27.3 C
Nicosia
Κυριακή 19 Μάιος 2024 | 12:36

LIVE: Ξεκίνησε ολικός αποκλεισμός στη Γάζα – Θέσεις της Χαμάς χτυπά το Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε

Σφοδρές μάχες μαίνονται στο ισραήλ με τον ισραηλινό στρατό να έχει εξαπολύσει «εκτεταμένη» επίθεση στα κέντρα της Χαμάς στη Γάζα έπειτα και από μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της οργάνωσης σε πόλεις του Ισραήλ.

Τόσο η ισραηλινή αμυντική δύναμη όσο και η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσαν την επιχείρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε την πλήρη πολιορκία της Γάζας με τον ίδιο να αναφέρει ότι θα υπάρξει αποκλεισμός σε «ηλεκτρισμό, τρόφιμα, καύσιμα».

Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως και η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

«Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας τη διακοπή της υδροδότησης.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της και περιορίζει την είσοδο και την έξοδο μέσω των συνόρων του, ακόμα και των τροφίμων.

Στο μεταξύ σειρήνες ηχούν σε όλη την Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές του Ισραήλ, καθώς εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον τρεις εκρήξεις έχουν ακουστεί στην Ιερουσαλήμ αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ρουκέτες έχουν αναχαιτιστεί από την ισραηλινή άμυνα.

Σε άλλη επίθεση, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 120 ρουκέτες προς τις πόλεις Ασντόντ και Ασκελόν του νότιου Ισραήλ ως απάντηση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές,

Την ίδια ώρα, σειρήνες ηχούν σε όλη την Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές του Ισραήλ, καθώς εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον τρεις εκρήξεις έχουν ακουστεί στην Ιερουσαλήμ αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ρουκέτες έχουν αναχαιτιστεί από την ισραηλινή άμυνα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι δεν διεξάγονται μάχες μεταξύ των στρατευμάτων των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, και ο Ισραηλινός Στρατός ανέλαβε ξανά τον έλεγχο όλων των κοινοτήτων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το CNN.

Η ανακοίνωση έρχεται 48 ώρες αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε μια αιφνιδιαστική επίθεση με χιλιάδες ρουκέτες ενώ μαχητές της την ίδια ώρα πέρασαν τα σύνορα και εισέβαλαν σε εδάφη του Ισραήλ για πρώτη φορά από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1948.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων δήλωσε σήμερα το πρωί ότι το Ισραήλ «ελέγχει» όλες τις κοινότητες και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μάχες στο εσωτερικό του Ισραήλ, αλλά ότι είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκκένωση όλων των κοινοτήτων κοντά στον φράχτη των συνόρων.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού στα βόρεια καθώς χθες σημειώθηκαν κάποια τοπικά επεισόδια αν και δεν υπάρχουν αναφορές για μάχες.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, αναφέρεται ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις βρίσκονται σε διαδικασία έντονων αεροπορικών επιδρομών, κάθε τέσσερις ώρες, στη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες στόχους να δέχονται επίθεση σε μέρη ωστόσο όπου υπάρχουν μόνο τρομοκράτες.

Υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί τρομοκράτες, είπε ο Χάγκαρι ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στη Λωρίδα της Γάζας και κανείς δεν μπαίνει ούτε φεύγει. Το Ισραήλ έχει καλέσει μέχρι στιγμής 300.000 έφεδρους, είπε, ενώ απαντώντας σε αναφορές για ελλείψεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ο εκπρόσωπος επέμεινε ότι υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και τρόφιμα.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ υπολογίζεται σε 700, με επιβεβαιωμένους 73 νεκρούς στρατιώτες, είπε ο εκπρόσωπος. Αναφερόμενος στο θέμα των ομήρων, ανα και αρνήθηκε να δώσει τον αριθμό των ομήρων,  είπε ότι οι αρχές άρχισαν να ενημερώνουν τις οικογένειες και θα κάνουν δηλώσεις μόνο εφόσον υπάρξει επικοινωνία με τις οικογένειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα έχει αυξηθεί σε 493 άτομα ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται  στους 2.751.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι 123.538 άνθρωποι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) πρόσθεσε ότι 73.000 άνθρωποι στεγάζονται σε σχολεία.

Ο Adnan Abu Hasna – εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) – αναμένει ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν.

«Υπάρχει ρεύμα σε αυτά τα σχολεία, τους παρέχουμε γεύμα, καθαρό νερό, ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική περίθαλψη», λέει.

Στη Γάζα ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Πριν από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών αντίποινων το Σάββατο, το Ισραήλ προειδοποίησε τους ανθρώπους που ζουν σε ορισμένες περιοχές να φύγουν.

«Λέω στον λαό της Γάζας: φύγετε από εκεί τώρα, γιατί πρόκειται να δράσουμε παντού με όλη μας τη δύναμη», είχε δηλώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το Σάββατο.

