18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 3:28

Τέλος εποχής Ελισάβετ στη Μεγάλη Βρετανία – Η μακροβιότερη μονάρχης μπήκε στην ιστορία (φώτο, βίντεο)

Τέλος εποχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ολοκληρώθηκε η πρωτοφανής και μεγαλοπρεπέστατη τελετή της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία, η οποία πέθανε σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας αναπαύεται στην τελευταία της κατοικία στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

VIA REUTERS/POOL

Αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα το σκήπτρο, το στέμμα και η σφαίρα, τα βασιλικά εμβλήματα. Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, έσπασε τη ράβδο του αξιώματός του και την τοποθέτησε πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη.

Νωρίτερα, τεράστια πλήθη παρατάχθηκαν στη διαδρομή που ακολούθησε η  νεκροφόρα στην πομπή της από το Λονδίνο στο Ουίνδσορ, τους πολίτες να ρίχνουν λουλούδια στο φέρετρο.

Το πρωί, τελέστηκε η κηδεία στο Αββαείο του Γουέστμινστερ – το κτίριο στο οποίο παντρεύτηκε και στέφθηκε η βασίλισσα.

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, είπε ότι η αείμνηστη βασίλισσα άγγιξε «πολλές ζωές» κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής για να τιμήσουν τη βασίλισσα. Μια σελίδα της ιστορίας γυρίζει με το τελευταίο αντίο στην Ελισάβετ, η οποία βασίλεψε επί 70 χρόνια, επτά μήνες και δύο ημέρες, χωρίς να εκφράσει ποτέ δημοσίως τη γνώμη της, αλλά εκπλήρωσε τα καθήκοντά της με σοβαρότητα, αφοσίωση στο Στέμμα και, μερικές φορές, με ακαταμάχητο χιούμορ.

EPA/SGT BEN BEALE, RLC/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT

Όταν η πομπή έφτασε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, πολύ κοντά στα Ανάκτορα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας – μεταξύ αυτών ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο Γεώργιος 9 ετών και η αδελφή του Σάρλοτ, 7 ετών.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ΄ χαιρέτισε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Γουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη συνέχεια στη βασιλική κρύπτη, μαζί με εκείνο του συζύγου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππου. Στον βασιλικό τάφο αναπαύονται επίσης οι γονείς της και η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που είσαι ξανά μαζί με τον παππού. Αντίο, αγαπημένη μας γιαγιά, ήταν τιμή μας που ήμασταν εγγονές σου και είμαστε πολύ υπερήφανες για σένα», είπαν οι εγγονές της, πριγκίπισσας Βεατρίκη και Ευγενία.

Ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να αποτίσουν το «ύστατο χαίρε» στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας, που σημάδεψε με την 70χρονη βασιλεία της την σύγχρονη πορεία της χώρας.

VIA REUTERS/POOL

Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας στο Αββαείο του Γουέστμινστερ τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση στο Αββαείο του βρετανικού εθνικού ύμνου “God Save the King” παρουσία 2.000 προσκεκλημένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!