Στη Σύνοδο της Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία. Από την υποψηφιότητα όμως έως την είσοδο στο “κλαμπ” ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, προειδοποιούν ειδικοί, που έχουν στραμμένο το βλέμμα και στην πιθανή αντίδραση της Ρωσίας.
Ας δούμε λοιπόν πώς έχουν τα πράγματα:
Γιατί η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί;
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άνοιξε τη συζήτηση για ένταξη μόλις πέντε ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2022. Κατέθεσε πολύ γρήγορα σχετική αίτηση και ζήτησε άμεση ένταξη, αλλά γνωρίζει πολύ καλά πως η διαδικασία μπορεί να κρατήσει χρόνια. Θα υπήρχαν σαφώς οικονομικά οφέλη για την Ουκρανία από την ένταξη, αλλά το βασικό κίνητρο για τη χώρα δεν είναι οικονομικό, αλλά γεωπολιτικό. «Η συμμετοχή στην ΕΕ θα θωράκιζε την Ουκρανία ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος» εξηγεί ο δρ. Ζακ Πάικιν από το Centre of European Policy Studies.
Τι χρειάζεται για να ενταχθεί;
Υπάρχουν 3 κύρια στάδια που υπόκεινται σε έγκριση από όλες τις χώρες της ΕΕ. Όταν οι διαπραγματεύσεις και οι συνεπαγόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, η υποψήφια χώρα μπορεί να προσχωρήσει στην ΕΕ, εφόσον συμφωνούν όλες οι χώρες της ΕΕ. Η διαδικασία είναι συνήθως πολυετής. Στην περίτπωση των Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας (των νεότερων μελών της Ένωσης) κράτησε από 10 έως 12 χρόνια. Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία είναι στην αναμονή. Καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη έλαβε και η Τουρκία για το 1999, αλλά οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει για τα καλά και κανείς δεν περιμένει η διαδικασία να προχωρήσει.
Τα μεγέθη και τα πιθανά οφέλη
Αν η Ουκρανία ενταχθεί στην ΕΕ θα έχει την μεγαλύτερη έκταση από κάθε άλλο κράτος – μέλος (603.550 τ. χλμ), ενώ θα είναι πέμπτη μεγαλύτερη χώρα ως προς τον πληθυσμό (44,13 εκατομμύρια). Ωστόσο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ωστόσο είναι μόλις το 1/9 του μέσου όρου της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι από την ένταξή τους πριν από 15 χρόνια, το εθνικό εισόδημα της Ρουμανίας τριπλασιάστηκε και της Βουλγαρίας διπλασιάστηκε. Επιπλέον 1,5 εκατ. Βούλγαροι και 4 εκατ. Ρουμάνοι έχουν αξιοποιήσει την ελευθερία στην κίνηση ανθρώπων για να μετακινηθούν και να βρουν εργασία σε άλλο κράτος – μέλος. Για την Ουκρανία ένα σημαντικό όφελος θα ήταν και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της. Από το 2017 εμπορεύεται χωρίς δασμούς με τις χώρες της Ένωσης και είναι βασικός προμηθευτής σιτηρών.
Πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία
Αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε την πρόθεση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως βασικό επιχείρημα για την εισβολή, υποστηρίζει ότι δεν έχει τίποτα κατά της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέει ότι παρακολουθεί με «αυξημένη προσοχή» τη διαδικασία, καθώς η ΕΕ ενδεχομένως να θέλει την ένταξη της Ουκρανίας για να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές ικανότητες. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει παραδεχθεί ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αντίποινα από τη Ρωσία τόσο εναντίον της χώρας του όσο και εναντίον άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
naftemporiki.gr