18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 21:34

Οι σύνοδοι ΗΠΑ – Ρωσίας: Από τον πάγο του Ψυχρού Πολέμου στην καλή χημεία

Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντώνται σήμερα κατά τη διάρκεια της πρώτης μεταξύ τους συνόδου, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραθέτει ιστορικές συναντήσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων από το 1959 ως το 1995.

1959: Άιζενχαουερ και Χρουστσόφ

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και ο Νικίτα Χρουστσόφ συναντήθηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ τον Σεπτέμβριο. Ήταν η πρώτη επίσκεψη ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης στις ΗΠΑ. Ο κ. Χρουστσόφ συνοδεύθηκε από την οικογένεια του και χρησιμοποίησαν την ευκαιρία να κάνουν περιοδεία στη χώρα, να επισκεφτούν τις καλλιέργειες καλαμποκιού της Άιοβα καθώς και το Χόλιγουντ, όπου είχε ένα από τα μυθικά ξεσπάσματά του ενώπιον κοινού που συμπεριλάμβανε την Μέριλιν Μονρό και την Ελίζαμπεθ Τάιλορ.

Η σύνοδος έληξε με μια ανακοίνωση ότι οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις θα εργαστούν προς την κατεύθυνση συνομιλιών για αφοπλισμό και για την κατάσταση του Βερολίνου το οποίο μοιράστηκε λόγω του Ψυχρού Πολέμου.

1961: Κένεντι και Χρουστσόφ

O νέος ένοικος του Λευκού Οίκου Τζον Φ. Κένεντι συναντήθηκε με τον έμπειρο Νικίτα Χρουστσόφ τον Ιούνιο του 1961 κάτω από τις περίτεχνες τοιχογραφίες των πρώην αυτοκρατορικών Ανακτόρων Σενμπρούν, τις Βερσαλίες της Βιέννης.

Η σύνοδος κατέληξε ως μια παγωμένη συνάντηση αντάξια της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου με το κλίμα να γίνεται ακόμη πιο ψυχρό από την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων της Κούβας από τις ΗΠΑ, που είχε γίνει λίγο νωρίτερα.

Το Βερολίνο ήταν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, αλλά δύο μήνες αργότερα κτίστηκε το Τείχος που μοίρασε την πόλη. Ένα χρόνο αργότερα ξέσπασε η Κρίση των πυραύλων της Κούβας, φέρνοντας τον κόσμο στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου.

1972: Νίξον και Μπρέζνεφ

Ο Πόλεμος του Βιετνάμ επισκίασε σε μεγάλο βαθμό τη σύνοδο της Μόσχας τον Μάιο στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκαν ο Ρίτσαρντ Νίξον και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διατάξει ευρείς βομβαρδισμούς στο Χανόι. Όμως η σύνοδος θα αποδεικνυόταν σημαντική για την έλευση της περιόδου της διπλωματίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, καθώς υπέγραψαν τις Συνθήκες SALT και ABM για τον έλεγχο των όπλων. Σε κοινή τους διακήρυξη είπαν ότι η ειρηνική συμβίωση είναι η μοναδική βάση για τις αμοιβαίες σχέσεις σε μια πυρηνική εποχή.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ακόμα δύο φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους, υπογραμμίζοντας έτσι την αναθέρμανση των δεσμών. Αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών θα γίνονταν και πάλι ψυχρές μετά την σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979.

1986: Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ

Οι Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συμμετείχαν σε τέσσερις συνόδους κατά τη διάρκεια τεσσάρων χρόνων. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε στην Ελβετία το 1985, όπου ο Ρέιγκαν, ο οποίος ακόμα κατηγορούσε τη «σατανική αυτοκρατορία» και προετοιμαζόταν να θέσει σε εφαρμογή ένα αμυντικό σύστημα με βάση το διάστημα, πρότεινε όπως ο ίδιος και ο Γκορμπατσόφ περπατήσουν δίπλα από τη Λίμνη Γενεύης «πάρουν λίγο φρέσκο αέρα». Όταν επέστρεψαν, έγινε λόγος για «χημεία». Ο Ρέιγκαν βρήκε τον Γκορμπατσόφ «πολύ άνετο, πολύ προσηνή», όπως θυμήθηκε αργότερα η σύζυγός του Νάνσι, ένας παράγοντας, ο οποίος σε συνδυασμό με την αμοιβαία εκτίμησή τους, τους επέτρεψε να αντιστρέψουν την κούρσα των εξοπλισμών.

Ένα χρόνο μετά τη Γενεύη οι δύο υπερδυνάμεις συναντήθηκαν και πάλι στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ, για να συζητήσουν την εξάλειψη των πυρηνικών οπλοστασίων τους. Ωστόσο οι συνομιλίες κατέρρευσαν όταν η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να καταργήσει το πυραυλικό αμυντικό της έργο “Star Wars”, που για το Κρεμλίνο ήταν απαράδεκτο.

Εντούτοις, η σύνοδος εκείνη θεωρείται έκτοτε ως ο προάγγελος σημαντικής αποκλιμάκωσης και σημείο καμπής του Ψυχρού Πολέμου. Οδήγησε σε μια συνθήκη, το 1987, που προνοούσε ότι και οι δύο δυνάμεις θα καταργούσαν τους πυρηνικούς πυραύλους τους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Χιλιάδες τέτοια όπλα καταστράφηκαν, μια κίνηση που ήταν η πρώτη σημαντική μείωση οπλισμών μεταξύ των ανταγωνιστών.

1992: Μπους και Γιέλτσιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποδέχθηκε τον Μπόρις Γιέλτσιν ως «ένα φίλο» κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Οι δύο κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να δημιουργήσουν μια στενή διαπροσωπική σχέση ως βάση για οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, αλλά επίσης και για να συνεχίσουν να μειώνουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους.

Η σύνοδος σηματοδότησε την είσοδο του Γιέλτσιν στη διεθνή σκηνή και το πρώτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ως κύριο του θέμα την μεταψυχροπολεμική περίοδο.

1995: Κλίντον και Γιέλτσιν

Ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπόρις Γιέλτσιν πραγματοποίησαν οκτώ συνόδους ενόσω ήταν στην εξουσία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Μία από τις συνόδους τους έγινε στο Χάιντ Παρκ της Νέας Υόρκης το 1995 όπου οι δύο άντρες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των χρόνων είχαν πολλές διαφωνίες, έδωσαν την εντύπωση ότι τα πήγαιναν καλά σαν ήταν δύο παλιοί φίλοι. Η σύνοδος δεν είχε ως αποτέλεσμα οποιεσδήποτε σημαντικές συμφωνίες αλλά μια δήλωση του Γιέλτσιν κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου έκανε το κλίμα πιο ελαφρύ και τον Κλίντον να ξεσπάσει σε ανεξέλεγκτα γέλια.

«Αυτό που γράφατε ήταν ότι η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλίντον θα ήταν μια καταστροφή», είπε ο Γιέλτσιν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «λοιπόν, τώρα για πρώτη φορά μπορώ να σας πω ότι εσείς είσαστε μια καταστροφή». Ο Κλίντον πήρε αρκετά λεπτά προσπαθώντας να επανακτήσει την ψυχραιμία του, ενώ την ίδια ώρα είχε βάλει το χέρι του φιλικά πίσω από τον ώμο του Γιέλτσιν. Από τον πλευρά του ο Ρώσος είχε ένα ήρεμο χαμόγελο του κωμικού που μόλις κατάφερε να κάνει το κοινό του να γελάσει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!