27.4 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 14:01

Πολωνία: Επίσημο αίτημα στη Γερμανία για να στείλει Leopard στην Ουκρανία – Δισταγμός Βερολίνου

Η Γερμανία έλαβε επίσημο αίτημα από την Πολωνία για την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπαλζάκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΓ του ΝΑΤΟ: Θα υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα των αρμάτων μάχης

«Η Γερμανία έχει ήδη λάβει το αίτημά μας να δεχθεί τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Μπαλζάκ στο Twitter, ενώ απηύθυνε έκκληση στο Βερολίνο να ενταχθεί «στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2».

«Πρόκειται για έναν κοινό μας στόχο, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός.

Η Βαρσοβία έχει επισημάνει ότι βρίσκεται σε συζήτηση με περίπου 15 χώρες για το θέμα αυτό.

Η Ουκρανία ζητεί εδώ και καιρό βαρέα άρματα μάχης προκειμένου να καταφέρει να σπάσει τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων και να ανακαταλάβει περιοχές που έχει χάσει.

Η Γερμανία, η έγκριση της οποίας απαιτείται για την επανεξαγωγή των Leopard 2, διστάζει να συμφωνήσει στην παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο Κίεβο, φοβούμενη ότι η Μόσχα θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Νέα άρνηση της Γερμανίας να δεσμευτεί για την αποστολή Leopard

Η Γερμανία αρνήθηκε και πάλι να δεσμευτεί να επιτρέψει την αποστολή γερμανικής κατασκευής τανκς στην Ουκρανία παρά τις έντονες πιέσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του Βερολίνου σχετικά με το αν θα επιτραπεί η αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ή εάν θα επιτραπεί σε άλλες χώρες με άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής να στείλουν τις μονάδες τους στο Κίεβο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη να αξιολογήσει την κατάσταση.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο εδώ, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και ετοιμάζουμε την απόφασή μας, η οποία θα έρθει πολύ σύντομα», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εξετάζουμε το θέμα, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τα άρματα μάχης Leopard». Σημείωσε ότι το Βερολίνο εξετάζει όχι μόνο το απόθεμά του και τα αποθέματά του στη βιομηχανία, αλλά και τη συμβατότητα των αρμάτων του για μάχη στην Ουκρανία, καθώς και ζητήματα σχετικά με την επιμελητεία της προμήθειας και της συντήρησης.

Έχοντας επίγνωση ότι η απροθυμία του Βερολίνου για τα τανκς έχει προσελκύσει ευρεία κριτική, ο Πιστόριους επέμεινε ότι η Γερμανία ήταν ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, εκτός από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και ότι αυτό «συχνά το ξεχνούν στη δημόσια συζήτηση».

Την Τρίτη, ο Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ προσπάθησε να υπερασπιστεί τη Γερμανία από την πιθανώς αναπόφευκτη κριτική μετά από αυτήν την τελευταία άρνηση να υποχωρήσει στα τανκς, λέγοντας ότι ήταν «βέβαιος ότι θα έχουμε μια λύση σύντομα». Σημείωσε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε μια «κομβική στιγμή», ωστόσο, και ότι οι σύμμαχοι «πρέπει να παράσχουν βαρύτερες μονάδες στην Ουκρανία. Και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα».

Η Γερμανία φαίνεται απρόθυμη να στείλει τα δικά της άρματα μάχης εκτός εάν οι ΗΠΑ παραδώσουν τα δικά τους οχήματα Abrams. Η Ουάσιγκτον δεν δεσμεύθηκε, λέγοντας ότι μόνο η εκπαίδευση για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους θα απαιτούσε μήνες.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας επέμεινε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει διχόνοια μεταξύ του Βερολίνου και των συμμάχων του, λέγοντας ότι «υπάρχουν ορισμένοι εταίροι που εξακολουθούν να αξιολογούν τις αποφάσεις τους και άλλοι θέλουν να προχωρήσουν λίγο πιο γρήγορα, αλλά δεν είμαστε διχασμένοι».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΥΦΑ: Απορρίπτει ισχυρισμούς Κινεζικής Κοινοπραξίας για τερματικό

Έκπληξη εκφράζει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) σε σχέση με ανακοίνωση της Κινεζικής Κρατικής Εταιρείας, που ηγείται της Κοινοπραξίας, που ανέλαβε την Κατασκευή...

ΧΑΚ: Με νέα άνοδο κατέκτησε τις 158 μονάδες – Στα 4,26 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ, κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών...

Σε νέα δίωρη επέμβαση υπεβλήθη ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά προχθές, Τετάρτη, από σφαίρες, «υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση» και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση,...

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Υποστήριξε στο Κογκρέσο την ανάγκη ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης, για παροχή ισχυρής...

Γαλλικό think tank: Οι στόχοι Ερντογάν πίσω από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας

Η εκ νέου μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, της δεύτερης εμβληματικής βυζαντινής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, είναι «μια άκρως συμβολική απόφαση» που αντανακλά...

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν το Τέξας: Τέσσερις νεκροί στο Χιούστον

Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την διακοπή ηλεκτροδότησης σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν το νοτιοανατολικό Τέξας. «Έχουμε μια καταιγίδα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!