27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 21:25

Δεν ενημερώθηκε για την παραχώρηση του παράνομου αεροδρομίου Λευκονοίκου, λέει ο Ασίλ Ναδίρ

Συνέντευξη του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, Ασίλ Ναδίρ φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» μετά το θέμα που προέκυψε με την παραχώρηση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκονοίκου στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για δημιουργία στρατιωτική βάσης, με την αιτιολογία της «μη καταβολής των οφειλόμενων ποσών» και «της συνέχισης της ανωτέρας βίας όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «συμφωνία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του αεροδρομίου Λευκονοίκου» στον Ναδίρ υπογράφηκε το 2010 με την εταιρεία του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, Resource Consulting Ltd με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λειτουργία του αεροδρομίου μεταβιβάστηκε στη διοίκηση του κατοχικού στρατού, σημειώνει η εφημερίδα και ο Ναδίρ δήλωσε πως θα προσφύγει στη «δικαιοσύνη».

Όπως γράφει η εφημερίδα, σε βίντεο που ανάρτησε η σύζυγος του Ασίλ Ναδίρ, Νουρ, δήλωσε ότι από τον Τύπο άκουσαν ότι λύθηκε η σύμβαση και διερωτήθηκε κατά πόσο είναι «πράξη συνείδησης, δημοκρατίας και ηθικής το να μαθαίνει κανείς ότι πρόκειται για στρατιωτική βάση από εφημερίδες, χωρίς καμία προειδοποίηση, καμία ειδοποίηση και κανένα γραπτό».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το «αεροδρόμιο» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για στρατιωτικούς σκοπούς το 2019. Η τότε «κυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) – Κόμματος του Λαού (HP), μετά από αίτημα της Τουρκίας, είχε παραχωρήσει το «αεροδρόμιο» κατεχόμενου Λευκονοίκου για λίγο καιρό στη χρήση του στρατού, σύμφωνα με τη ρήτρα «ανωτέρας βίας» της σύμβασης.

Η Νουρ Ναδίρ ανέφερε ότι το 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του τότε «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ, του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, του Τούρκου «πρέσβη», Αλί Μουράτ Μπαστσερί και του Ασίλ Ναδίρ. Η Νουρ Ναδίρ εξήγησε ότι στη συνάντηση αυτή επισημάνθηκε η ρήτρα «ανωτέρας βίας» στη σύμβαση για τη χρήση του «αεροδρομίου» για στρατιωτικούς σκοπούς και η περιοχή παραχωρήθηκε στους στρατιωτικούς «μέχρι να περάσει ο κίνδυνος». Ισχυρίστηκε ότι ζητήθηκε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι ο Ναδίρ το αποδέχθηκε.

Μιλώντας στην «Γενί Ντουζέν», ο Ναδίρ δήλωσε ότι πολλά αεροδρόμια στην Τουρκία μπορούν να εκτελούν ταυτόχρονα στρατιωτικά και πολιτικά έργα, για να προσθέσει ότι «η Σμύρνη είναι έτσι, η Αττάλεια είναι έτσι… Αυτά δεν πρέπει να αγνοηθούν».

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής της χώρας είναι η έλλειψη μιας σωστής οικονομικής δομής. Μια χώρα χωρίς οικονομική δομή δεν μπορεί να κάνει καλό. Έχω ξοδέψει περισσότερο μόχθο από ό,τι έχω ξοδέψει για οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου για αυτή την επιχείρηση, η οποία θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει απίστευτο εισόδημα στο κράτος», είπε.

Αναφέροντας ότι το παράνομο αεροδρόμιο είναι «μη λειτουργικό» λόγω των γραμμών υψηλής τάσης, ο Ναδίρ δήλωσε ότι «έχω επανειλημμένα πει ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Με αυτούς τους στύλους, το αεροδρόμιο δεν έχει καμία δυνατότητα λειτουργίας, τα αεροσκάφη δεν μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν. Για την απομάκρυνσή τους, το κράτος διέθεσε αρκετές φορές προϋπολογισμό, πόσα χρόνια πέρασαν από τότε, είπαμε να τα απομακρύνουμε, δεν έγινε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!