33.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Μάιος 2024 | 15:37

Ομιλία Ζελένσκι στο Βρετανικό Κοινοβούλιο: Η Ουκρανία και η Βρετανία νίκησαν τον φόβο του πολέμου

Στο βρετανικό Κοινοβούλιο μίλησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρόντων βουλευτώ και από τη Βουλή των Κοινοτήτων και από τη Βουλή των Λόρδων.

Οι βουλευτές τον υποδέχθηκαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα σε μια «σπάνια εκδήλωση» αλληλεγγύης όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χάιλ που τον καλωσόρισε στο βήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, παραμερίζοντας τις πολιτικές τους διαφορές, στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον και χειροκροτήσουν, ως ένδειξη ότι σύσσωμο το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού.

«Το να αγωνίζεσαι για την πατρίδα σου δεν είναι απλά ένας αγώνας για τα σύνορα της χώρας σου αλλά αγώνας για την ελευθερία και την δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Λίντσεϊ Χάιλ λίγο πριν δώσει τον λόγο στον Ουκρανό πρόεδρο.

«Η νίκη μας θα αλλάξει τον κόσμο»

Με τη σειρά του ο πρόεδρος Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «ήρθα εδώ και στέκομαι μπροστά σας στο όνομα όλων των Ουκρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και εξ ονόματος τους θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια σας».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Κιέβου από την πρώτη στιγμή». Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίον διατηρούν εξαιρετική σχέση, σημειώνοντας πως η σημαντική του βοήθεια, ένωσε όλους τους συμμάχους στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία και η Βρετανία νίκησαν τον φόβο του πολέμου», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ζελένσκι επισημαίνοντας παράλληλα πως «ήδη έχουμε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα». Όπως όμως είπε «το κακό παραμένει και η μάχη συνεχίζεται» αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτό θα νικηθεί. «Θα νικήσουμε το κακό και γνωρίζω πολύ καλά ότι η νίκη μας θα αλλάξει τον κόσμο», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Για την βοήθεια της Βρετανίας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βοηθούσε την χώρα του ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας. Στάθηκε στην προμήθεια των τεθωρακισμένων Challenger 2 αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών στην Αγγλία για να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. «Η βοήθεια σας δεν είναι σημαντική μόνο για το μέλλον της Ουκρανίας αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο Ζελένσκι.

Σε μια συμβολική πράξη δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής ένα κράνος Ουκρανού πιλότου το οποίο έγραφε επάνω «έχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά να την προστατεύσουμε».

O Ουκρανός πρόεδρος συναντάται με τον βασιλιά Κάρολο και μετά θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα τον υποδεχθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χαλκός: Για πρώτη φορά ξεπερνά τα 11.000 δολάρια τον τόνο

Για πρώτη φορά, η τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), έσπασε το φράγμα των 11.000 δολαρίων τον τόνο, καταγράφοντας ένα νέο...

Τραμπ: Χαμός με βίντεο στο Truth Social περί «ενοποιημένου Ράιχ»

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά από μια ανάρτηση στον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social, όπου γίνεται αναφορά σε «ενοποιημένο Ράιχ». «Τι...

Ένας νεκρός και τουλάχιστον 30 τραυματίες από έντονες αναταράξεις σε πτήση από Λονδίνο για Σιγκαπούρη (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έντονες αναταράξεις κατά τη διάρκεια πτήσης της Singapore Airlines από το Λονδίνο προς τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα...

Ίσως τη μεγαλύτερη ποσότητα οπλισμού μέχρι σήμερα εντόπισε η Αστυνομία στην Ορόκλινη

Ίσως τη μεγαλύτερη ποσότητα οπλισμού και πυρομαχικών, η οποία έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο, εντόπισε εχθές η Αστυνομία στο νεκροταφείο Ορόκλινης, σε επιχείρηση...

Διήμερη επίσκεψη ΠτΔ στην Πολωνία

Στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο...

Παρέμβαση Χριστοδουλίδη για αλλαγή κρεβατιού στο νοσοκομείο Τροόδους: «Ντρέπομαι…»

Ντροπή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφορικά με παρέμβαση του για το Νοσοκομείο του Τρόοδους. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ντρέπεται που ρωτά γιατί να χρειαστεί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!