26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 18:43

Ηροδότου: Θα μειωθεί ο πληθωρισμός τα επόμενα έτη

Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία Μαρτίου, ωστόσο, με βάση όσα καταγράφονται, ο πληθωρισμός αναμένεται να εξασθενήσει τα επόμενα έτη στην ευρωζώνη, αλλά και στην Κύπρο.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ), Κωνσταντίνος Ηροδότου, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Όπως τόνισε, αν θα υπάρξουν αλλαγές ή διαφοροποιήσεις από το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία θα δημοσιευτούν τον ερχόμενο Μάρτιο. «Όταν κοιτάμε τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, του Δεκέμβριου 2021, βλέπουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν βάσει αυτών. Όταν κοιτάμε τις προβλέψεις Μαρτίου 2022, βλέπουμε τη δυναμική, όπου περιλαμβάνεται και ο μέσος όρος του πληθωρισμού, αλλά και τις δυναμικές μισθών που θα πρέπει να συγκριθούν με τον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγικότητας», είπε.

Όσον αφορά την αύξηση πληθωρισμού στην Κύπρο, ο κ. Ηροδότου εξήγησε πως ο πληθωρισμός που βλέπουμε στην Κύπρο, δεν έχει προκληθεί από το τι συμβαίνει στην ευρωζώνη. Περισσότερο από το μισό αφορά τον τομέα της ενέργειας και τις μεταβολές στο supply chain. «Αναφορικά με το τι συμβαίνει σε εμάς, ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι μεταβατικός και εκτιμάται ότι θα πέσει το 2023 και το 2024. Οι δυναμικές που βλέπουμε στην ευρωζώνη, παρουσιάζονται και στην μικρή ανοικτή της οικονομίας της Κύπρου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις απόψεις ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ για την πραγματική εικόνα του πληθωρισμού ίσως να είναι λάθος διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους αριθμούς της φτώχιας, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι «το έχουμε συζητήσει αυτό σε επίπεδο συμβουλίου, και έχουμε πει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν. Ωστόσο, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα δεδομένα παρέχονται απ’ όλα τα κράτη μέλη και η ποιότητά τους είναι αποδεκτή και συγκρίσιμη. Η ΕΚΤ και η Eurostat εργάζονται πάνω σε αυτό και τον Μάρτιο θα επανέλθουμε».

Μεταξύ άλλων ανέφερε επίσης ότι «οποιαδήποτε μετακίνηση των επιτοκίων θα είναι συγχρονισμένη. Τα στοιχεία Δεκεμβρίου, έδειχναν ότι το APP θα είναι 20 δις ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου. Πρώτα θα πρέπει να δούμε ότι τα κριτήρια τηρούνται, και τότε θα πρέπει να ρυθμιστεί αναλόγως το APP».

Εξήγησε ακόμη πως «δεν είναι μόνο ο μέσος ρυθμός του πληθωρισμού, ο οποίος είναι βιώσιμος στο 2%. Πρέπει να δούμε αν οι εκτιμήσεις έχουν αλλάξει και αν υπάρχει αύξηση μισθών πιο πάνω από την αύξηση παραγωγικότητας. Πιστεύω ότι αυτά θα πρέπει να δούμε για να αποφασίσουμε τον Μάρτιο για τον τερματισμό του APP».

Για την αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, αν θα είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι «θα είναι ένα ζήτημα από πλευράς κατακερματισμού, με την έννοια ότι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν σε μέρη της ευρωζώνης. Ωστόσο, αν δούμε την κατάσταση για όλα τα κράτη μέλη, οι οικονομίες είναι πιο ανεκτικές. Έχουμε την νέα γενιά οικονομιών που επιτρέπει την αναδιαμόρφωσή τους. Αν λάβουμε υπόψη την ανθεκτικότητα τότε δεν είναι ζήτημα, αλλά έχουμε έγνοια για μικρότερα κομμάτια».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό γενικότερα στην Ευρωζώνη υπέδειξε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένεται να μειωθεί το 2023 και το 2024 και πως δεν δικαιολογούνται περαιτέρω αυξήσεις. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ευρωζώνη διαφέρει από τις χώρες της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!