24.9 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 12:39

Τζόνσον: «Ανάμεικτες ενδείξεις» από τη Μόσχα

Το Λονδίνο διακρίνει σημάδια διπλωματικού ανοίγματος από τη Ρωσία και για διάλογο σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι ακόμα ενθαρρυντικές, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ορισμένες από τις στρατιωτικές της μονάδες επέστρεψαν στις βάσεις τους έπειτα από γυμνάσια που πραγματοποίησαν κοντά στην Ουκρανία, ύστερα από μέρες προειδοποιήσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μπορεί να εισβάλουν στον γείτονά της ανά πάσα στιγμή.

«Επί της παρούσης, σαφώς υπάρχουν ενδείξεις ενός διπλωματικού ανοίγματος, πάντα υπήρχε η ευκαιρία συνομιλιών, υπάρχει χώρος για συνομιλίες για την Ουκρανία, με την Ουκρανία – και αυτό είναι καλό. Βλέπουμε το άνοιγμα της Ρωσίας για συνομιλίες», είπε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους.

«Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ακόμα ενθαρρυντικές», συμπλήρωσε.

Η Βρετανία έχει απειλήσει με κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν εισβάλει στην Ουκρανία, κυρώσεις που, όπως είπε ο Τζόνσον, θα μπορούσαν να επεκταθούν μέχρι και στη διακοπή σε ρωσικές εταιρείες να συγκεντρώνουν χρήματα στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι κατασκευάζονται ρωσικά νοσοκομεία πεδίου στη Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που, είπε, «σίγουρα μπορεί να ερμηνευθεί ως προετοιμασία για εισβολή».

«Υπάρχουν περισσότερες τακτικές ομάδες πεζικού που πορεύονται στην πραγματικότητα πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία», είπε.

«Βλέπουμε αντιφατικά μηνύματα νομίζω αυτή τη στιγμή και άρα υπάρχουν λόγοι για εμάς να παραμείνουμε πολύ σκληροί και πολύ ενωμένοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις».

Η Βρετανία θα μπορούσε να εμποδίσει ρωσικές εταιρείες να αντλούν κεφάλαια στο Λονδίνο και να αποκαλύψει την ιδιοκτησία εταιρειών στο Λονδίνο και αλλού, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, τόνισε ο Τζόνσον.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία θέσπισε νέα νομοθεσία που προβλέπει ευρύτερες κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία ή υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!