25.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 11:24

Στόλτενμπεργκ: Η νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει

Την εκτίμηση ότι η νέα μεγάλη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων είναι σε εξέλιξη στα ανατολικά της Ουκρανίας εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Βλέπουμε πως στέλνουν περισσότερα στρατεύματα, περισσότερα όπλα, περισσότερες δυνατότητες», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την αρχή μιας νέας επίθεσης.

«Νομίζω ότι η πραγματικότητα [είναι] ότι βλέπουμε ήδη την αρχή, γιατί βλέπουμε τι είναι η Ρωσία μόλις τώρα, αυτό που κάνει ο πρόεδρος Πούτιν τώρα, στέλνει χιλιάδες και χιλιάδες ακόμη στρατεύματα, αποδεχόμενος ένα πολύ υψηλό ποσοστό απωλειών και μεγάλες ζημιές, αλλά ασκώντας πίεση στους Ουκρανούς. Και αυτό που λείπει από τη Ρωσία σε ποιότητα, προσπαθούν να το αντισταθμίσουν σε ποσότητα, που σημαίνει ότι η ηγεσία, η επιμελητεία, ο εξοπλισμός, η εκπαίδευση, δεν έχουν το ίδιο επίπεδο με τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά έχουν περισσότερες δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση Στόλτενμπεργκ έρχεται μετά από σχετικές αναφορές Ουκρανών αξιωματούχων για έναρξη νέας επίθεσης, κάτι που υπογράμμισαν επίσης οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σε έκθεσή τους την προηγούμενη εβδομάδα. «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία στην Ουκρανία και έχουν ξεκινήσει την επόμενη μεγάλη επίθεσή τους», ανέφεραν, εκτιμώντας παράλληλα πως πιθανότατα η ρωσική επίθεση δεν έχει φτάσει ακόμη στον πλήρη ρυθμό της.

Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν πλέον νέες χερσαίες επιθέσεις υπό σφοδρό βομβαρδισμό, σύμφωνα με το Κίεβο. Την περασμένη ημέρα, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές επιθέσεις σε έναν οικισμό της περιοχής του Χάρκοβο, σε περίπου πέντε οικισμούς στην περιοχή Λουγκάνσκ και έξι οικισμούς στην περιοχή του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής στο Μπαχμούτ, δήλωσε την Τρίτη το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το Μπαχμούτ, όπου δίνονται οι πιο αιματηρές μάχες της σύρραξης καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να την καταλάβουν τους τελευταίους έξι μήνες, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και η κατάληψή του θα έδινε στη Ρωσία μια νέα βάση στην περιοχή του Ντονέτσκ και μια νίκη μετά από μήνες αποτυχιών.

Αν και οι μάχες έχουν κρατήσει μεγάλο διάστημα, τον τελευταίο καιρό οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν μικρά αλλά σταθερά κέρδη.

H παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών «θα πάρει χρόνο»

Αναφερόμενος στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει το θέμα των αεροσκαφών να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, αλλά τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επείγουσα υποστήριξη στο έδαφος.

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία «έχει εξελιχθεί καθώς εξελίσσεται ο πόλεμος», πρόσθεσε. Στα πρώτα στάδια του πολέμου, υπήρχε τεράστια εστίαση στα javelins και τα αντιαρματικά όπλα και ακολούθησαν οι παραδόσεις προηγμένου σύγχρονου πυροβολικού. «Τότε η αεράμυνα ήταν η κύρια εστίαση, αλλά τώρα (η εστίαση είναι) στον βαρύ οπλισμό. Stryker, Bradley, οχήματα μάχης, όλμοι από τη Γερμανία, αλλά και κυρίως άρματα μάχης», είπε.

Σχολιάζοντας την επίμαχη συζήτηση για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών, ανέφερε:

«Και όπως είδατε από τα μέσα ενημέρωσης, τώρα διεξάγεται μια συζήτηση και για το ζήτημα των αεροσκαφών, και αναμένω ότι θα εξεταστεί και στις συναντήσεις εδώ στις Βρυξέλλες.

Αλλά επιτρέψτε μου να προσθέσω δύο πράγματα, το ένα είναι η ταχύτητα… Διότι όποια και αν είναι η γνώμη για τα αεροσκάφη, αυτό θα πάρει χρόνο.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι επείγουσα υποστήριξη για την Ουκρανία. Επομένως, η κορυφαία προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσω ότι οι δεσμεύσεις που έχουν κάνει οι Σύμμαχοι για οχήματα μάχης πεζικού, για τεθωρακισμένα, για άρματα μάχης, που παραδίδονται το συντομότερο δυνατό, γιατί κάθε μέρα μετράει».

Να σημειωθεί ότι σήμερα διεξάγεται η συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Κυριακή των Βαίων – Ιστορία και έθιμα

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

Πώς «φούντωσε» το φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα στις ΗΠΑ: Τα αιτήματα, η οργή, η αστυνομία και οι καταγγελίες για αντισημιτισμό

Τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου μία μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Πανεπιστήμιο Columbia, διαμαρτυρόμενη για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά...

Σάμος: Ναυάγιο με μετανάστες – Διασώθηκαν 25, έρευνες για τυχόν αγνοούμενους

Σε ημιβυθισμένη λέμβο εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και διασώθηκαν 25 αλλοδαποί – παράτυποι μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καρλοβάσου στη Σάμο. Μεταφέρθηκαν...

ΗΠΑ: 200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε τρία πανεπιστήμια

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το πιο...

Χαμάς: Δημοσίευσε βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους

Βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς. Οι όμηροι αυτοί μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Οι...

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες νυχτερινό κέντρο

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο λιμάνι, απέναντι από τα Λαδάδικα. Οι φλόγες είναι τέτοιες,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!