Και ενώ οι ρωσικές ανακοινώσεις για απόσυρση στρατευμάτων από τις «θερμές» ζώνες είχαν γεννήσει ελπίδες για αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, το ΝΑΤΟ έσπευσε να βάλει φρένο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντιθέτως αυξάνει τις δυνάμεις της στα ουκρανικά σύνορα. Τα μηνύματα από το μέτωπο είναι αντικρουόμενα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Το σκηνικό αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές, όπου μετά το χθεσινό ράλι ανακούφισης, επικρατεί σήμερα νευρικότητα.
Η διάταξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο δυτικό τμήμα της χώρας θα επανέλθει στο φυσιολογικό μέσα σε τρεις ως τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να αποδείξει πως αποσύρει τα στρατεύματά της, λέγοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται καθ’ οδόν και άλλα στρατεύματα.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εξελίξεις σε αυτό που η βορειοτλαντική συμμαχία έχει χαρακτηρίσει ως «την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Μένει να φανεί εάν θα έχουμε όντως απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά την άφιξή του στη διήμερη σύνοδο κορυφής των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας των 30 χωρών. «Βλέπουμε ότι έχουν αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων και περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν. Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», συμπλήρωσε.
«Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε μαζί της, αλλά ταυτόχρονα είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Και αν η Ρωσία εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία, θα πληρώσει υψηλό τίμημα και θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα ρωσικά σχέδια και ενέργειες, ώστε να τους δυσκολέψουμε να προβούν σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη πως η Ρωσία «πάντοτε κινούσε τις δυνάμεις της μπρος και πίσω» και επομένως το βίντεο που δείχνει δυνάμεις και τανκς σε κίνηση «δεν επιβεβαιώνει μία πραγματική απόσυρση».
Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για «επιφυλακτική αισιοδοξία» μετά τα σχόλια από τη Μόσχα την Τρίτη ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να λειτουργήσει η διπλωματία. «Είμαστε έτοιμοι για διπλωματικές συνομιλίες», είπε, αν και η Μόσχα δεν είχε απαντήσει σε επιστολή που περιγράφει τι θα μπορούσε να συζητήσει η συμμαχία.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μόνη της.
Επιφυλακτικός ήταν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις νέες ρωσικές ανακοινώσεις για απόσυρση στρατευμάτων από την Κριμαία. «Για να είμαι ειλικρινής, αντιδρούμε στην πραγματικότητα που έχουμε και δεν βλέπουμε ακόμη καμία απόσυρση», δήλωσε στο BBC ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως όταν αποσυρθούν τα στρατεύματα θα το δουν όλοι, όχι μόνο ο στρατός και η στρατιωτική παρατήρηση της περιοχής. «Αλλά προς το παρόν είναι απλώς δηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο Sky News πως ενώ η Δύση είδε «ορισμένες θετικές ενδείξεις» από τη Ρωσία, «αυτό που βλέπουν σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες εξακολουθεί να μην είναι ενθαρρυντικό».
«Βλέπουμε ρωσικά νοσοκομεία να εγείρονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Αυτό μπορεί να το δει κανείς μόνο ως προετοιμασία για μία εισβολή. Επομένως έχουμε μεικτά σήματα προς το παρόν» τόνισε.
Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, πως η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από τα ουκρανικά σύνορα και εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή μία ρωσική εισβολή.