33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 14:05

Τουρκία: «Φρένο» στις εξουσίες του προέδρου σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης

H χώρα θα επιστρέψει σ’ ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς, με τον πρόεδρο σε τιμητικό ρόλο και για μία μόνο θητεία διάρκειας επτά ετών, δεσμεύτηκε σήμερα η συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης,  για την περίπτωση που θα κερδίσει τις εκλογές.

Στο πρόγραμμα που παρουσίασαν στην Άγκυρα, ένα έγγραφο 240 σελίδων που περιέχει περισσότερους από 2.300 στόχους, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης εννοούν να περιορίσουν πολύ την εκτελεστική εξουσία του προέδρου καταργώντας κυρίως τα προεδρικά διατάγματα και με τον πρωθυπουργό να εκλέγεται από το κοινοβούλιο.

«Τραπέζι των Έξι»

Τα έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), συνασπίσθηκαν σε ένα ενιαίο μέτωπο – την Εθνική Συμμαχία, που αποκαλείται επίσης «Τραπέζι των Έξι»- ώστε στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του αρχηγού του κράτους.

Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο πρόεδρος Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, θα διεξαχθούν μαζί με τις βουλευτικές.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ήταν αρχικά πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, έγινε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014, εκλεγμένος για πρώτη φορά με άμεση καθολική ψηφοφορία, και επανεξελέγη το 2018. Το 2017, μια συνταγματική αναθεώρηση διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του.

Η αντιπολίτευση υπόσχεται, αν εκλεγεί, ότι η αναθεώρηση του συντάγματος θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να την εγκρίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων – 400 ψήφους από τους 600 βουλευτές.

«Μπλόκο» σε προεδρικά διατάγματα

Η αντιπολίτευση λέει επίσης πως θέλει να καταργήσει τα προεδρικά διατάγματα, τα οποία χρησιμοποίησε τακτικά ο Ερντογάν για να απολύει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, ή για να καταγγείλει το 2021 τη Συμβαση της Κωνσταντινούπολης, που επιβάλλει τη δίωξη αυτών που ασκούν βία εναντίον των γυναικών.

Ο πρόεδρος δεν θα μπορεί πλέον ούτε να αντιτάξει το βέτο του σε ένα νόμο που συζητείται από το κοινοβούλιο, όμως θα μπορεί να αναπέμπει το νόμο αυτό στους βουλευτές, αν θέλει να τον αμφισβητήσει.

Η Εθνική Συμμαχία υπόσχεται επίσης πως κάθε δίωξη σε βάρος πολιτικού κόμματος με στόχο την απαγόρευσή του θα πρέπει να έχει το πράσινο φως του κοινοβουλίου.

Τέλος, σε μια συμβολική απόφαση, η Εθνική Συμμαχία υπόσχεται την επιστροφή της προεδρίας στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο Τσανκαγιά. Ο Ερντογάν κατασκεύασε σε λόφο έξω από την Άγκυρα ένα προεδρικό μέγαρο με περισσότερα από 1.100 δωμάτια, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 2014 και περιλαμβάνει τζαμί, βιβλιοθήκη και χειμερινό κήπο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη νέα απόπειρα δολοφονίας μέρα μεσημέρι

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος...

Γυναίκα ήθελε να υποβάλει υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές αλλά δεν ήταν εγγεγραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους

Ομαλά κύλησε η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές, ωστόσο ένα περιστατικό ξεχώρισε. Μία γυναίκα προσήλθε για να υποβάλει υποψηφιότητα, ωστόσο δεν ήταν εγγεγραμμένη...

Ο υποψήφιος δήμαρχος Α. Ιωσήφ συζήτησε θέματα πολυτέκνων με ΠΟΠ

Θέματα που απασχολούν τους πολυτέκνους και ιδιαίτερα τις ανησυχίες τους για το δημογραφικό και την αύξηση του κόστους ζωής συζήτησε ο  ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Νότιας...

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές 2024

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι όπου...

CNBC: Μεταδίδει εικόνες της «πορτοκαλί» Αθήνας από τη σκόνη

Από τα βασικά θέματα του CNBC, η αφρικανική σκόνη που σκέπασε μεγάλο μέρος της Ελλάδας χθες, δημιουργώντας ένα απόκοσμο τοπίο. «Η Αθήνα και η νότια Ελλάδα...

Opinion Poll: Τα φαβορί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή

O ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ. Στην τέταρτη θέση η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Πτώση για το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!