14.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 6:55

Σε στενότερη συνεργασία Ε.Ε και ΝΑΤΟ προσβλέπουν Στόλτενμπεργκ και Σαρλ Μισέλ

Tη σημασία της νέας αμερικανικής διοίκησης υπό τον Τζο Μπάιντεν τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σαρλ Μισέλ. πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας της τηλεδιάσκεψης των ηγετών.

«Όπως εσείς, καλωσορίζω τη νέα διοίκηση Μπάιντεν στην επανοικοδόμηση συμμαχιών στην ενδυνάμωση των διατλαντικών δεσμών και αυτό θα είναι το βασικό ζήτημα όταν συναντηθούν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αργότερα αυτό το χρόνο στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «καμία χώρα ή ήπειρος δε μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές μόνη, ούτε η Ευρώπη μόνη της ούτε η Βόρεια Αμερική μόνη, αλλά η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μαζί» και έκανε λόγο για «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, πιο βίαιες μορφές τρομοκρατίες, διαδικτυακές επιθέσεις, άνοδο της Κίνας και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ΕΕ σε ζητήματα όπως η ανθεκτικότητα, όπως το διαδίκτυο, όπως στην κλιματική αλλαγή και επίσης να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ζητήματα στα οποία συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια όπως η σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο», επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Τέλος υπογράμμισε ότι «για το ΝΑΤΟ το βασικό κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας ήταν να διαβεβαιώσει ότι μία υγειονομική κρίση δεν θα γίνει κρίση της ασφάλειας γιατί οι απειλές που αντιμετωπίζαμε πριν από την πανδημία είναι ακόμη εκεί».

Σαρλ Μισέλ: «Οι ισχυρές συμμαχίες απαιτούν ισχυρούς συμμάχους»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε πως το ΝΑΤΟ διαδραμάτισε και διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο να φέρει πιο κοντά τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, έχουμε κοινά στρατηγικά ενδιαφέροντα και είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι αυτή η νέα διοίκηση Μπάιντεν προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για ανανέωση της ισχυρής διατλαντικής συμμαχίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ μιλώντας για τις προτεραιότητες που θα συζητηθούν επισήμανε ότι «θέλουμε περισσότερη ικανότητα και περισσότερη προβλεψιμότητα στην άμεση γειτονιά μας και χρειάζεται να συζητήσουμε τα εργαλεία που είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για να πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Συμπλήρωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές απειλών , τις κυβερνο-απειλές, τις υβριδικές και την παραπληροφόρηση και χρειάζεται να ενδυναμώσουμε την ανθεκτικότητά μας, χρειάζεται να προσαρμόσουμε τα εργαλεία μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε «ότι οι ισχυρές συμμαχίες απαιτούν ισχυρούς συμμάχους γι’αυτό είμαι πεπεισμένος ότι μία ισχυρή ΕΕ είναι ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!