Ένοπλοι μαχητές από τη Γάζα εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου, καταστρέφοντας σημεία στον φράχτη των συνόρων, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών και παίρνοντας ομήρους.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες στους συνοριακούς σταθμούς αιφνιδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ρουκετών, κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και όπλων.

Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης στη Γάζα

Σοκάρουν οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από τη Γάζα μετά από τις ισραηλινές επιδρομές.

Εικόνες απόγνωσης στη Γάζα.

Νεαρός στη Γάζα θρηνεί για τους νεκρούς του.

Άνδρας κάθεται στα συντρίμμια κτιρίου στη Γάζα, «διαλυμένος» από όσα ζει.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε περισσότερους από 500 στόχους στη Γάζα

«Περισσότεροι από 500 στόχοι», θέσεις της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα.

Εξαπολύθηκαν αεροπορικά πλήγματα και βολές του πυροβολικού στον θύλακα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Αεροσκάφη, ελικόπτερα και το πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους των τρομοκρατών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός (Τσαχάλ) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις ζημιές μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Γάζα, 9 Οκτωβρίου, 2023. REUTERS/Mohammed Salem

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις δίνουν μάχη εναντίον ενόπλων της Χαμάς σε επτά με οκτώ σημεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτό δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, 48 ώρες μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική οργάνωση εναντίον του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. Η ξαφνική και φρενήρης επίθεση οδήγησε σε επίσημη κήρυξη πολέμου στη Χαμάς.

Η «μαύρη μέρα του Ισραήλ», όπως τη χαρακτήριζε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκλόνισε όλον τον κόσμο με δεκάδες ηγέτες να εκφράζουν την απόλυτη αλληλεγγύη τους στον ισραηλινό λαό.

Η απάντηση του Ισραήλ ήταν άμεση και σκληρή, αλλά όπως φαίνεται θα οδηγηθούμε σε μακρόχρονη σύρραξη.

«Παίρνει περισσότερο καιρό από όσο αναμέναμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νέο κάλεσμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

Ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, Νιρ Μπάρκατ τονίζει ότι: «Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και αυτή είναι η ώρα για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

«Σε μια τόσο περίπλοκη στιγμή πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να ενωθούμε ενάντια στον εχθρό που θέλει να μας καταστρέψει», ανέφερε ο Μπάρκατ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ανάκτηση του «πλήρους» ελέγχου

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες- σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100» αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.

«Αρκετοί» Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους μια Γαλλίδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον «θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο».

«Ενότητα» ζήτησε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, «στον λαό, στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση», μπροστά στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος».

«11η Σεπτεμβρίου»

Το Ισραήλ εξάλλου δέχθηκε επίθεση στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο. Το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον διαφιλονικούμενου τομέα στα σύνορα, οδηγώντας τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε πλήγμα drone εναντίον θέσης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ενώ στην Αίγυπτο, δυο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικού εναντίον τους στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «πολυάριθμους στρατιώτες» του Ισραήλ.

«Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ», αναγνώρισε ο κ. Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ κατελήφθη εξαπίνης από αυτή την επίθεση άνευ προηγουμένου», έκρινε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας Σκόουκροφτ για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή: «Άκουσα πολλές συγκρίσεις με (τις επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί) την 11η Σεπτεμβρίου (2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπόρεσε να γίνει αυτό».

Απόστρατος Ισραηλινός υποστήριξε πως ο ισραηλινοαραβικός πόλεμος του 1973, που παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, ήταν «λίγος» σε σύγκριση με την επίθεση της Χαμάς προχθές Σάββατο, στην οποία είδε «πολύ σοβαρή αποτυχία» των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από εκείνον τον πόλεμο, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Στην άλλη πλευρά, η ισραηλινή αντεπίθεση «μας κάνει να φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σάντι αλ Άσι, 29χρονος κάτοικος του μικροσκοπικού παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θύλακα.

«Νόμιμη άμυνα»

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση και εκτόξευσε πάνω από 5.000 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ για «να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής». Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος, και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Το Ισραήλ ανέστειλε την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων και εμπορευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ισραηλινό Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το κλείσιμο το σχολείων ως αύριο Τρίτη τουλάχιστον.

Η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Χθες Κυριακή ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» αντιμέτωπο με τις «βάρβαρες» επιθέσεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη «διαρκή» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη» και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται «για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί», να υπάρξει «ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε χθες ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον.

Στις αγορές, ο βασικός δείκτης TA-35 του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ υπέστη χθες πτώση 6,47%, κατέγραψε τη χειρότερή του συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν κατά 4% και πλέον τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα: αυτή του πετρελαίου Brent κατέγραφε αλματώδη αύξηση (+4,7%), στα 86,65 δολάρια το βαρέλι, αυτή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς West Texas Intermediate επίσης (+4,5%), στα 88,39 δολάρια, λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές.

