15.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 4:49

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Γενικό απαγορευτικό σε εκδηλώσεις – Αμήχανη η διεθνής κοινότητα

Η επομένη του πραξικοπήματος στον Νίγηρα βρίσκει τους πολίτες της χώρας σε γενικό περιορισμό. Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε «γενικό απαγορευτικό» για όλες τις εκδηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο έχει άμεση ισχύ.

«Οι διαδηλώσεις για οποιονδήποτε λόγο απαγορεύονται και θα παραμείνουν απαγορευμένες μέχρι νεοτέρας», ανέφερε ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης. Όπως επισημάνθηκε η απαγόρευση έχει ως στόχο «την προστασία των 26 εκατομμυρίων κατοίκων».

Ποιοι στηρίζουν το πραξικόπημα

Υπενθυμίζεται ότι αξιωματικοί της προεδρικής φρουράς έθεσαν το βράδυ της Τετάρτης υπό κράτηση τον πρόεδρο του Νίγηρα,Μοαμέντ Μπαζούμ, που εξελέγη το 2021, και θεωρείται στενός σύμμαχος της Δύσης στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα διεμήνυσαν πως το «Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» καταλαμβάνει την εξουσία.

Η ηγεσία του στρατού τάχθηκε επίσημα υπέρ του πραξικοπήματος, όπως και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Νίγηρα.

Χθες Πέμπτη, διαδηλωτές που υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος του προέδρου, όπου προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές φθορές.

Καταδίκες, αλλά και αμηχανία

ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ έσπευσαν να καταδικάσουν το πραξικόπημα με δηλώσεις στις οποίες τόνιζαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Πέραν τούτου ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα μπορούσαν να κάνουν. Επικρατεί αμηχανία στο στρατόπεδο της Δύσης, που πόνταρε στη συνεργασία του Μπαζούμ για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών, ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η Γαλλία… ελπίζει

Η Γαλλία δεν θεωρεί «οριστική» την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς μετά την «απόπειρα» πραξικοπήματος, όπως είπε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Κατρίν Κολονά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στη Νιαμέ, κι ο ομόλογός του τον διαβεβαίωσε πως είναι «καλά» στην υγεία του.

Τι θα γίνει με τους κυανόκρανους

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στην αποχώρηση των δυνάμεων του ΟΗΕ που συμμετέχουν στην ειρηνευτική επιχείρηση στο γειτονικό Μαλί, εκτίμησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τερμάτισε την αποστολή, που διαρκούσε δεκαετίες, μετά την απροσδόκητη απαίτηση της χούντας των συνταγματαρχών η δύναμη των περίπου 13.000 μελών να αποχωρήσει.

Οι ΗΠΑ έκριναν πως την απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μαλί επηρέασε καθοριστικά η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ.

Το ιστορικό των πραξικοπημάτων

Η ιστορία της χώρας έχει σημαδευτεί από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Μετά την ανεξαρτησία της (από τη Γαλλία) το 1960, έγιναν τέσσερα: τον πρώτο τον Απρίλιο του 1974, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Ντιορί Αμανί, το τελευταίο τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μαμαντού Ταντζά. Αυτό που ανακοινώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη είναι το πέμπτο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!