7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:20

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ για τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη – Έκκληση Χέρτσογκ για συναίνεση

Εκατοντάδες εργαζόμενοι εταιρειών υψηλής τεχνολογίας διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Τελ Αβίβ, αποκλείοντας κεντρικούς δρόμους του κέντρου της πόλης κρατώντας ισραηλινές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα κατά της Kυβέρνησης και της νομοθετικής μεταρρύθμισης που μειώνει τις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο απεργιακής κινητοποίησης που υποστηρίζεται από 130 ιδιωτικές επιχειρήσεις και συντονίζεται από το νεοεμφανιζόμενο «Κίνημα κατά της Πολιτειακής Εκτροπής», που προέρχεται από τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών.

Παράλληλα, ανοικτή επιστολή επέδωσαν σήμερα οργανώσεις νομικών που απασχολούνται στο δημόσιο, εισαγγελέων και νομικών συμβούλων σε κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες προς την γραμματεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προειδοποιώντας ότι εάν η Κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της να εφαρμόσει τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί, θα κατέβουν σε απεργία διαρκείας.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο δασκάλων που διδάσκουν στην δημόσια εκπαίδευση, εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική πόλωση που δημιουργήθηκε με αφορμή την νομοθετική μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «βλέπει τα αντίπαλα στρατόπεδα έτοιμα να δώσουν την δική τους μάχη για την πολιτειακή φυσιογνωμία του Ισραήλ». «Ανησυχώ βαθύτατα επειδή βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός αγώνα ανάμεσα στους πολίτες της κοινωνίας μας, έναν αγώνα στον οποίον κινδυνεύουμε να βρεθούμε δέσμιοι όλοι μας», τόνισε ο Χέρτσογκ, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε όλοι μας να επιδείξουμε υπευθυνότητα και να περισώσουμε ό,τι όλοι μας έχουμε κτίσει εδώ με πολύ κόπο».

Στο μεταξύ,  άνοιξε ο δημόσιος διάλογος στα τοπικά ΜΜΕ με αφορμή χθεσινή δήλωση του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ, ως προς το ενδεχόμενο να συσταθεί εκ μέρους του Προέδρου του κράτους ειδική επιτροπή που θα κληθεί να επεξεργαστεί τυχόν μεταβολές στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης. Η χθεσινή δήλωση Λαπίντ πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του «Υπάρχει Μέλλον-(Yesh Atid)».

Η δήλωσή του προκάλεσε επικρίσεις εκ μέρους εκπροσώπων της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιογραφικών μέσων που εκφράζουν τις θέσεις της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Λαπίντ ότι «υποχωρεί έναντι της Κυβέρνησης». Σχετικές επικρίσεις εξέφρασε και ο Υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης Κυβέρνησης και ηγέτης του κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας (Israel Beitenu)», Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Σε διευκρινιστική του ανάρτηση στον λογαριασμό που τηρεί στο facebook, ο Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «απολύτως κανέναν συμβιβασμό δεν πρότεινε στην Κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι πρότεινε «το ζήτημα των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για την λειτουργία της δικαιοσύνης να πάψει να καθορίζεται από την Κυβέρνηση και να ανατεθεί σε επιτροπή που θα συστήσει ο Πρόεδρος του κράτους και που θα χαίρει της εμπιστοσύνης του λαού και θα σταματήσει την διαδικασία που υποκινεί ένας Πρωθυπουργός, βεβαρημένος με κατηγορητήρια που εκκρεμούν, και ορισμένοι Υπουργοί του που έχουν καταδικασθεί από την δικαιοσύνη για ποινικά αδικήματα».

Αξιωματούχοι της συμπολίτευσης, σε σημερινές τους δηλώσεις στα τοπικά μέσα σχολίασαν όσα ειπώθηκαν χθες από τον Γιαΐρ Λαπίντ, λέγοντας ότι «ακόμα και σε περίπτωση που θα συσταθεί μία επιτροπή με μέλη που θα επιλέξει ο Πρόεδρος της χώρας, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την δικαιοσύνη δεν πρόκειται να καθυστερήσει».

Βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής νομικής επιτρόπου, Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα, αφότου μεταδόθηκε χθες από την κρατική τηλεόραση της χώρας η πληροφορία ότι έχει τεθεί προς συζήτηση σε δικαστικούς κύκλους το ενδεχόμενο να κριθεί έκπτωτος ο Βενιαμίν Νετανιάχου από την θέση του Πρωθυπουργού της χώρας λόγω νομικού κωλύματος που συντρέχει στο πρόσωπό του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, η νομική σύμβουλος της Κυβέρνησης, Μπαχαράβ-Μιάρα, φέρεται να εξέφρασε νομική επιχειρηματολογία ενώπιον δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ο Νετανιάχου είναι δυνατόν να κριθεί έκπτωτος επειδή, κατά την έναρξη της ποινικής διαδικασίας για την διακρίβωση των ποινικών του υποθέσεων, είχε δηλώσει δια των συνηγόρων του ότι τυχόν νομοθετική μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να επηρεάσει την διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεών του.

Σύμφωνα με την φερόμενη επιχειρηματολογία της κυβερνητικής νομικής επιτρόπου Μπαχαράβ-Μιάρα, η καθ’ αυτή προώθηση των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης, της οποίας προΐσταται ο Νετανιάχου, συνιστά παράβαση της προσωπικής δέσμευσης του υποδίκου και νυν Πρωθυπουργού. Η επιχειρηματολογία της Μπαχαράβ-Μιάρα φέρεται μάλιστα να τελεί σε πλήρη συμφωνία με το σκεπτικό που περιέλαβε η πρόσφατη απόφαση περί της ανάγκης καθαίρεσης από τα υπουργικά του καθήκοντα του Αριέ Ντέρι, τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου συμμορφώθηκαν με την απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα την προχθεσινή απομάκρυνση του Ντέρι από την θέση του Υπουργού Εσωτερικών και Υγείας.

Η νομική επίτροπος Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα διέψευσε σήμερα τις σχετικές πληροφορίες, δηλώνοντας ότι δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συζήτηση για το ζήτημα με κανέναν. Ανταπαντώντας, στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης, με δηλώσεις τους σήμερα το πρωί στα τοπικά ΜΜΕ, δήλωσαν ότι «πριν καν η νομική επίτροπος προσπαθήσει να θέσει ζήτημα δικαστικής καθαίρεσης του Νετανιάχου από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, θα πρέπει να ξέρει ότι θα καθαιρεθεί η ίδια από την θέση που κατέχει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!