9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:03

Οι πύραυλοι του Πούτιν και η επικίνδυνη κλιμάκωση

Του Μιχάλη Ψύλου
Δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, η κλιμάκωση του πολέμου φαίνεται να μην έχει τέλος, με τη Μόσχα να απειλεί να καταφύγει σε όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα στο πεδίο της μάχης.

Το φάντασμα μιας πυρηνικής επίθεσης επιστρέφει δυστυχώς και πάλι στην Ευρώπη. « Εάν η Δύση συνεχίσει να παρεμβαίνει στον πόλεμο, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλο το πολεμικό της οπλοστάσιο», λένε πηγές στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν σαφής: « Εάν κάποιος από το εξωτερικό σκοπεύει να παρέμβει στις ουκρανικές εξελίξεις και αποτελέσει απειλή για τη Ρωσία, η απάντησή μας θα είναι άμεση ».

Η απειλή γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη καθώς τα λόγια του Ρώσου προέδρου έρχονται λίγες μέρες μετά τη δοκιμή του ρωσικού πυραύλου Sarmat, που ονομάστηκε επίσης Satan 2. Πρόκειται για τον νέο βαλλιστικό πύραυλο με  ικανότητα μεταφοράς  15 πυρηνικών  κεφαλών. Ο Sarmat σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τον σοβιετικής κατασκευής πύραυλο Voyevoda, ο οποίος ονομαζόταν «Satan» στη Δύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καλωσορίσει στις 20 Απριλίου την πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat. Η ονομασία του πυραύλου συνδέεται με έναν νομαδικό λαό, που έζησε κατά την αρχαιότητα γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ της Ρωσίας και της σημερινής Ουκρανίας.

Ο “RS-28 Sarmat” (η επίσημη ονομασία του) είναι ένας βαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές 18.000 km, ικανός να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές, βάρους άνω των 200 τόνων. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο site redsamovar, το επιθετικό φορτίο του πυραύλου μπορεί να είναι είτε ανεξάρτητες κεφαλές είτε υπερηχητικά συστήματα Avangard.

Οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι Avangard διαφημίζονται ως «σχεδόν ανίκητοι» χάρη στην ικανότητά τους να αλλάζουν πορεία και ύψος με πολύ υψηλές ταχύτητες, ταχύτητα που έφτασε τα 27 Mach, ή 27 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Το 2019, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο Sarmat «σχεδόν δεν είχε όρια εμβέλειας» και ότι ήταν σε θέση «να στοχεύσει σε στόχους από τον Βόρειο Πόλο ως και τον Νότιο Πόλο».

Αυτός ο πύραυλος βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση, λέει ο Γκί Μάρτιν,αρχισυντάκτης της νοτιοαφρικανικής ιστοσελίδας defenceWeb που ειδικεύεται στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, ο πύραυλος θα έχει την ικανότητα να σβήσει από τον χάρτη μια περιοχή «στο μέγεθος του Τέξας ή της Γαλλίας», γράφει η Liberation. «Αυτός ο πύραυλος θα μπορούσε ωστόσο να εκμηδενίσει  μια μικρή χώρα», προειδοποιεί ο Μάρτιν αφού είναι ικανός να φέρει 15 πυρηνικές κεφαλές.

«Ο RS-28 Sarmart/SS-X-30/Satan II δεν μπορεί να καταστρέψει όλη τη ζωή στη Γη», πρόσθεσε ο Γκι Μάρτιν. Αλλά έχει
έχει σχεδιαστεί «να αποφεύγει τις εχθρικές άμυνες, αλλά δεν είναι απρόσβλητος στα μέτρα που λαμβάνονται για την πιθανή αντιμετώπισή του», συνεχίζει.

Η ισχύς του θα ήταν 100 έως 200 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ατομικής βόμβας που έπληξε τη Χιροσίμα.

Ένας 100% ρωσικός πύραυλος

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πύραυλος Sarmat  έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στη Ρωσία και έχει βεληνεκές 18.000 χιλιομέτρων.  Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να «τρυπήσει» την αμερικανική αμυντική ασπίδα. Επιπλέον, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Sarmat μπορεί να είναι σε θέση να μεταφέρει ένα άλλο επικίνδυνο όπλο, την υπερηχητική κεφαλή Avangard, ικανή να παρακάμψει διάφορες αντιπυραυλικές άμυνες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα redsamovar, ο πύραυλος σχεδιάστηκε από το γραφείο σχεδιασμού Μακέγιεφ.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, αναφέρει ότι αυτό το όπλο θα είναι επιχειρησιακό προς τα τέλη του 2022. «Μετά το τέλος του προγράμματος δοκιμών, ο Sarmat θα εισέλθει στις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας  Ιγκόρ Κονασένκοφ. Οι «στρατηγικές» δυνάμεις, στον ευρύ τους ορισμό, έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να παρεμβαίνουν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Το αφεντικό του Κρεμλίνου επαίνεσε το νέο όπλο ως μοναδικό. Ο πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του δήλωσαν ότι ήταν σε θέση να παραβιάσει οποιοδήποτε πιθανό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Ο  Sarmat θα μπορούσε να πλήξει ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με αναφορές της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos θα να είναι σε θέση να εγγυηθεί τη ρωσική υπεροχή και ασφάλεια για τα επόμενα 30-40 χρόνια.

Νέοι υπερηχητικοί ή πυρηνικοί πύραυλοι 

Ανάμεσα στα νέα όπλα, είναι ο γνωστός πλέον υπερηχητικός πύραυλος  Kinzhal, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία. Τουλάχιστον πέντε φορές ταχύτερος  από τον ήχο, ο πύραυλος Khinzal μπορεί να φτάσει τα 6.190 χιλιόμετρα την ώρα και έχει εμβέλεια 1.500-2.000 χιλιομέτρων, με ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικό ή συμβατικό ωφέλιμο φορτίο 480 κιλών.

Εκτός από  τον υπερηχητικό Khinzal,υπάρχουν οι πύραυλοι Zircon και το Tsirkon,με βεληνεκές 500-1.000 χιλιομέτρων που θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν εναντίον χερσαίων στόχων.

Μεταξύ των πυρηνικών πυραύλων κρουζ είναι και ο Burevestnik . Σε αντίθεση με τα άλλα όπλα που παρέχονται στη Ρωσία, σύμφωνα με τους ειδικούς αυτός ο πύραυλος αυτός είναι από τους πιο μυστηριώδεις ή σε κάθε περίπτωση για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες. Σύμφωνα με όσα λίγα είναι γνωστά, αυτός ο πύραυλος θα είχε την ικανότητα να πετάει σε σχεδόν απεριόριστες αποστάσεις και σε πολύ χαμηλό ύψος, έτσι ώστε η αναχαίτισή του είναι στην πραγματικότητα πιο περίπλοκη για τα αντιαεροπορικά συστήματα.

Η Ρωσία διαθέτει επίσης τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Poseidon, που μπορούν να ταξιδεύουν σε βάθοσ 1000 μέτρων. Το Poseidon είναι διαμορφωμένο ως ένα είδος υποβρύχιου drone ικανό να πλήττει ναυτικούς σχηματισμούς και ακτές, με πυρηνικές κεφαλές, δυνητικά απρόσβλητο από τα παραδοσιακά ανθυποβρυχιακά συστήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!