22.9 C
Nicosia
Τρίτη 21 Μάιος 2024 | 0:08

Τα ΗΑΕ ζητούν ψηφοφορία στο ΣΑ ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαιτεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, δυο μήνες και πλέον αφού ξέσπασε ο πόλεμος του στρατού του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Για να υιοθετηθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Οι ΗΠΑ, που είθισται να προστατεύουν το Ισραήλ στο ΣΑ, έχουν εκφράσει τη θέση πως δεν απαιτείται καμιά περαιτέρω ενέργεια του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ στην τρέχουσα φάση της σύρραξης.

Η νέα προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ακολουθεί την σπάνια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, να προειδοποιήσει επίσημα το ΣΑ για την απειλή για τη «διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» που εγείρει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με την ενεργοποίηση, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, του άρθρου 99 του καταστατικού Χάρτη.

Η κίνησή του προκάλεσε εξαιρετικά έντονη ισραηλινή αντίδραση.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες Πέμπτη στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι, καθώς μαίνονται μάχες σε αστικό περιβάλλον, σε πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Ο Πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, ιδίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Στην πρώτη του τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον κ. Νετανιάχου από την 26η Νοεμβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ακόμη στο ότι πρέπει να επιτραπεί να διανεμηθεί «πολλή περισσότερη βοήθεια» στους αμάχους.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές.

Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα περισσότερο για τις συνέπειες που έχει για τους αμάχους η ισραηλινή επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο την «εξάλειψη» της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακος, υπό πολιορκία για περίπου δυο μήνες, βομβαρδίζεται ακατάπαυστα, ενώ ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις σε αυτόν από την 27η Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνά η Χαμάς από το 2007, λέει πως η ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους, το 70% και πλέον εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ακόμη πως το Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου δρουν πλέον στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, πρέπει να λάβει μέτρα ώστε ο αριθμός των θυμάτων και των εσωτερικά εκτοπισμένων να μην είναι τόσο υψηλός όσο στο βόρειο.

Κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν αξίωσε η Χαμάς να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) πρόσβαση στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο κ. Μπάιντεν είχε επίσης χθες Πέμπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον μονάρχη Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, σύμφωνα με άλλο δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του, καθώς η Ουάσιγκτον λέει πως καταβάλλονται προσπάθειες να εφαρμοστεί εκ νέου ανακωχή, που κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει «διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή» στο πλαίσιο της οποίας θα «ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος», πάντα σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Εξάλλου, παραμένει το χάσμα μεταξύ της πρόθεσης του Ισραήλ να προστατεύει αμάχους και των αποτελεσμάτων στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έκρινε χθες Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος έχει συνεχώς επαφές με την ισραηλινή κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Παραμένει επιτακτική ανάγκη να δώσει το Ισραήλ προτεραιότητα στην προστασία του άμαχου πληθυσμού. Αλλά παραμένει το χάσμα μεταξύ αυτού ακριβώς που είπα όταν βρέθηκα εκεί, της πρόθεσης (σ.σ. του Ισραήλ) να προστατεύσει αμάχους, και των πραγματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε στο πεδίο», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουάσινγκτον.

Επιπρόσθετα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε χθες πως είναι «σημαντικό» και «προσήκον» να διενεργηθεί «πλήρης και σε βάθος» έρευνα από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και τραυμάτισε έξι συναδέλφους του, εργαζόμενους στο ίδιο και σε άλλα ΜΜΕ, τη 13η Οκτωβρίου στον νότιο Λίβανο.

«Πιστεύω —γνωρίζω— πως το Ισραήλ έχει αρχίσει τέτοια έρευνα και θα είναι σημαντικό να δούμε αυτή την έρευνα να ολοκληρώνεται και να μάθουμε τα αποτελέσματά της», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη συνάντησή τους χθες Πέμπτη.

Ο Ισάμ Αμπντάλα, εικονολήπτης και δημοσιογράφος του Ρόιτερς, σκοτώθηκε σε πλήγματα στον νότιο Λίβανο που είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν ακόμη έξι ρεπόρτερ — δύο του Ρόιτερς, δύο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ και δύο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η φωτοειδησεογράφος του AFP Κριστίνα Άσι τραυματίστηκε βαριά και συνεχίζει να νοσηλεύεται.

Έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου, που μεταδόθηκε χθες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης. Έρευνα του Ρόιτερς, που μεταδόθηκε επίσης χθες, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι οι ρεπόρτερ έγιναν στόχος πυρών από ισραηλινά άρματα μάχης.

Η ομάδα των δημοσιογράφων είχε πάει να καλύψει τις πρακτικά καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και ένοπλες οργανώσεις στα σύνορα, εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς θα εξαπλωθεί.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε τον «θαυμασμό» του για «τους άνδρες και τις γυναίκες του επαγγέλματός σας που, καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, στα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου, προσπαθούν να μεταδώσουν σε άλλους τα γεγονότα». «Κι αυτό είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ», πρόσθεσε.

Ο κ. Κάμερον εξέφρασε από την πλευρά του τα «συλλυπητήριά του» στα θύματα και στάθηκε και αυτός στη δουλειά των δημοσιογράφων, ειδικά σε εμπόλεμες ζώνες.

«Είναι απόλυτα απαραίτητο ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι να καλύπτουν αυτές τις ένοπλες συρράξεις. Πρόκειται για δουλειά απίστευτα δύσκολη, που απαιτεί απίστευτο θάρρος», είπε ο Υπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Χριστοδουλίδη με Πρέσβη Κίνας για τη διαφορά ΕΤΥΦΑ-CPP

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής...

Νέα στοιχεία για τη συντριβή του ελικοπτέρου – Ο Ιμάμης επί μία ώρα ήταν ζωντανός – Τι λέει η διεθνής κοινότητα για το δυστύχημα...

Όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο ίδιος ο Εμπραχίμ Ραϊσί,...

Σύρος: Γαμπρός πήγε στην εκκλησία με το… τρακτέρ

Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Ή, για την ακρίβεια… συριανό. Γιατί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ένα ζευγάρι αποφάσισε να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, με τον...

Εκλογοδικείο: Αναβάλλονται οι αποφάσεις για ενστάσεις κατά βουλευτών των «Σπαρτιατών»

Αναβάλλονται από το εκλογοδικείο οι αποφάσεις που αφορούν σε ενστάσεις για έδρες των Σπαρτιατών λόγω της εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας που υπάρχει για τους βουλευτές του κόμματος. Οι...

Ρωσία: Πρόστιμο σε Ρώσο που έβαψε τα μαλλιά του κίτρινα και μπλε

Πρόστιμο 50.000 ρούβλια (553 δολάρια) επιβλήθηκε σε έναν Ρώσο που είχε βάψει τα μαλλιά του μπλε και κίτρινα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, καθώς...

Ελβετία: 6χρονο κοριτσάκι εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις του σε δάσος- Πέθανε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ένα 6χρονο κοριτσάκι σε δάσος της Ελβετίας, αφού είχε εξαφανιστεί υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες ενώ έπαιζε σε ένα οικογενειακό πάρτι, πέθανε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!