28 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 18:19

Σούνακ: Οι «εγκληματικές συμμορίες” ευθύνονται για τους θανάτους έξι μεταναστών στη Μάγχη

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ κατηγορεί τις «εγκληματικές συμμορίες» που διευκολύνουν τη διέλευση του Καναλιού της Μάγχης με μικρά σκάφη για τους «φρικτούς» θανάτους τουλάχιστον έξι μεταναστών το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του τη Δευτέρα.

Έξι Αφγανοί άνδρες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι χρειάστηκαν διάσωση από τη Γαλλία μετά τη βύθιση στη Μάγχη ενός μικρού σκάφους με προορισμό τη νοτιοανατολική αγγλική ακτή, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Η ευθύνη για την τραγωδία που είδαμε στη Μάγχη τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στα χέρια εγκληματικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται τις ζωές ανθρώπων για κέρδος», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Σουνάκ.

«Πρόκειται για μια φρικτή τραγωδία» και οι σκέψεις του πρώτα και κύρια είναι με τις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, πρόσθεσε.

Είναι μια έντονη υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι διελεύσεις και πόσο ζωτικής σημασίας είναι να σταματήσουν αυτές οι εγκληματικές, είπε, σημειώνοντας ότι «είναι σωστό η Κυβέρνηση να ενεργεί επειγόντως και να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να κλείσει αυτή τη διαδρομή».

Η Κυβέρνηση του Σούνακ έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική από ομάδες για τα δικαιώματα των μεταναστών για τις πολιτικές της απέναντι στα μικρά σκάφη, αφού πρόσφατα απαγόρευσε στις αφίξεις να ζητήσουν άσυλο και συνέχισε σχέδια για άμεση απέλασή τους στη Ρουάντα.

Και τα δύο σχέδια είναι εν αναμονή δικαστικής προσφυγής για την αποστολή των μεταναστών στην ανατολική Αφρική.

Έχουν επίσης επικριθεί ότι σχεδίαζαν να στεγάσουν έως και 500 μετανάστες σε μια φορτηγίδα στα ανοικτά των ακτών της νοτιοδυτικής Αγγλίας και άλλους σε παρόμοιες τοποθεσίες στο μέλλον.

Οι πρώτες δεκάδες μεταναστών τοποθετήθηκαν στο πλοίο “Bibby Stockholm” την περασμένη εβδομάδα, αλλά έπρεπε να απομακρυνθούν μέσα σε λίγες μέρες αφότου εντοπίστηκε το βακτήριο Legionella στο νερό, στο πλοίο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Σούνακ επέμεινε ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης που στοχεύουν στην αποτροπή μικρών σκαφών λειτουργούν, επισημαίνοντας λιγότερες αφίξεις μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022.

Είπε ότι μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας τον Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο στέλνει στο Παρίσι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να εντείνει τις περιπολίες και άλλα αποτρεπτικά μέτρα, ήταν αποτελεσματική.

«Προφανώς πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε και από τις δύο πλευρές, αλλά είναι αλήθεια ότι από τότε που βελτιώσαμε και ενισχύσαμε τη σχέση μας με τη Γαλλία, είδαμε περισσότερους ανθρώπους που θα ήθελαν να κάνουν αυτές τις διελεύσεις να αναχαιτίζονται και αυτό είναι ένα θετικό βήμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έχουν περάσει τη Μάγχη με μικρά σκάφη από τη Γαλλία στη νοτιοανατολική Αγγλία από τότε που η Βρετανία άρχισε να καταγράφει δημόσια τις αφίξεις το 2018, αποκάλυψαν επίσημα στοιχεία την περασμένη Παρασκευή.

Η διαδρομή, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες του κόσμου, έχει επανειλημμένα αποδειχθεί επικίνδυνη, με πολλές ανατροπές πλοιαρίων και δεκάδες μετανάστες να πνίγονται στα νερά την τελευταία δεκαετία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αναμένεται ν’ αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Μάλτα πιστεύεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση «RTE News». Η ιρλανδική δημόσια...

H αντιπροσωπεία της Χαμάς έφυγε από τις συνομιλίες στο Κάιρο

H αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με αντιπροσωπείες του...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Στα 3,97 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει σε νέο υψηλό. Ο Γενικός Δείκτης...

Στα €10,6 δισ. το χρέος του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στα €10,6 δισ. ανήλθε στο τέλος του 2023 το χρέος του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), με βάση στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στην...

Ολυμπιακός – Άστον Βίλα: Απόψε το μεγάλο ραντεβού με την ιστορία

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Άστον Βίλα με έναν και μόνο στόχο. Να υπερασπιστεί το υπέρ του 4-2 του πρώτου αγώνα στο Μπέρμιγχαμ και να κλείσει θέση στον τελικό...

Καιρός Ελλάδα: Ραγδαία μεταβολή με λασποβροχές και αφρικανική σκόνη – Οδηγίες προφύλαξης από καιρικά φαινόμενα

Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες να «χτυπούν» τη χώρα, ενώ και η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Παράλληλα, ένα κύμα σκόνης θα κάνει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!