19.9 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 1:29

Τουρκία: Τον Κιλιτσντάρογλου στηρίζει το φιλοκουρδικό HDP

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και οι σύμμαχοί του κάλεσαν σήμερα τους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές της 14ης Μαΐου τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κύριο αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Γι’ αυτή την ιστορικής σημασίας εκλογή, καλούμε (…) τους λαούς της Τουρκίας να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συμμαχία Εργασία και Ελευθερία, επικεφαλής της οποίας είναι το HDP, τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία.

Το αριστερό HDP είχε ήδη προσφέρει στα τέλη Μαρτίου τη σιωπηλή υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου ανακοινώνοντας πως δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

«Οι στόχοι μας συμπίπτουν (…). Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε επίσης ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντσάρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Sözcü.

Ο στόχος του HDP είναι να καταφέρει η αντιπολίτευση να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, δήλωσε ο Σαντσάρ.

«Για να βγει η χώρα απ’ αυτό το σκοτάδι, πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής», πρόσθεσε.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε καλή θέση, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, για να κερδίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν.

Το HDP, του οποίου ο υποψήφιος για την προεδρία είχε έρθει τρίτος το 2018 συγκεντρώνοντας 8,4% των ψήφων, θεωρείται ο ρυθμιστής των προεδρικών εκλογών.

Το HDP κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την κουρδική ένοπλη οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του HDP και από τα επιφανέστερα στελέχη του, είναι φυλακισμένος από το 2016 για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Καθώς απειλείται με απαγόρευση, το φιλοκουρδικό κόμμα θα κατεβάσει υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές -διεξάγονται επίσης στις 14 Μαΐου- υπό τη σημαία του Πράσινου Αριστερού Κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Διευθετήσεις ΑΠΟΕΛ για τον ντέρμπι-τίτλου με την ΑΕΚ

Ενημερώνει τον κόσμο του που θα προσέλθει στο ΓΣΠ o AΠΟΕΛ, για να παρακολουθήσει τον τελικό πρωταθλήματος κόντρα στην ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί στις...

Κουμής: Σε σταθερά ανοδική πορεία η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Σε σταθερά ανοδική πορεία βρίσκεται η τουριστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την Κύπρο δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, τονίζοντας πως...

Βραζιλία: ΄Αλογο διασώθηκε από τις πλημμύρες καταφεύγοντας στις στέγες σπιτιών (βίντεο)

Μάρτυρες ενός σπάνιου σκηνικού υπήρξαν οι διασώστες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ της Βραζιλίας που έχει πληγεί από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι...

Eurovision 2024: Έντονες αποδοκιμασίες στην πρόβα του Ισραήλ

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον αποψινό δεύτερο ημιτελικό του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις εκτός,...

Η πιο φονική πόλη στον κόσμο: Σε ποια πόλη κάθε μέρα κάποιος δολοφονείται

Το ποσοστό των δολοφονιών το 2003 εκτινάχθηκε στους 148 ανά 100.000 κατοίκους και ήταν σχεδόν 50% υψηλότερο από εκείνο στο δεύτερο πιο επικίνδυνο μέρος...

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αναμένεται ν’ αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα πιστεύεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση «RTE News». Η ιρλανδική δημόσια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!