25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 16:55

Άσαντ: Πολύ μεγαλύτερο από τις διαθέσιμες δυνατότητες το μέγεθος της καταστροφής

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερο από τις διαθέσιμες δυνατότητες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σε ομιλία προς τους πολίτες που απεύθυνε μέσω της κρατικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που μεταδόθηκε από το πρακτορείο «SANA», ο κ. Ασάντ ανέφερε στην ομιλία του ότι «αν αυτός ο πόλεμος εξάντλησε και αποστράγγισε πολλούς από τους εθνικούς πόρους και αποδυνάμωσε τις ικανότητες για την αντιμετώπιση περισσότερων κρίσεων, ο ίδιος ο πόλεμος έδωσε στη συριακή κοινωνία την τεχνογνωσία και την ικανότητα να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες του σεισμού».

Συνεχίζοντας είπε ότι «το μέγεθος της καταστροφής και τα καθήκοντα που πρέπει να επωμιστούμε όλοι μας είναι πολύ μεγαλύτερα από τις διαθέσιμες δυνατότητες. Ωστόσο, αυτό που η κοινωνία μας, τα άτομα και οι θεσμοί της, είναι ικανά να πράξουν είναι επίσης πολύ μεγαλύτερα από τις διαθέσιμες δυνατότητες».

Πρόσθεσε ότι οι σεισμοί έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Αυτό που θα αντιμετωπίσουμε για μήνες και χρόνια, όσον αφορά τις οικονομικές, κοινωνικές και υπηρεσιακές προκλήσεις, δεν είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που αντιμετωπίσαμε τις πρώτες ημέρες. Και χρειάζεται πολλή σκέψη, διάλογος, αλληλεγγύη και οργάνωση εκ μέρους όλων των εθνικών τομέων».

 Η δημιουργία, συνέχισε, ενός ταμείου για την υποστήριξη των πληγέντων βρίσκεται υπό μελέτη. Όπως εξήγησε, το ταμείο αποσκοπεί στην υποστήριξή τους μέχρι να καταστούν ικανοί να αποκαταστήσουν τις διάφορες πτυχές των δυνατοτήτων της ζωής τους. Αυτό, είπε, θα συμβεί αφού εκτιμηθούν οι ζημιές και καταρτιστούν κριτήρια για τον προσδιορισμό των καλυπτόμενων ατόμων και την παρεχόμενη στήριξη. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν παράλληλα με την ανάσχεση της οικονομικής παρακμής που συνήθως πλήττει τις πληγείσες περιοχές και επηρεάζει την εθνική οικονομία γενικότερα. Θα ψηφιστεί η απαραίτητη νομοθεσία και θα ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση των οικονομικών βαρών του πληθυσμού, σημείωσε.

Λίγο πριν το διάγγελμα του, ο κ. Ασάντ έλαβε μήνυμα από τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμαντ Σία αλ Σουντάνι, το οποίο μετέφερε στη Δαμασκό ο Φάλεχ αλ Φαγιάντ, επικεφαλής των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα «The Syrian Observer», ο Πρωθυπουργός του γειτονικού Ιράκ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στο συριακό λαό. Στο μήνυμα του, ο αλ Σουντάνι τόνισε επίσης ότι το Ιράκ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης με όλες τις δυνατότητές του, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του σεισμού στους Σύρους.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων, Φαϊσάλ αλ Μακντάντ, η περιφερειακή διευθύντρια του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών στις αραβικές χώρες (UNFPA), Λάϊλα Μπάκερ και η αντιπροσωπεία, συζήτησαν την Πέμπτη τη συνεργασία μεταξύ του Ταμείου Πληθυσμού και διαφόρων δομών στη Συρία, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του σεισμού που έπληξε τη Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, τρία αεροπλάνα έφτασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λαττάκειας την Πέμπτη, δύο από αυτά από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και το τρίτο από τα ΗΑΕ. Τα τρία αεροπλάνα μετέφεραν βοήθεια για τους πληγέντες από τον σεισμό που έπληξε τη Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την «The Syrian Observer», ακολουθώντας τα βήματα της Ουάσιγκτον, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε δύο γενικές «άδειες» για να διευκολύνει περαιτέρω τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία μετά τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Politico: Μέλη του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις...

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!