27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 12:17

Οι Κούρδοι αντιδρούν και καταδικάζουν τις νέες επιθέσεις της Τουρκίας και του Ιράν

Οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ αντιδρούν και καταδικάζουν τις νέες αεροπορικές επιθέσεις που εξαπολύουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Τουρκία και το Ιράν στα βόρεια τμήματα των δύο χωρών.

Με πρόσχημα την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης, τα ξημερώματα της Κυριακής η Τουρκία ξεκίνησε νέα αεροπορική επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας. Αεροπορική επίθεση στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ, στο Αυτόνομο Κουρδιστάν, εξαπέλυσε σχεδόν ταυτόχρονα και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Ο απολογισμός των τουρκικών βομβαρδισμών

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο «Φιράτ», στις 19 Νοεμβρίου, στις 00:00, το τουρκικό κράτος βομβάρδισε τις περιοχές Ντέρικ, Ντιρμπέσιγιε, Εμπού Ρασέν, Κομπάνι και Σέχμπα στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Στο Ντέρικ, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί άφησαν πίσω τους 11 νεκρούς και 6 τραυματίες. Επίσης, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της περιοχής υπέστη σοβαρές ζημιές.

Στο Ντιρμπέσιγιε, έχασαν τη ζωή τους συνολικά τρία πρόσωπα. Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο στην περιοχή υπάρχουν και τραυματίες.

Στο Κομπάνι, εξαιτίας της επίθεσης της Τουρκίας έχασαν την ζωή τους δυο στρατιώτες της Συρίας. Επίσης, τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες.

Στη περιοχή, επίθεση δέχθηκε και το νοσοκομείο πανδημίας.

Στο Εμπού Ρασέν, έχασαν τη ζωή τους τρεις Σύριοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν συνολικά έξι άνθρωποι.

Στη συνοικία Τάλιρ Ριφάτ του Χαλεπιού, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού, έχασαν τη ζωή τους πέντε μαχητές και τραυματίστηκαν δύο πολίτες.

Σύμφωνα με το «Φιράτ», το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό κράτος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Βόρειας Συρίας, πλήττοντας το Μίμπιτς και της Σέχμπα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι Κούρδοι μαχητές ανταπέδωσαν στην τουρκική επίθεση εξαπολύοντας πυραύλους που έπεσαν την Κυριακή στα τουρκικά εδάφη.

Οι αντιδράσεις 

Το «Φιράτ» δημοσίευσε δηλώσεις του μέλους του Συμβουλίου Συμπροεδρίας του κόμματος PYD, Αλντάρ Χαλίλ σχετικά με τη νέα επίθεση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Ο κ. Χαλίλ, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα που την τελευταία δεκαετία ελέγχει το βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας, κάνει λόγο για μια νέα προσπάθεια της Τουρκίας για εισβολή στη Συρία. «Αυτή είναι η γενική πολιτική τους. Το τουρκικό κράτος δεν επιθυμεί την ανάπτυξη της ειρήνης και της δημοκρατίας στη Συρία, και στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί τον τερματισμό της κρίσης στην περιοχή. Κρατιέται ζωντανή μέσα από αυτές τις κρίσεις», σημειώνει ο Κούρδος πολιτικός.

Ο κ. Χαλίλ προσθέτει ότι «όπως είναι γνωστό, η Τουρκία θέλει να καταλάβει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, ενεργώντας εντός των συνόρων του «Misak-ı Millî (Εθνικός Όρκος του απελευθερωτικού κινήματος, ηγέτης του οποίου υπήρξε ο Μουσταφά Κεμάλ την περίοδο 1919-1922)». Έτσι, θέλει να ανακηρύξει μια νέα Δημοκρατία της Τουρκίας. Ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει η 100ή επέτειος από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, η Τουρκία θέλει να κηρύξει μια μεγάλη νίκη και να αντιμετωπίσει τις επόμενες εκλογές με αυτή τη νίκη».

