Τα πράγματα φέτος είναι διαφορετικά, οι Αμερικανοί (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί) έχουν κουραστεί από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη στο Κίεβο, και ο κ. Ζελένσκι αντιμετωπίζει προκλήσεις: θα προσπαθήσει σήμερα από την Ουάσινγκτον να πείσει τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να τον βοηθούν ώστε να απωθήσει τον ρωσικό στρατό, αν είναι δυνατό με νέα, ισχυρά όπλα.

Η ατμόσφαιρα τώρα είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή που είχε αντιμετωπίσει ο Ζελένσκι στις 21 Δεκεμβρίου 2022, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. Η επίσκεψη εκείνη, η πρώτη του στο εξωτερικό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε προετοιμαστεί με άκρα μυστικότητα. Τότε είχε γίνει δεκτός μετά βαΐων και κλάδων στον Λευκό Οίκο, ενώ καταχειροκροτήθηκε στο Κογκρέσο.

Μακάρθι: «Δεν δεσμεύομαι για τίποτα»

Όμως έκτοτε οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων -μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου- και η αίσθηση του επείγοντος αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ξεφτίσει.

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ζελένσκι θα συναντηθεί κεκλεισμένων των θυρών με επιλεγμένα μέλη του Κογκρέσου – συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι – και του Λευκού Οίκου, και δεν θα απευθύνει ομιλία και στα δύο σώματα. Εννοείται βέβαια πως θα πάει και στο Πεντάγωνο και θα έχει συνάντηση με το ζεύγος Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η πιο κρίσιμη και πιο δύσκολη συνάντηση που θα έχει είναι με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Κέβιν ΜακΚάρθι.

«Έχω να του κάνω ερωτήσεις. Ίσως να δώσει εξηγήσεις για τα χρήματα που έχουμε ήδη δαπανήσει. Ποια είναι η στρατηγική του για τη νίκη;», δήλωσε την Τρίτη ο ΜακΚάρθι, που δέχεται πιέσεις από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων και βοήθειας στο Κίεβο.

Μάλιστα το πήγε και λίγο πιο μακριά: «Είναι εκλεγμένος ο Ζελένσκι στο Κογκρέσο; Είναι ο πρόεδρός μας; Δεν θα του υποσχεθώ τίποτα αν δεν συζητήσω μαζί του», είπε στο ABC.

Ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει μια διαφορετική πολιτική πραγματικότητα από αυτή που τον «αποθέωσε» πέρυσι. Στο πεδίο της μάχης, η περιβόητη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν έφερε τα αποτελέσματα που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι, αυξάνοντας τις προοπτικές μιας παρατεταμένης σύγκρουσης.

REUTERS/Jonathan Ernst

24 εκατ. δολάρια περιμένουν να αποδεσμευτούν

Το Κογκρέσο εξετάζει επί του παρόντος το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για βοήθεια 24 δισ.  δολαρίων για την Ουκρανία, μέρος μιας ευρύτερης μάχης για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το επόμενο οικονομικό έτος, το οποίο ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι συζητήσεις προσκρούουν εν μέρει στον προϋπολογισμό για τη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Βέβαια κατά τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είναι «ζωτικής» σημασίας το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει τα 24 δισεκ. δολάρια.

«Όσοι πιστεύουν ότι το κόστος στήριξης της Ουκρανίας σήμερα είναι υψηλό, ας σκεφτούν μόνο σε ποιο βαθμό θα είναι υπέρογκο, σε αίμα και χρήματα, αν την εγκαταλείψουμε, αν τον αφήσουμε (τον Πούτιν) να καταλάβει όλη την Ουκρανία και να βρεθεί σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι θέλει πυραύλους, ο Μπάιντεν θέλει να καταλάβει τι γίνεται στο πεδίο

Το αίτημα Μπάιντεν κρέμεται πάντως από μια κλωστή. Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι σύμμαχοι έχουν κουραστεί και πως μια παρατεταμένη σύγκρουση είναι το πιθανότερο σενάριο. Το είπε άλλωστε και στον ΟΗΕ.

REUTERS/Brendan McDermid

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα της επιτραπεί να ασκεί βαρβαρότητα στην Ουκρανία χωρίς συνέπειες», τόνισε την Τρίτη ο Μπάιντεν στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπάιντεν «θέλει να αποκτήσει μια ιδέα για το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης», αλλά επίσης να «δηλώσει απολύτως ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε μαζί τους για όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε χθες ο Κίρμπι.

Τι θέλει ουσιαστικά ο Ζελένσκι; Νέα στρατιωτική βοήθεια. Ο ίδιος δε,  δήλωσε στο CNN ότι θα «απογοητευτεί κάπως» αν δεν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον με την υπόσχεση η Ουκρανία να λάβει τακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

Η Ουάσινγκτον επαναλαμβάνει ότι δεν έχει αποφασίσει τίποτα οριστικό – ακόμα.

Ελίζα Καραγιώργη  [email protected]