26.3 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 11:58

Παραμένει περικυκλωμένη από κινεζικά πολεμικά πλοία και μαχητικά η Ταϊβάν

Εννέα κινεζικά πολεμικά πλοία και 26 στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από την Ταϊβάν εντόπισε το υπουργείο Άμυνας της νήσου σήμερα, ενώ από χθες το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν τα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα κινεζικά αεροσκάφη «πέρασαν τη διάμεση γραμμή», ενώ τα πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν περί τις 11:00 (τοπική ώρα· στις 96:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, η Ταϊπέι έκανε λόγο για οκτώ πλοία.

«Ανεύθυνη» η συμπεριφορά της Κίνας, λέει η προέδρος της Ταϊβάν

Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας προκαλούν «αστάθεια» στην Ταϊβάν και στην περιφέρεια κι αποτελούν «ανεύθυνες» ενέργειες για οποιαδήποτε μεγάλη χώρα, κατήγγειλε σήμερα η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου πως ολοκληρώθηκαν τριήμερες ασκήσεις γύρω από τη νήσο.

Τα γυμνάσια άρχισαν το Σάββατο, μετά την επιστροφή της κυρίας Τσάι από την περιοδεία της στην κεντρική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας έκανε δυο «διελεύσεις» από τις ΗΠΑ, που συμπεριέλαβαν, τη δεύτερη φορά, συνάντησή της με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ωστόσο πως συνεχίζουν να επιχειρούν οκτώ πλοία του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού γύρω από τη νήσο.

Η κυβέρνηση της Κίνας, η οποία είχε προειδοποιήσει αυτήν των ΗΠΑ να μην επιτρέψει στην κυρία Τσάι να κάνει επίσημη επίσκεψη, ούτε να συναντηθεί με τον κ. Μακάρθι, δεν έχει αποκηρύξει ποτέ τη χρήση βίας για την επανένωση της Ταϊβάν, που χαρακτηρίζει αποσκιρτήσασα επαρχία της, με την ηπειρωτική χώρα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν, η οποία ειδικά αφότου εξελέγη στην προεδρία η κυρία Τσάι απορρίπτει ολοένα πιο απερίφραστα τις κινεζικές θέσεις, κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους τα γυμνάσια, που θεωρήθηκαν αντίποινα για τις επαφές της στις ΗΠΑ.

Μέσω Facebook, η κυρία Τσάι τόνισε πως «εκπροσωπώ τη χώρα μου στον κόσμο», ότι οι επισκέψεις στις ΗΠΑ δεν είναι τίποτε καινούργιο και ότι αυτό αναμένουν από την ίδια οι 23 εκατ. κάτοικοι της Ταϊβάν.

Ωστόσο «η Κίνα το χρησιμοποίησε αυτό για να προχωρήσει σε στρατιωτικά γυμνάσια, προκαλώντας αστάθεια στην Ταϊβάν και στην περιφέρεια. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη συμπεριφορά από οποιαδήποτε μεγάλη χώρα στην περιφέρεια», στηλίτευσε.

Ο κινεζικός στρατός έκανε προσομοιώσεις πληγμάτων ακριβείας και αποκλεισμού της νήσου στα γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν δεκάδες μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου αεροπλανοφόρου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν έκανε λόγο για 91 πτήσεις κινεζικών αεροσκαφών γύρω από το νησί χθες Δευτέρα, αριθμό που κατά το Central News Agency αποτέλεσε ρεκόρ, αν και το ίδιο το υπουργείο απέφυγε να το επιβεβαιώσει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

H Kύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό λέει ο Υπουργός Μετανάστευσης Ελλάδας

Η Κύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό και η Ελλάδα ως χώρα και αυτή της πρώτης γραμμής, στηρίζει τις πρωτοβουλίες της, δήλωσε ο Υπουργός...

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας το απειλητικό μήνυμα που στάλθηκε σε σχολεία παγκυπρίως

Απειλητικό μήνυμα για ύπαρξη βόμβας στάλθηκε σήμερα σε πολλά σχολεία παγκυπρίως, με την Αστυνομία να εξετάζει τις πληροφορίες. Συγκεκριμένα, το απειλητικό μήνυμα, το οποίο έχει...

ΙδΕΚ: Κουπόνια Καινοτομίας – €10.000 ανά Επιχείρηση

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προγράμματος «Κουπόνια Καινοτομίας - InnoVouchers», διαθέτει €10.000 ανά έργο και δωρεάν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε κυπριακές...

Στρατός ΗΠΑ: Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα

Άρχισαν να κινούνται στην ξηρά μέσω της προσωρινής προβλήτας στη Γάζα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής, η Κεντρική Διοίκηση...

Συμφωνήθηκε επαναξιολόγηση της κατάστασης στη Συρία στην Υπουργική Σύνοδο για μεταναστευτικό – Τα 7 σημεία

Με την ευκαιρία της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, Κύπρος, στις 16-17 Μαΐου 2024, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, δηλαδή η Αυστρία, η Τσεχική...

Η Παλαιστίνη ζήτησε από την FIFA την αποβολή του Ισραήλ

Συνάντηση με τους προέδρους των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ είχε ο ισχυρός άνδρας της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κατά την οποία άκουσε τον Τζιμπρίλ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!