15 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 10:28

Τέλος στην ουδετερότητα της Φιλανδίας: Τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ

Το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ γίνεται από σήμερα η Φινλανδία, βάζοντας και τυπικά τέλος στην πολιτική ουδετερότητας που μέχρι πρότινος ακολουθούσε.

Στην τελετή ένταξης, κατά την οποία θα υψωθεί η σημαία της χώρας μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών, και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο. Η σημερινή τελετή συμπίπτει με την 74η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949.

Επισήμως η Φινλανδία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας όταν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέκα Χααβίστο παραδώσει τα ενταξιακά έγγραφα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ημέρα. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη συμμαχία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από την τελετή.

Η αλλαγή ένταξης της Φινλανδίας δεν έχει χαροποιήσει την Ρωσία, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με την Φινλανδία, και πλέον με την ένταξή της στη Συμμαχία τα χιλιόμετρα των συνόρων που μοιράζονται κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία σχεδόν θα διπλασιαστούν. Αντιδρώντας στη φινλανδική ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία ανήγγειλε πως θα ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της.

Σχολιάζοντας σήμερα σχετικά ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δημιουργεί κινδύνους σημαντικής επέκτασης της σύγκρουσης. Κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι ενισχύει την αντιρωσική του πορεία.

Πάντως η αλλαγή της πολιτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ανέτρεψε το ευρωπαϊκό τοπίο ασφάλειας. Ενδεικτικό είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ένα εντυπωσιακό άλμα των Φινλανδών, σε ποσοστό 80%, που τάσσονταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Έτσι από σήμερα η Φινλανδία θα κερδίσει τις εγγυήσεις ασφαλείας και την υπόσχεση συλλογικής άμυνας που προβλέπει το άρθρο 5, αλλά αναγκάζεται να αφήσει συνεχίζει χωρίς τη Σουηδία, για την ένταξη της οποίας έχει ασκήσει βέτο η Τουρκία, με τον Τούρκο ορόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι περιθάλπει τους Κούρδους μαχητές και τους επιτρέπει να διαδηλώσουν στους δρόμους.  Ωστόσο, ούτε η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

«Η ένταξη μόνο μιας από τις δύο χώρες θα καταστήσει τη διεύρυνση της Συμμαχίας προς τα βόρεια ημιτελή, καθώς το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του στην Αρκτική… καθώς και να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Βαλτική Θάλασσα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ιρανός Πρόεδρος: Θα απαντήσουμε σε ενέργειες εναντίον συμφερόντων μας

Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Ιμπραήμ Ραΐσι, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό...

Μπορεί το Ισραήλ να αντέξει ένα διπλό πόλεμο;

Γιάννης Κουτρουμπής Από μία κλωστή κρέμονται όλα στη Μέση Ανατολή. Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Νετανιάχου, τον...

Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου από τις προκριματικές εκλογές

Ιδιαίτερη ικανοποίηση υπάρχει στην Κουμουνδούρου για τη συμμετοχή στην καινοτόμα διαδικασία των προκριματικών εκλογών που διαμόρφωσαν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικές πηγές ανέφεραν χθες Δευτέρα το βράδυ πως η συμμετοχή ξεπέρασε...

Κατέρρευσε κτίριο στο Πασαλιμάνι – Επιχείρηση σε εξέλιξη για τυχόν εγκλωβισμένους

Δυνάμεις της πυροσβεστικής σπεύδουν στην οδό Νεωρίων, στο Πασαλιμάνι, όπου πριν λίγη ώρα σημειώθηκε κατάρρευση κτιρίου. Σε εξέλιξη έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους.

Σοκολάτα: Οι υψηλές τιμές κακάο «δάγκώνουν» τους Γερμανούς και Ελβετούς σοκολατοποιούς

Σημαντικά μειωμένη εμφανίζεται η διαθεσιμότητα κακάο, λόγω της πενιχρής συγκομιδής στη Δυτική Αφρική, εκτοξεύοντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πάνω από το ρεκόρ των 10.000 δολαρίων ανά...

«Σφραγίζονται» τα 2 πρώτα εισιτήρια για τα ημιτελικά του Champions League

Δύο από τα τέσσερα εισιτήρια των ημιτελικών του Champions League σφραγίζονται απόψε, με τη διεξαγωγή δύο εκ των τεσσάρων αμφίρροπων αναμετρήσεων. Στη Γερμανία, η Ντόρτμουντ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!