Η αλλαγή πλεύσης στην Τουρκία στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πλέον εμφανέστατη. Έκπληξη προκαλεί η τοποθέτηση του Χαλούλ Γιουργκούν, προέδρου της Aselsan, της μεγαλυτερης εταιρείας της Τουρκίας που παράγει ηλεκτρονικό αμυντικό εξοπλισμό, ο οποίος είπε ότι «πλέον με την ανάπτυξη δικών μας συστημάτων δεν χρειαζόμαστε τους S-400», δίνοντας το πρώτο μήνυμα ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να καταλήξει όντως στην αποθήκη ή να σταλεί κάπου αλλού, όπως ζητούσαν οι Ηνωμένες πολιτείες.
Καθώς τίποτα δεν είναι τυχαίο και κανένας αξιωματούχος δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις που δεν θα ενέκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο, η είδηση αυτή που πέρασε στα ψιλά γράμματα, δείχνει την πορεία που χαράζει βήμα – βήμα ο Ερντογάν προς πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό επ΄αυτού είναι και ότι ήδη και η απόφαση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπήκε σε πιο ομαλή τροχιά και δεν αποκλείεται τον Ιούνιο να υπάρξουν εξελίξεις.
Σε διαφορετική πορεία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Παράλληλα με τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε τελείως διαφορετική πορεία, έστω και σε επίπεδο ρητορικής. Δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου αυτή η νέα κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική να πάρει σάρκα και οστά. Πέρα από την αγορά των F-16 η Τουρκία ίσως θα διεκδικήσει και πάλι τα F-35. Πρόγραμμα από το οποίο, ενώ ήταν συμπαραγωγός, εκδιώχθηκε λόγω της αγοράς των S-400.
Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στο πεδίο της οικονομίας, κάτι που θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, οι εξελίξεις δείχνουν ότι όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας ανοίγεται ένας δρόμος για αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις Αγκύρας – Ουάσιγκτον.
Πηγή: Deutsche Welle