15.9 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 7:26

Μητσοτάκης: Προσωπικό μου στοίχημα η ανάταξη των σιδηροδρόμων

«Καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας» αλλά και «προσωπικό του στοίχημα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ανάταξη των σιδηροδρόμων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train με αντικείμενο την επανεκκίνηση των τρένων.

Στο τραπέζι της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης με πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της σύμβασης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης και η ενδελεχής επιθεώρηση των υποδομών και η ενίσχυση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ με προσωπικό.

Όπως έγινε γνωστό, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα, από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο και για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Ήθελα να συναντηθούμε σήμερα, μαζί και με τους εκπροσώπους της Hellenic Train, για να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας δεν αποτελεί απλά ένα καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί πια κι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα και αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από πλευράς μου» ανέφερε στην αρχή της σύσκεψης ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, «είναι μία αναγνώριση διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα, είναι όμως και η άρνηση της συνθηκολόγησης με τις αιτίες που το προκάλεσαν. Και με αυτές τις αιτίες έχουμε κηρύξει όλοι πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε».

Απευθυνόμενος στα στελέχη των εταιρειών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τη δύσκολη αποστολή που έχουν μπροστά τους. «Παραλαμβάνετε δύο πληγωμένους Οργανισμούς, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι οποίοι πρέπει να σταθούν στα πόδια τους. Και όπως έχουμε πει και μαζί με τον Υπουργό και όπως αναμένω να ανακοινώσετε σήμερα, η πρώτη προτεραιότητα είναι ένα ασφαλές -το τονίζω το ασφαλές- σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων μας, ενδεχομένως όπως μας υποδείξετε με ένα περιορισμένο συγκοινωνιακό φορτίο, αλλά με όσο το δυνατόν περισσότερες πρόσθετες δικλείδες προστασίας και ασφάλειας των επιβατών, αλλά και όσων εργάζονται στα τρένα μας».

Η δεύτερη καθοριστική προτεραιότητα που αφορά πρωτίστως την ΕΡΓΟΣΕ αλλά και τον ΟΣΕ και την Hellenic Train, συνέχισε ο πρωθυπουργός είναι η επιτάχυνση πια της ολοκληρωμένης εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης στον κεντρικό άξονα της χώρας. «Πιστεύω ότι είναι και δικό σας χρέος να ανυψώσετε το ηθικό των εργαζομένων και πιστεύω ότι και αυτοί οφείλουν να γίνουν η όψη του νέου ανανεωμένου προσώπου των τρένων μας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το δυστύχημα είπε: «Ακούσαμε διαλόγους που προκαλούν και οργή και ντροπή. Αρνούμαι προσωπικά να πιστέψω ότι αποτελούν τον κανόνα, όμως και ως εξαιρέσεις δυστυχώς κόστισαν ζωές και γι’ αυτό καμία τέτοια συμπεριφορά πια δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Και πιστεύω επίσης ότι σύντομα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και η τεχνική βοήθεια που έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούν να μας επιτρέψουν να χαράξουμε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για τους σιδηροδρόμους πια του 2030».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «θα εξασφαλίσουμε τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να μπορούμε ως χώρα να έχουμε τα τρένα που μας αξίζουν» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι τα τρένα θα λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια. «Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα. Όπως βέβαια να εξασφαλίσουμε ότι ο ΟΣΕ θα έχει μια σταθερή χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορεί να συντηρεί τις γραμμές του με τον τρόπο που απαιτείται για το δικό μας σιδηροδρομικό δίκτυο» επεσήμανε.

Επανέλαβε παράλληλα πως δεν θα αντιμετωπίσει το θέμα αυτό ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. «Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση ενδεχομένως απ’ ό,τι σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε -και το λέω ευθέως- και το δικό μας κακό εαυτό» είπε για να προσθέσει:

«Χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την συμπαράταξη όλων. Ξέρετε πολύ καλά ότι και ο Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος έχει αναλάβει τα καθήκοντα με πρώτιστη και κύρια αποστολή την ανάταξη των σιδηροδρόμων μας, αλλά και εγώ, θα είμαστε δίπλα σας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας και νομίζω ότι πρέπει όλοι να υπερβάλλουμε τους εαυτούς μας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!