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά στο Ισραήλ, επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου

Την πλήρη στήριξη τους προς το Ισραήλ διεμήνυσαν οι ΗΠΑ μέσω του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασει τη βαθιά συμπαράστασή του για όλους όσοι αγνοούνται, τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν και υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξή του στην κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου  φρικτής επίθεσης από τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν για την σύλληψη ομήρων από τρομοκράτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οικογενειών, ηλικιωμένων και μικρών παιδιών. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την τρομοκρατία και ότι όλες οι χώρες πρέπει να μείνουν ενωμένες απέναντι σε τέτοιες βάναυσες φρικαλεότητες».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την εντατική διπλωματική δέσμευση που ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες 24 ώρες για την υποστήριξη του Ισραήλ. Μετέφερε επίσης ότι είναι καθ’οδόν προς το Ισραήλ επιπρόσθετη βοήθεια για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ενώ θα ακολουθήσει κι άλλη τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι κανένας εχθρός του Ισραήλ δεν πιστεύει ότι μπορούν ή πρέπει να επωφεληθούν από την τρέχουσα κατάσταση, ενώ δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε τακτική επαφή τις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, με ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε την συμπαράσταση του στο λαό του Ισραήλ και τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Σήμερα, ως απάντηση σε αυτήν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, και μετά από λεπτομερείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, έχω κάνει αρκετά βήματα για να ενισχύσω τη στάση του υπουργείου Άμυνας στην περιοχή για να ενισχύσω τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής», ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παράσχει στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ πρόσθετο εξοπλισμό και πόρους, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών. Η πρώτη βοήθεια ασφαλείας ξεκίνησε και θα φτάσει τις επόμενες ημέρες.

Η ενίσχυση της στάσης της κοινής μας δύναμης, εκτός από την υλική υποστήριξη που θα παρέχουμε γρήγορα στο Ισραήλ, υπογραμμίζει τη σιδερένια υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ και στον ισραηλινό λαό.

Πρόσθεσε ότι «η ομάδα μου και εγώ θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας για να διασφαλίσουμε ότι έχουν ό,τι χρειάζονται για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να αμυνθούν από αυτές τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις».

Τις επιθέσεις στο Ισραήλ καταδίκασε και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τις ζωές των Ισραηλινών που χάθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους Ισραηλινούς εταίρους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι κρατά ομήρους 30 Ισραηλινούς πολίτες

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Αλ-Ναχάλε, δήλωσε χθες βράδυ ότι η οργάνωσή του κρατάει ομήρους 30 ισραηλινούς πολίτες και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να γυρίσουν στα σπίτια τους εάν δεν γίνει ανταλλαγή με τους μαχητές της οργάνωσης που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας».

«Είναι σαφές ότι ο εχθρός έχει πληγεί. Ήδη από την πρώτη στιγμή ζήτησε τη συνδρομή του μεγαλύτερου συμμάχου του, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι η αρχή του κακού», πρόσθεσε ο Αλ-Ναχάλε.

Χθες η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι κρατά 100 Ισραηλινούς πολίτες σε ομηρεία. Από ισραηλινής πλευράς δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των ισραηλινών απαχθέντων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δημοσιογραφικές πηγές κάνουν λόγο για δεκάδες ομήρους.

Στο μεταξύ, μετά τη δολοφονία δύο Ισραηλινών τουριστών στην Αίγυπτο που συνέβη χθες το πρωί, το εθνικό επιτελείο καταπολέμησης της τρομοκρατίας του Ισραήλ εξέδωσε οδηγία με την οποία καλεί όλους τους Ισραηλινούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα όσες χώρες για τις οποίες έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία. Ειδικότερα, κάλεσε όσους Ισραηλινούς βρίσκονται στην Αίγυπτο και στην Χερσόνησο του Σινά, να επιστρέψουν άμεσα στο Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ πρωταθλητής Ελλάδας – Σήμερα τελευταία αγωνιστική

Η τελευταία αγωνιστική της Stoiximan Super League μας επεφύλλασε ένα συναρπαστικό φινάλε. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διεκδικούν τον τίτλο μέχρι και το φινάλε με τους...

Σακελλαροπούλου: Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει τη γενοκτονία του Πόντου

Το χρέος της διεθνούς κοινότητας «να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά...

Ινδονησία: Έκρηξη ηφαιστείου – Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών

Οι κάτοικοι επτά χωριών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ίμπου στο απομακρυσμένο νησί Χαλμαχέρα της Ινδονησίας. Το Ίμπου εξερράγη...

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Πάφο για την κατάκτηση του κυπέλλου (φωτό)

Τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της πανηγυρίζει η ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου η οποία επικράτησε της Ομόνοιας στον τελικό Κυπέλλου στο ΓΣΠ με 0-3. Γλέντησαν...

Πρόκληση Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων-Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην κατοχή

Προκλητικό ήταν το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίp Ερντογάν, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων για τους Έλληνες και παράλληλα, ημέρα μνήμης του Κεμάλ...

Εκπρόσωπος: Η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί

Η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος, παράλληλα, συνεχάρη θερμά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!