20.1 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 21:02

Σύνοδος Κορυφής : Ανατολίτικο παζάρι στις Βρυξέλλες για κυρώσεις – Προβλέπεται θρίλερ – Όλο το παρασκήνιο

Σε ένα ακόμα θρίλερ με αβέβαιο αποτέλεσμα αναμένεται να εξελιχθεί το αποψινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ καθώς η στάση της Γερμανίας δεν έχει αποσαφηνιστεί, ενώ το προσχέδιο των συμπερασμάτων δείχνει μια ατολμία της ΕΕ να προχωρήσει σε υλοποίηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Οκτωβρίου για κυρώσεις στην Τουρκία.

Pacta sunt servanda
Είναι πολύ χαρακτηριστική η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στις Βρυξέλλες όπου ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκελα Μέρκελ πρωτίστως, αλλά και στους ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και άλλων χωρών όπως η Μάλτα και η Ουγγαρία, που είναι από τις χώρες που αντιστέκονταν πεισματικά στην επιβολή κυρώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως έμμεσο μήνυμα για κυρώσεις ερμηνεύεται η δήλωση Μακρόν κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο καθώς ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε «η Ε.Ε. πρέπει να υπερασπίζεται την κυριαρχία των κρατών – μελών απέναντι στην Τουρκία».

Η φόρμουλα του συμβιβασμού
Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να αναζητηθεί ένας συμβιβασμός του τύπου να υπάρξει διεύρυνση προσώπων και εταιρειών της Τουρκίας στον κατάλογο που θα καταρτισθεί για την επιβολή κυρώσεων και από εκεί και πέρα να παραπέμπει το ζήτημα για «τελική» επανεξέταση τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων με πρόσωπα και όχι με φορείς του τουρκικού κράτους ή επιχειρήσεις φαντάζει ως ένα μοντέλο αντίστοιχο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα στη Λευκορωσία.

Μάλιστα αυτό φαίνεται να είναι μια φόρμουλα «συμβιβασμού» που θα προωθήσει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ουσιαστικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εμφανίζεται να κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τη Σύνοδο του περασμένου Οκτωβρίου αλλά επί της ουσίας θα διαπνέεται από το ίδιο κενό περιεχομένου πνεύμα των ευρωπαϊκών αποφάσεων για κατευνασμό και εξεύρεση χώρου για …διάλογο και διπλωματία με την Τουρκία.

Χάδια
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει ανοιχτό για το αν οι κυρώσεις που θα αποφασιστούν αν αποφασιστούν θα είναι άμεσα εφαρμοστέες ή αν θα υπάρξει και πάλι παιχνίδι …καθυστερήσεων.

Όσα προκύπτουν από τα μέχρι τώρα γνωστοποιηθέντα σχετικά με το προσχέδιο των συμπερασμάτων δείχνουν πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν ξεφύγει πλήρως από τη λογική …«αν και εφόσον χρειαστεί».

Μέχρι στιγμής άλλοι έχουν μιλήσει για μια Σύνοδο Κορυφής η οποία θα προχωρήσει σε σχέση με τη Σύνοδο του Οκτωβρίου και από την κίτρινη κάρτα θα δείξει την πορτοκαλί στην Τουρκία, αλλά σε καμία περίπτωση την κόκκινη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!