Ωστόσο, οι ηγέτες της Ηπείρου -και περιλαμβάνεται και ο εκτός ΕΕ, Ρίσι Σούνακ- του το αρνούνται. Επίσης επισταμένως.

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον ουρανό», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας απροσδόκητης (;) στάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον συνασπισμό αεροσκαφών και είμαι πολύ θετικός σε αυτό. Μιλήσαμε γι’ αυτό με τον (Ρίσι) Σουνάκ και βλέπω ότι το επόμενο διάστημα θα ακούσετε κάποιες, νομίζω, πολύ σημαντικές αποφάσεις – αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε λίγο περισσότερο πάνω σε αυτό», είπε ο ίδιος.

Σίγουρα ο Ζελένσκι πιέζει πολύ. Το ίδιο έκανε και με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Κυριακή στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε το Παρίσι να προμηθεύσει με «δεκάδες» τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης. Αλλά ο Μακρόν τού αρνήθηκε: «Είναι λιγάκι πρόωρο», επανέλαβε σύμβουλος του προέδρου Μακρόν, υπενθυμίζοντας πως πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι χειριστές, διαδικασία μακρά και περίπλοκη.

«Εργάζομαι για τη δημιουργία συμμαχίας μαχητικών αεροσκαφών, η χώρα μου χρειάζεται περισσότερα όπλα» δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή στο Βερολίνο, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ήξεις αφήξεις από τον κ. Σολτς, ο οποίος επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Γερμανίας στη στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειάζεται» και εξέφρασε τον θαυμασμό και τον σεβασμό του για τη στάση των Ουκρανών από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Οι Ουκρανοί μπορούν να αισθάνονται ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες δεσμεύονται όλο και περισσότερο για την εκπαίδευση των σημερινών και μελλοντικών πιλότων μαχητικών της. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί να το πράξει, και μιλώντας στο TF1 μετά τη δική του συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του έχει «ανοίξει μια πόρτα» για την εκπαίδευση πιλότων, μαζί με «πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Εν όψει της διαβόητης ουκρανικής αντεπίθεσης, ο Ζελένσκι σημειώνει προόδους. Ούτε και με τα Leopard έπαιρνε σαφείς απαντήσεις αρχικά, αλλά τελικά δεσμεύθηκε ο Σολτς να του τα παραδώσει…

Ανάμεσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε από την Ευρώπη περισσότερα από 40.000 ελαφρά οπλικά συστήματα, 17.000 φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας εδάφους-αέρος, καθώς και εξοπλισμό (25.000 κράνη, 30.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα), σύμφωνα με τα στοιχεία του Kiel Institute.

Ελίζα Καραγιώργη  [email protected]