νότια), την οικονομική πρωτεύουσα και επίκεντρο της καταστροφής, παραβρέθηκε σε τελετή για ορισμένα από τα θύματα. Το Μαλάουι ζει «εθνική τραγωδία», επέμεινε ο Πρόεδρος, φορώντας αδιάβροχο και γαλότσες.

«Απευθύνω έκκληση στους διεθνείς εταίρους και δωρητές να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια μπροστά στις καταστροφές και στις ζημιές που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας Φρέντι», πρόσθεσε.

Δεκάδες άνθρωποι που πενθούν δικούς τους είχαν συγκεντρωθεί σε σχολείο στην Τσιλόμπουε, κοντά στην Μπλαντάιρ. Εικοσιένα φέρετρα καλυμμένα με στεφάνια ήταν παραταγμένα κάτω από σκηνή, προστατευμένα από το ψιλόβροχο που συνεχιζόταν.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε να εκταμιευθούν 1,6 δισεκ. κουάτσα (1,5 εκατ. δολάρια) για τους πληγέντες. «Μπορώ να πω ήδη πως αυτά τα χρήματα δεν θα αρκέσουν», είπε ο κ. Τσακουέρα στην ομιλία του.

Ο Φρέντι, κυκλώνας με αξιοσημείωτα μεγάλη διάρκεια, είχε ήδη πλήξει το νότιο τμήμα της Αφρικής στα τέλη του Φεβρουαρίου, προκαλώντας 17 θανάτους, προτού ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία τον Μάρτιο.

Πάνω από 88.300 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι. Σχολεία και εκκλησίες μεταμορφώθηκαν σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών. Συνολικά, άνοιξαν 165 τέτοια κέντρα.

Οι καταστροφές είναι «γιγαντιαίες», εξήγησε ο Φέλιξ Γουόσον, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Μαλάουι. Γέφυρες που κατέρρευσαν και τα επίπεδα των υδάτων, που παραμένουν υψηλά κατά τόπους, περιπλέκουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Επιζώντες βρέθηκαν σκαρφαλωμένοι σε δέντρα και οροφές κτιρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ανάρπαστα τα εισιτήρια του τελικού κυπέλου – Η Ομόνοια απορρόφησε 8.967

Ανάρπαστα έγιναν τα εισιτήρια που αναλογούσαν στην Ομόνοια, για τον μεγάλο τελικό κυπέλλου με την Πάφο στο ΓΣΠ. Σύμφωνα με ενημέρωση των πρασίνων, τα 8967...

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ολκίν για το κυπριακό

Συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Angela Holguín Cuéllar, θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η...

Άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Συμφώνησαν ότι διαφωνούν – Οι σπόντες και οι δηλώσεις των δύο (φώτο,βίντεο)

Θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ – Κέρδη 0,21%

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 0,21%, κλείνοντας στις 150,74 μονάδες. Άνοδο 0,22% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE...

Ανόρθωση: Αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανόρθωση που ενημέρωσε πως αναβλήθηκε η Έκτακτη Εκλογική Συνέλευση που θα γινόταν αύριο (14/05). Αναλυτικά: «Η εταιρεία Ανόρθωσις Αμμοχώστου (Ποδόσφαιρο) Δημόσια Λίμιτεδ ενημερώνει...

ΔΗΣΥ: Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τον Θανάση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφορικά την πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι καθήκον των αρμοδίων αρχών να κάνουν ότι μπορούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!