16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 9:50

Ρωσία: Την Παρασκευή η επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει αύριο, Παρασκευή, διάταγμα για την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Προηγήθηκε η διεξαγωγη των αυτοαποκαλούμενων δημοψηφισμάτων στις περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, που έχουν καταγγελθεί ως παράνομα από την Ουκρανία και τη Δύση. Οι φιλορωσικές αρχές στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, οι οποίες ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα, ανακοίνωσαν συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία βάσει των δημοψηφισμάτων που διοργάνωσαν, αν και δεν πραγματοποιήθηκαν υπό ανεξάρτητη παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass που επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η τελετή υπογραφής για την ενσωμάτωση των νέων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 15:00 ώρα Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ειδική τελετή στο Κρεμλίνο, μετά την οποία αναμένεται να δώσει μεγάλη ομιλία και να συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα διοικητές των ουκρανικών περιοχών, είπε ο Πεσκόφ.  Θα υπογραφούν συμφωνίες «και με τα τέσσερα εδάφη που διεξήγαγαν δημοψηφίσματα και υπέβαλαν αντίστοιχα αιτήματα στη ρωσική πλευρά», είπε.

REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA

Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν μια εκδήλωσε στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό, αναφέρει το Bloomberg, αν και ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα παρευρεθεί ο Πούτιν. Οι τελευταίες λεπτομέρειες της προσάρτησης αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα μετά την επικύρωση της νομοθεσίας.

Μόλις προσαρτηθούν οι περιοχές, η ηγεσία της Ρωσίας έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει τις επιθέσεις σε αυτά τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία ως άμεση επίθεση στη Ρωσία. Ανακοινώνοντας τα δημοψηφίσματα την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν απείλησε να απαντήσει με χρήση πυρηνικών όπλων εφόσον απειληθεί η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

Η συνολική έκταση που πρόκειται να γίνει de facto μέρος της Ρωσίας ανέρχεται στο 15% περίπου της Ουκρανίας και περιλαμβάνει περίπου τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.

REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA

Η ημερομηνία της επίσημης προσάρτησης ήταν αναμενόμενη καθώς την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου). Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη ημέρα για να προχωρήσει στην επίσημη ένταξη των ρωσικών κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος  απευθύνεται ετησίως στο σώμα για σημαντικά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αλλά φέτος αναμενόταν να συνδυάσει την ομιλία με την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την εμπειρία της Κριμαίας. «Είναι λογικό. Ο Πούτιν αποφάσισε να αντιγράψει την εμπειρία της Κριμαίας», σχολίαζε η Τατιάνα Στανοβάγια του R.Politik.   Στην περίπτωση της Κριμαίας, η παρέμβαση Πούτιν ήρθε δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα, εξήγησε. «Τώρα αποφάσισαν να συνδυάσουν την δουλειά με την διασκέδαση – να κάνουν παράλληλα μια ομιλία μετά το δημοψήφισμα και μια ετήσια ομιλία, η οποία προφανώς έχει καθυστερήσει (ήδη έξι μήνες)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δυσαρέσκεια για συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζει το ψευδοκράτος

Το «υπουργείο εξωτερικών» εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε...

Γουίλλιαμς (Fed): Δεν επείγει η μείωση των επιτοκίων

Δεν υπάρχει βιασύνη για τη μείωση των επιτοκίων εκτιμά ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, Τζον Γουίλλιαμς, υποστηρίζοντας ότι  τα οικονομικά στοιχεία θα...

Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: Δικαιώς η Fed δεν είναι έτοιμη να μειώσει επιτόκια

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ», είπε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί στενά τις επόμενες κινήσεις...

Ιράν: Βίντεο με το αεροδρόμιο της πόλης Ισφαχάν να είναι γεμάτο κόσμο

Eικόνες κανονικότητας από το αεροδρόμιο της πόλης Ισφαχάν μεταδίδει η Τεχεράνη, με το αεροδρόμιο να είναι γεμάτο ταξιδιώτες. Το ιρανικό δίκτυο Tasnim αναφέρει ότι...

Jerusalem Post: Το Ισραήλ έχει ξαναχτυπήσει τη βάση στην Ισφαχάν – Τι αλλάζει τώρα

Eάν οι αναφορές είναι σωστές ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσει τη στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν, τότε το Ισραήλ έχει...

CNN: Δεν είχε στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις η επίθεση Ισραήλ κατά Ιράν

H επιχείρηση του Ισραήλ κατά του Ιράν δεν είχε στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο επίσης Αμερικανό αξιωματούχο. ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων μέσων στις ΗΠΑ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!