20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 21:25

Σουηδία: «Κοντά» στο ΝΑΤΟ αλλά με επιφυλάξεις

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελούσε τις χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας της Φινλανδίας ότι τάσσονται υπέρ μιας άμεσης ένταξης στη συμμαχία. 

Τη Φινλανδία αναμένεται να ακολουθήσει και η Σουηδία. Η απόφαση των δύο σκανδιναβικών χωρών να εγκαταλείψουν την πολιτική ουδετερότητα την οποία διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα απειλεί να κλιμακώσει την κατάσταση με τη Ρωσία. 

«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αύξανε το διακύβευμα των στρατιωτικών συγκρούσεων και θα απέτρεπε έτσι τις συγκρούσεις στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε η Λίντε στους δημοσιογράφους παρουσιάζοντας μια κοινοβουλευτική έρευνα για την ασφάλεια,αναφέρει το Reuters.

«Η στρατιωτική ουδετερότητα έχει εξυπηρετήσει καλά τη Σουηδία. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε μια νέα κατάσταση από τις 24 Φεβρουαρίου», όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, είπε η Λίντε σε συνέντευξη Τύπου.

Έξι από τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα της Σουηδίας υποστηρίζουν την έκθεση, η οποία σκιαγραφεί τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς να παραβλέπει ότι υπάρχουν και λίγα μειονεκτήματα.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα επηρεάσει την ικανότητα της Σουηδίας να υποστηρίζει τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ανέφερε επίσης ότι η Σουηδία θα μπορούσε να υποφέρει από τις ρωσικές προκλήσεις και τα αντίμετρα.

Αν η Λίντε στάθηκε στο «σταθεροποιητικό αποτέλεσμα», ο υπουργός Άμυνας της χώρας Πίτερ Χούλτκβιστ φαίνεται να έχει τις επιφυλάξεις του.

«Εάν η Σουηδία επιλέξει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπάρχει κίνδυνος αντίδρασης από τη Ρωσία. Επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, είμαστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αντεπίθεση», δήλωσε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα θεωρήσει «σίγουρα» απειλή εάν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «αντίποινα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!