Ο κ. Χαλίλ εκφράζει ακόμη την άποψη ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στο Πέρα ήταν μια σκευωρία του τουρκικού βαθύ κράτους. Ακόμη, ασκεί κριτική στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη στάση που τηρούν απέναντι στη νέα τουρκική επιθετικότητα και προσθέτει ότι η Ρωσία «προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος της στην Ουκρανία, μπορεί να κάνει παραχωρήσεις προς το τουρκικό κράτος».

Στη νέα επίθεση της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας αντέδρασε και η γυναικεία πτέρυγα του κουρδικού κινήματος, η οργάνωση «PAJK», η οποία προέβη σε γραπτή δήλωση, στην οποία εκφράζεται, μεταξύ άλλων, η άποψη ότι «κυβέρνηση AKP-MHP προσπαθεί εδώ και μέρες να ρίξει την ευθύνη για τη βίαιη επίθεση κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ταξίμ στο Κίνημα Ελευθερίας και την Αυτόνομη Διοίκηση της Ροζάβα (Βόρεια Συρία)»

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού της «PAJK» εφιστά την προσοχή στη «συνωμοσία» με την οποία οργανώθηκε η επίθεση στο Πέρα.

Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης, την είδηση ότι οι Κούρδοι έχουν βγει στους δρόμους σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και διαμαρτύρονται κατά του τουρκικού κράτους.

Η ιρανική επίθεση στο Αυτόνομο Κουρδιστάν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κουρδικό Τύπο, σχεδόν ταυτόχρονα με τους νέους βομβαρδισμούς στη βόρεια Συρία, το Αυτόνομο Κουρδιστάν έπληξε το Ιράν.

Σύμφωνα με τη τουρκική υπηρεσία του κουρδικού δικτύου «Rudaw», «ο ιρανικός στρατός βομβάρδισε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους τα στρατόπεδα των κομμάτων του Αυτόνομου Κουρδιστάν στις πόλεις Σουλεϊμάνιγιε και Ερμπίλ».

Την επίθεση του Ιράν καταδίκασε το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο Αυτόνομο Κουρδιστάν.

Τα κουρδικά μέσα του Αυτόνομου Κουρδιστάν παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Το «Rudaw» δημοσιεύει ανάρτηση του φυλακισμένου Κούρδου πολιτικού, Σελαχαττίν Ντεμίρτας που ζητά από τους λαούς της Τουρκίας να μην παρασυρθούν πίσω από το νέο εθνικιστικό και μιλιταριστικό αφήγημα του τουρκικού κράτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ

Aβάσιμους ισχυρισμούς, εσφαλμένες πληροφορίες και προκατειλημμένες παρατηρήσεις σχετικά με την Τουρκία περιέχει η έκθεση ανθρωπίνων δ[ικαιωμάτων του 2023 που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών...

Πραγματοποιήθηκε ο Τελικός Κυπέλλου Coca-Cola Γ’ Κατηγορίας & Επίλεκτης ΣΤΟΚ 2023-24

Στιγμές χαράς και πανηγυρισμών στους φιλάθλους, χάρισε το αγαπημένο αναψυκτικό των γηπέδων, στον τελικό κυπέλλου Coca-Cola Γ’ Κατηγορίας & Επίλεκτης ΣΤΟΚ, που πραγματοποιήθηκε την...

Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υποβάλλονται την Πέμπτη από τις 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς, οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους...

Συνεχίζονται οι έρευνες για την απόπειρα φόνου – Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση το θύμα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται διερεύνηση από την ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Λευκωσίας, για εντοπισμό των δραστών της απόπειρας φόνου εναντίον 34χρονου, που σημειώθηκε στον...

Ανάβουν τα φλας σε 5 νέα σημεία στη Λεμεσό την Δευτέρα – Δείτε που

Από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Απριλίου, 2024 το σύστημα φωτοεπισήμανσης επεκτείνεται στην επαρχία Λεμεσού, με τη λειτουργία πέντε σταθερών καμερών σε άλλα δύο σημεία,...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο «Ραντί»

Τα ξημερώματα τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Εθνικό Δασικό Πάρκο "Ραντί", στην επαρχία Πάφου, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!