17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 9:20

Τζο Μπάιντεν: Για την έκρηξη στο νοσοκομείο φαίνεται ότι ευθύνεται η άλλη πλευρά

«Ήθελα να είμαι εδώ σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκινώντας τις δηλώσεις του μαζί με τον Ισραηλινό πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου από το Τελ Αβίβ.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν έρχεται στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης σε νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία αλληλοκατηγορούνται Χαμάς και Ισραήλ. Η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορεί τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές για την επίθεση, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Αναφερόμενος στην επίθεση, ο Μπάιντεν δήλωσε «βαθιά λυπημένος και εξοργισμένος».  «Από αυτά που είδαμε για την έκρηξη ευθύνεται η άλλη πλευρά, όχι εσείς. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, οπότε πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα», πρόσθεσε υποστηρίζοντας δημόσια την εκδοχή του Ισραήλ για τα γεγονότα.

Επίσης, ο Μπάιντεν θέλησε να τονίσει ότι η «Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει όλους τους Παλαιστινίους». «Τους έχει φέρει μόνο δεινά», όπως είπε. «Η Χαμάς εκτέλεσε πάνω από 1.300 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 31 Αμερικανούς. Διέπραξε θηριωδίες που κάνουν τον ISIS να φαίνεται ορθολογικό», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε επίσης αναφορά στους όμηρους που κρατάει η Χαμάς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και παιδιά. «Φανταστείτε τι σκέφτονταν εκείνα τα παιδιά που κρύβονταν από τη Χαμάς. Δεν μπορώ να το διανοηθώ», είπε, προσθέτοντας ότι θα συνεργασθεί με το Ισραήλ για την αποφυγή «περαιτέρω τραγωδίας» για τους πολίτες. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς και τους εταίρους μας σε ολόκληρη την περιοχή για να αποφύγουμε περαιτέρω τραγωδία για τους αθώους πολίτες».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί. Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις λέγοντας ότι η γενναιότητα του ισραηλινού λαού είναι εκπληκτική και πως αισθάνεται περήφανος που βρίσκεται εκεί.

Επίσκεψη στη χειρότερη φάση της σύγκρουσης

Η επίσκεψη του Αμερικανικού προέδρου δεν θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει χειρότερα: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς και «έθαψε» τις όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση.

Η φρικιαστική επίθεση έχει ήδη διπλωματικές συνέπειες για τον Μπάιντεν. Η Ιορδανία, η οποία υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε επίσης τον Μπάιντεν για μια τετραμερή σύνοδο κορυφής με τον βασιλιά της χώρας Αμπντάλα Β’, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ματαίωσε τη συνάντηση. Ο Ιορδανός μονάρχης κατέστησε σαφές ότι ο Μπάιντεν δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στο Αμμάν, αυτή τη στιγμή.

Σχολιάζοντας την αναβολή της συνόδου, η Ιορδανία ανέφερε ότι «δεν θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο προς το παρόν». Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ-Σαφάντι, ανέφερε: «μετά από διαβουλεύσεις με τους Παλαιστίνιους και Αιγύπτιους αδελφούς μας και μετά από συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφασίσαμε να μην πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Στοχεύουμε από αυτή τη σύνοδο κορυφής, εάν πραγματοποιηθεί, να καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία είναι η διακοπή του πολέμου, ο σεβασμός των Παλαιστινίων και η παροχή της βοήθειας που τους αξίζει».

Νετανιάχου: Μάχη ανάμεσα στον Πολιτισμό και τη Βαρβαρότητα – Θα νικήσουμε τη Χαμάς

Βαθιά συγκινητική χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ευχαρίστησε τον Αμερικάνο πρόεδρο εκ μέρους όλων των Ισραηλινών για την ακλόνητη στήριξη στη χώρα του. Κάλεσε δε όλο τον πολιτισμένο κόσμο να είναι ενωμένος απέναντι στη Χαμάς, η οποία όπως είπε, είναι μία δύναμη του κακού χειρότερη από το ISIS και τους Ναζί.

«O κόσμος όλος βλέπει τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, βλέπει τη μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του Πολιτισμού και τις δυνάμεις της Βαρβαρότητας. Η Χαμάς σκότωσε γονείς μπροστά στα παιδιά τους, παιδιά μπροστά στους γονείς τους, έκαψε ανθρώπους ζωντανούς, βίασε, έκανε φρικαλεότητες» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, έχοντας τον Αμερικανό πρόεδρο στο πλευρό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!