22.9 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 22:41

Άντρας έβαλε φωτιά σε σελίδες του Κορανίου έξω από τέμενος στη Στοκχόλμη

Ένας άντρας έβαλε φωτιά σε σελίδες του Κορανίου έξω από το κύριο τέμενος της Στοκχόλμης την Τετάρτη, μετά που η σουηδική αστυνομία έδωσε άδεια για τη διαμαρτυρία που συνέπεσε με την έναρξη της μουσουλμανικής Γιορτής των Θυσιών.

Η αστυνομία ανέφερε σε γραπτή της απόφαση ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια ου συνδέονται με το κάψιμο του Κορανίου “δεν ήταν τέτοιας φύσεως που να δικαιολογούν, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, μια απόφαση για απόρριψη του αιτήματος”.

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα σε ήρεμο κλίμα.

Ο 37χρονος Salwan Momika, ο οποίος έφυγε από το Ιράκ και πήγε στη Σουηδία πριν αρκετά χρόνια, είχε ζητήσει από την αστυνομία άδεια για να κάψει την ιερά βίβλο των Μουσουλμάνων για να εκφράσει την άποψή του για το Κοράνι.

Πριν τη διαμαρτυρία, ο Momika είπε στο πρακτορείο ειδήσεων TT πως ήθελε επίσης να υπογραμμίσει τη σημασία της ελευθερίας του λόγου.

“Αυτή είναι η δημοκρατία. Βρίσκεται σε κίνδυνο εάν μας πείτε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό”, είπε ο Momika.

Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία και με καμιά δεκαριά άτομα που αντιτίθονταν σε αυτό που έκανε να του φωνάζουν στα αραβικά, ο Momika απευθύνθηκε στο κοινό μέσω μεγαφώνου.

Σε διάφορες περιπτώσεις, πάτησε πάνω στο κοράνι, έβαλε φέτες μπέικον σε αυτό, έβαλε φωτιά σε κάποιες σελίδες πριν το κλείσει με ορμή και το κλώτσησε όπως μια μπάλα ποδοσφαίρου, ενώ ανέμιζε σουηδικές σημαίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρέθηκαν επί τόπου.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει μια περιοχή σε ένα πάρκο δίπλα στο τέμενος, διαχωρίζοντας τον Momika και έννα άλλο διαμαρτυρόμενο από το πλήθος.

Η 32χρονη καλλιτέχνης από τη Στοκχόλμη Noa Omran δήλωσε πως η διαμαρτυρία ήταν κάτι “απόλυτα παράλογο”.

“Είναι απλά μίσος, μεταμφιεσμένο στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, κάτι που δεν είναι”, ανέφερε, σημείωνοντας πως η μητέρα της είναι μουσουλμανικής καταγωγής.

Η 43χρονη λειτουργός Lotta Jahn είπε πως το κάψιμο δεν έπρεπε να γίνει ανεκτό. “Πρέπει να πούμε σταμάτα. Δεν είναι εντάξει να εξευτελίζεις άλλους ανθρώπους”, ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!