16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:58

Τέλος στην ουδετερότητα της Φιλανδίας: Τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ

Το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ γίνεται από σήμερα η Φινλανδία, βάζοντας και τυπικά τέλος στην πολιτική ουδετερότητας που μέχρι πρότινος ακολουθούσε.

Στην τελετή ένταξης, κατά την οποία θα υψωθεί η σημαία της χώρας μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών, και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο. Η σημερινή τελετή συμπίπτει με την 74η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949.

Επισήμως η Φινλανδία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας όταν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέκα Χααβίστο παραδώσει τα ενταξιακά έγγραφα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ημέρα. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη συμμαχία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από την τελετή.

Η αλλαγή ένταξης της Φινλανδίας δεν έχει χαροποιήσει την Ρωσία, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με την Φινλανδία, και πλέον με την ένταξή της στη Συμμαχία τα χιλιόμετρα των συνόρων που μοιράζονται κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία σχεδόν θα διπλασιαστούν. Αντιδρώντας στη φινλανδική ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία ανήγγειλε πως θα ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της.

Σχολιάζοντας σήμερα σχετικά ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δημιουργεί κινδύνους σημαντικής επέκτασης της σύγκρουσης. Κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι ενισχύει την αντιρωσική του πορεία.

Πάντως η αλλαγή της πολιτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ανέτρεψε το ευρωπαϊκό τοπίο ασφάλειας. Ενδεικτικό είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ένα εντυπωσιακό άλμα των Φινλανδών, σε ποσοστό 80%, που τάσσονταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Έτσι από σήμερα η Φινλανδία θα κερδίσει τις εγγυήσεις ασφαλείας και την υπόσχεση συλλογικής άμυνας που προβλέπει το άρθρο 5, αλλά αναγκάζεται να αφήσει συνεχίζει χωρίς τη Σουηδία, για την ένταξη της οποίας έχει ασκήσει βέτο η Τουρκία, με τον Τούρκο ορόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι περιθάλπει τους Κούρδους μαχητές και τους επιτρέπει να διαδηλώσουν στους δρόμους.  Ωστόσο, ούτε η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

«Η ένταξη μόνο μιας από τις δύο χώρες θα καταστήσει τη διεύρυνση της Συμμαχίας προς τα βόρεια ημιτελή, καθώς το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του στην Αρκτική… καθώς και να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Βαλτική Θάλασσα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!