21.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Μάιος 2024 | 1:27

Στήριξη στους κατοίκους της Ιερουσαλήμ από τον Βασιλιά της Ιορδανίας

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ επιβεβαίωσε στους θρησκευτικούς ηγέτες της Ιερουσαλήμ την προσήλωσή του στην προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων του Ισλάμ και του Χριστιανισμού στους Αγίους Τόπους.

Κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης που τέλεσε ο Ιορδανός Μονάρχης,  χθες Κυριακή, στο Παλάτι Αλ-Χουσεϊνία του Αμμάν – όπως κάθε χρόνο συνηθίζεται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου και ενόψει του εορτασμού του χριστιανικού Πάσχα –  απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους του, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, και ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ’, επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη του προς τον Παλαιστινιακό λαό και τους κατοίκους της Αγίας Πόλης, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, τονίζοντας ότι «πάντοτε η Ιορδανία θα στέκεται στο πλευρό τους για να ξεπεράσουν όσες προκλήσεις αντιμετωπίζουν».

Ο Ιορδανός Βασιλιάς δήλωσε ότι «αποτελεί καθήκον κάθε Μουσουλμάνου να αποκρούσει κάθε ισραηλινή ενέργεια στρέφεται κατά των Μουσουλμανικών και Χριστιανικών Ιερών Προσκυνημάτων της Ιερουσαλήμ». «Καλώ την διεθνή κοινότητα να σταθεί απέναντι στις διχαστικές και ρατσιστικές τοποθετήσεις που εκφράζουν ορισμένοι ισραηλινοί αξιωματούχοι», κατέληξε ο Μονάρχης.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξήρε «τη σημασία του ρόλου που έχει το Ιορδανικό Εβκάφ για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων του Ισλάμ και του Χριστιανισμού στην Ιερουσαλήμ, ως επίσης και για την προστασία των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και του αιτήματός του για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία», προσθέτοντας ότι οι συμπατριώτες του θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην κατοχή.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ επαίνεσε τη συνέπεια που επιδεικνύει η ιορδανική μοναρχία «για την προστασία της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπου», τονίζοντας ότι η επιτροπεία που εξασκείται εδώ και 14 αιώνες στα Ιερά Προσκυνήματα της Ιερουσαλήμ καθίσταται ολοένα σημαντικότερη, δεδομένου του τρέχοντος πολιτικού κλίματος».

Στην εκδήλωση παρέστη επίσης ο επικεφαλής του Ιορδανικού Εβκάφ, Μωχάμαντ Αζάμ Αλ-Χατίμπ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την διαφύλαξη του προσκυνήματος στο Τέμενος Αλ-Άκσα και στο Τέμενος του Ομάρ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο Αλ-Χατίμπ εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας και για τη σημαντική στήριξη που προσφέρει στο έργο του.

Ο Γενικός Πατριαρχικός Βικάριος Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Ουίλιαμ Σιομάλι, εκπροσωπώντας τον Λατίνο Πατριάρχη, Αρχιεπίσκοπο Πιτσαμπάλα, κατά τον χαιρετισμό του, προειδοποίησε ότι «η Ιερουσαλήμ συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της βίας και της αποσταθεροποίησης, που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη κατοχή, ενώ παράλληλα υποσκάπτεται ποικιλοτρόπως η αραβική και παλαιστινιακή ιστορική αφήγηση.

Ο Γενικός Πατριαρχικός Βικάριος εξήρε το περιεχόμενο της ομιλίας που είχε απευθύνει πρόσφατα ο Ιορδανό Βασιλιάς προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία είχε τονίσει ότι «οι Άραβες Χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της περιοχής, με δικαιώματα ιστορικά στην Ιερουσαλήμ».

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ και Ιμάμης του Τεμένους Αλ-Άκσα, Σεΐχης Μωχάμμαντ Χουσεΐν, ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Μπισιέρ Αλ-Χασάουνε και άλλοι επίσημοι τοπικοί παράγοντες της Ιορδανίας, Άραβες αξιωματούχοι της Ιερουσαλήμ και Παλαιστίνιοι επίσημοι της Δυτικής Όχθης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: Εκτεταμένες πλημμύρες στα νοτιοδυτικά – Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και η λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού διεκόπη μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στη...

Σερβία: Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι – 13 τραυματίες

Εμπορευματική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με επιβατικό τρένο στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά, όπψς δήλωσε ο υπουργός...

Red Arrows: Εντυπωσίασαν τα αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στον Φλοίσβο (φωτογραφίες – βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό θέαμα πρόσφερε το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, στην επίδειξη που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στον ουρανό του Φλοίσβου, στο...

Ελληνόκτητο το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Ελληνικής ιδιοκτησίας ήταν το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι, σήμερα το μεσημέρι, στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με  την U.S. Central Command. Οι Χούθι εκτόξευσαν ...

Ελλάδα: Σκόνη και ψηλή θερμοκρασία δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα

«Μαραθώνια» θα είναι η νέα εισβολή της αφρικανικής σκόνης στη χώρα, που σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αποπνικτικής...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – «Αλλάξτε γραμμή»

«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνοντας εκ νέου προειδοποίηση προς τα Σκόπια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!