16 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 9:34

Τουρκία: Μετά τη ρήξη, η αντιπολίτευση ανακοινώνει τον υποψήφιό της

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του υποψηφίου της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου.

Μετά και την την αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ, η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει πως ο υποψήφιός της θα είναι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η επιλογή του οποίου προκάλεσε τη ρήξη στις τάξεις της όταν ένα από τα κυριότερα κόμματά της απέρριψε την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου.

Η αποχώρηση Αξενέρ

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İYİ) και του δεύτερου ισχυρότερου στη συμμαχία, Μεράλ Αξενέρ, ξεκαθάρισε την Παρασκευή πως δεν θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας αυτής και θα αποχωρήσει από τη συμπαράταξη που ως τώρα μέτραγε έξι κόμματα.

Κατά την άποψη της Αξενέρ, ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου δεν έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες να επικρατήσει. Πρότεινε να ονομαστεί κοινός υποψήφιος είτε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ή ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος της Άγκυρας. Και οι δύο πολιτικοί του CHP αυτοί τα πάνε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις από τον αρχηγό του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία: Oι όροι της Ακσενέρ για να επιστρέψει στη Συμμαχία

Η συμμαχία των «5»

Όμως ο επί σειρά ετών αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποστηρίχθηκε από το κόμμα του και τα τέσσερα μικρότερα κόμματα στη συμμαχία. Οι δυο δήμαρχοι επίσης τάχθηκαν υπέρ του.

Οι πιθανότητες της αντιπολίτευσης να κερδίσουν τον Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου υφίστανται πλήγμα εξαιτίας της διάσπασης, κατά την άποψη παρατηρητών.

Οι επικριτές του αρχηγού του κράτους ήλπιζαν ότι η ετερόκλιτη συμμαχία θα έμενε ενωμένη.

Όταν παρουσίασε τις θέσεις της, τον Ιανουάριο, υποσχέθηκε πως η χώρα θα επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ότι θα καταργηθεί το προεδρικό, χάρη στο οποίο ο κ. Ερντογάν —ο κυρίαρχος του παιγνιδιού στην τουρκική πολιτική την τελευταία 20ετία— συγκέντρωσε πολύ μεγάλο μέρος της εξουσίας στα χέρια του από το 2018.

Η συμμαχία υποσχέθηκε να κάνει εκ νέου εθιμοτυπικό το αξίωμα του προέδρου, αφαιρώντας από τον κάτοχό του το δικαίωμα να εκδίδει εκτελεστικά διατάγματα, ορίζοντας πως δεν θα πρέπει να ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα και ορίζοντας ότι η θητεία του θα είναι επταετής.

Ακόμη, δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, που βρίσκεται στα ύψη, σε μονοψήφιο επίπεδο εντός δύο ετών, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και να αναζωογονήσει την αποτελματωμένη εδώ και δεκαετίες προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!